• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapalio je svet porukom da je Kosovo Srbija: Ko je Deni Avdija? Otac bio kapiten Zvezde, a evo zašto ne igra za Srbiju!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Upoznajte buduću NBA zvezdu koja je već oduševila sve u Srbiji, iako ne igra za našu reprezentaciju...

 Zapalio je svet porukom da je Kosovo Srbija: Ko je Deni Avdija? Otac bio kapiten Zvezde, a evo zašto Izvor: AP Photo/Ariel Schalit/Tanjug, MN PRESS, Youtube/MLG Highlights

Izraelski košarkaš srpskih korena Deni Avdija izabran je kao deveti pik na ovogodišnjem draftu!

Oduvek mu se predviđala blistava budućnost, a nakon sjajnih igara u dresu Makabija bilo je neminovno da će se na NBA draftu kotirati visoko. Na kraju su ga odabrali Vašington Vizardsi, a u svom prvom obraćanju pobrao je i velike simpatije sa ovih prostora.

Možda će vas zanimati

"Moj otac je sa Kosova, iz Srbije…", rekao je Deni Avdija u prilogu snimljenom uoči drafta, objasnivši da je sin košarkaške legende reprezentacije Jugoslavije.

Njegov otac Zufer Avdija rođen je u Prištini 1959. godine i najveći trag u karijeri ostavio je u dresu Crvene zvezde. Nastupao je za nju čitavu deceniju (od 1979. do 1989. godine), a potom se preselio u Izrael gde takođe uživa status legende.

Stanuje u Hercliji, vodi košarkašku akademiju i direktor je tamošnje sportske hale, a njegov sin Deni, koji je rođen u Beit Zeri (2001), zavoleo je takođe "narandžastu" loptu.

Počeo je u mlađim kategorijama Makabija iz Tel Aviva i vrlo brzo se ustalio kao standardni član, iako je i dalje tinejdžer… Dominirao je u U20 reprezentaciji, doneo dva zlata Izraelu na EP, dok je sa "Ponosom Izraela" bio trostruki uzastopni šampion.

Poslednja sezona bila je posebno impresivna jer je Avdija proglašen za MVP-a, pa je bilo jasno da će se za njega svi klubovi "otimati" kada počne draft.

Trenutak kada je Vašington izabrao Denija.
Izvor: Youtube/MLG Highlights

Dobio je velike pohvale zbog svoje igre, deluje da je novi tip evropskih igrača koji su stvoreni za NBA, a videćemo da li će njegovu eksplozivnost uspeti da kanališu u Vizardsima.

Jedno je sigurno, njegovom ocu će biti lakše jer ga neće gledati kako igra protiv "njegove" Zvezde.

"Rekao sam mu, mada on to zna. 'Tata ti je bio kapiten Zvezde', nisam verovao da će moj sin zaigrati protiv nje. To je kuriozitet duela Makabija sa Zvezdom. Bolje nego da smo igrali jedan protiv drugog…", pričao je Zufer Avdija prošle godine uoči duela Zvezde i Makabija.

Tada je još predvideo da će njegov sin otići u NBA ligu, a prognozirao je da će biti "u prvih pet-deset sigurno", što se pokazalo kao tačno.

Zufer Avdija je svog sina Denija kao malog dovodio na utakmice Crvene zvezde, a sudeći po fotografijama u majicama sa motivima crveno-belih i njemu je usadio istu ljubav, pa će tako srpski klub imati još jednog "navijača" u NBA ligi.

Upravo u večeri drafta pokazana je jedna u dresu Zvezde...

Zufer Avdija sa suprugom i sinom Denijem na utakmici Zvezde 2003. godine.
Izvor: MN PRESS

Malo je falilo da je u pitanju još jedan srpski predstavnik u NBA, ali je Deni odlučio da ipak za igra za reprezentaciju Izraela.

"Kao otac voleo sam da igra za srpsku reprezentaciju jer bi imao veće šanse da zaigra na Olimpijskim igrama i da osvoji neku medalju. Međutim, ovde je rastao, ovde se rodio i smatra da će mu biti bolje da igra za Izrael…", rekao je Zufer Avdija za "Sport Klub".

Prethodno je Deni Avdija bio i u vojsci, koja je obavezna u Izraelu, ali naravno po skraćenom modelu jer je ovoj zemlji doneo dve zlatne medalje.

Srećno, Deni!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC