• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tukao za Vejda, očitao lekciju Šeku: Lebron se odrekao miliona zbog njega - jer on je gazda u Majamiju!

Autor Dragan Šutvić

Majami nije uspeo da osvoji NBA prsten, ali je uspeo da osvoji srca svih pravih ljubitelja košarke starog kova.

 NBA Majami priča Judonis Haslem Izvor: Instagram/ud40

Ako volite mušku košarku, tuču, treninge do zore, krv, suze, znoj Majami je tim za vas. Ako volite ekipe koje jednostavno preziru svoje rivale, koje su spremne da, ako treba, nekoga i polome na terenu, Majami je tim za vas.

Ako volite timove koji se ne slikaju po instagramu, ne pišu ljubavne poruke zvezdama koje bi mogle da pojačaju tim i timove koji ne tankuju, Majami je tim za vas. Ako volite timove koji se, da prostite na izrazu, ne zaj***vaju, Majami je tim za vas. A Judonis Haslim je vaš čovek.

Možda će vas zanimati

Jasno je da je Džimi Batler alfa i omega ovog tima, predvodnik na terenu koji će izginuti za pobedu i koji će se dan nakon izgubljenog finala vratiti u teretanu. Jasno je da j Bem Adebajo prototip modernog centra, igrač koji daje sve, a Pet Rajli je tim "raširio" tako što je „izmislio“ Dankana Robinsona, Tajlera Hiroa, Kendrika Nana i još neke klince koje niko drugi nije hteo. 

Ipak, ako pitate igrače Majamija, reći će vam da je centralna figura tima čovek koji je tokom cele prethodne sezone odigrao ČETIRI utakmice (44 minuta), a u plejofu nije video teren.

"On ne igra, ali tu je da prenese znanje na mlade igrače kao što su Kendrik Nan, Bam Adebajo i Tajler Hiro. A već je uradio sve, osvojio je titule, ali hoće još. Kada sam pored njega i ja želim da to uradim", ispričao je Goran Dragić.

Ipak, dela govore više od reči. Pa je tako i u ovom slučaju, Ko je gledao seriju u kojoj je "Vrelina" istopila svu Janisovu dominaciju iz regularnog dela sezone, zna da je sve moglo biti i drugačije. Da je Milvoki uspeo da se posle početna dva poraza vrati na kolosek, verovatno bi u finalu Lebron imao dosta lakši posao. Ovako, morao je da se tuče sa Batlerom i Igudalom.

"Judonis je povukao mene i Džimija na stranu i rekao nam da moramo da budemo najbolji igrači na terenu", priča Adebajo.

I to se desilo. Adebajo i Batler u do kraja meča postigli 27 poena, a Baksi su dodali samo 13. 87:93 je do kraja meča postalo laganih 115:100, a najstariji igrač u "bablu" je bio itekako zaslužan za to.

"Bukvalno je došao do mene i rekao mi: Ne dozvoli da izgubimo ovaj meč. A kada ti neko ko je igrao sa takvim veličinama toliko veruje, to nešto znači", iskren je bio i Džimi Batler.

Divota ga je slušati.
Izvor: YouTube/Top Floor Highlights

Nije Haslim bio bitan samo dok je Majami u Diznilendu izvodio pravo malo košarkaško čudo i redom čistim radom i zalaganjem slao kući moderne zvezde poput Janisa, Tejtuma, Brauna i sličnih. Dok je sezona bila na pauzi, mladi tim Majamija je imao na koga da se osloni.

"Kada sam stigao, on je otvarao vrata za mene, on me je upoznavao sa pravim ljudima", rekao je jednom prilikom Dvejn Vejd o svom odnosu sa Haslimom.

Kada je Vejd draftovan kao peti pik jednog od najboljih draftova svih vremena, Haslim je konačno uspeo da ubedi nekoga da mu da šansu u NBA. Zajedno su stupili u ligu i malo ko je verovao – Vejdu da može da postane superstar, a Haslimu da mu je uopšte mesto u ligi.

Danas je Haslim kum Vejdovoj ćerci, a kao što je mladog Vejda vodio po gradu, sada brine o svojim 20-ak godina mlađim saigračima.

Kada je sredinom marta NBA pauziran, niko od igrača Hita nije napustio Majami. Petu Rajliju nije padalo na kraj pameti da igrače pošalje na nekakav odmor, moralo je da se ostane u formi. A nije bilo brige da će sve proći kako treba, jer je kapiten da tu da se postara za disciplinu. Po cenu kazne, po cenu kršenja pravila.

"Bam je bio kod mene svaki dan, odlazio sam do Hiroa, Dankan Robinson je često dolazio do mene kao i Derik Džouns. Ok, možda sam pomalo kršio pravila o karantinu, ali morao sam da ostanem u kontaktu. Dosta tih momaka tek počinje svoje karijere a daleko su od porodice. To zna da bude problem", ispričao je Haslim za Ringer.

Iako Majami ima pola miliona stanovnika, ako pitate Judonisa "mali je ovo grad, u njemu sve se zna" (za ljubitelje NBA pesništva - evo jednog obaveznog teksta).

"Ništa se ne dešava u Majamiju, a da ja ne znam za to, Tako da, šta god da rade, ja ću znati za to", ispričao je Haslim. A u timu lociranom na Floridi, sa gomilom klinaca kojima na račune ležu stotine hiljada dolara, treba vam ovakav čovek.

Sezona se završila i mnogi su pretpostavili da će ovo biti poslednji njegov poslednji ples, ali Majami ne može bez njega. Jer postoje igrači koji će nositi tim, možete draftovati nekog novog superstara, ali nekoga tako uticajnog poput Haslima morate da napravite, da ga iskopate i iskujete. Nema mnogo igrača, pogotovo danas koji će razbijati table sa taktikom kao Haslim.

"Nešto sam crtao i on je razbio tablu i rekao: "Nije u pitanju taktika. Takmičite se jače!"", priča Erik Spolstra.

Od evropskih hamburgera do NBA titula

Izvor: YouTube/FOXSportsFlorida FOXSportsSun/Screenshot

Danas je krilni centar Majamija najstariji NBA igrač i njegov staž u ligi se bliži drugoj deceniji, ali njegov uspeh se protivi svakoj logici i svakom predviđanju. Mi ga pamtimo kao "old-skul" četvorku, uvek mišićavog i spremnog, ali u srednjoj školi je izgledao poput Sofoklisa Skorcijanidisa.

Imao je 130 kilograma, bio je dobrano prešao dva metra visine i to mu se zamalo osvetilo. Bio je toliko jači i viši od svih da uopšte nije morao da radi i trenira. Njegov trener je zbog toga unajmio igrača iz tima američkog fudbala da trenira sa njim.

"Ubijao je Boga u meni svaki dan. U to vreme košarka mi je bila samo zabava, ali sam u srednjoj školi naučio da neće uvek biti zabavno ako hoću da budem uspešan", priseća se Haslim.

U srednjoj je igrao sa Stivom Blejkom, koga pamtimo kao večitog rezervnog pleja u nizu NBA timova, a onda su usledile "četiri najbolje godine života". Opet je ostao u Majamiju – upisao je Floridu i igrao za "Gejtorse" gde je stigao do drugog NCAA finala u istoriji ovog tima. Došao je tiho, a otišao kao igrač sa najviše pobeda u istoriji koledža.

Osim pobeda na terenu došle su i one životne – upoznao je Fejt, svoju buduću ženu, koja je bila atletičarka na koledžu, a naučio je i mnoge životne lekcije. Recimo – upoznao je i ponekog belca!

"Ne šalim se, nikada zapravo nisam imao bele prijatelje. U Majamiju su svi crnci, Hispano, Kubanci, Dominikanci... Misliš da su svi takvi dok ne upoznaš neke druge ljude. Onda pomisliš: "Zaista? Tako živite? Niko od tvojih prijatelja nikada nije uhapšen? Ubijen?" Uvek misliš da je to normalno jer si tako odrastao", priča on. 

Bio je sjajan na koledžu, u poslednjoj sezoni je prosečno beležio 16 poena i 8,3 skoka, ali ga niko nije izabrao na draftu. Da stavimo stvari u perspektivu – izvesni Dahuan Vagner je izabran sa šeste pozicije, ali to su ipak uradili Kavalirsi, pa se i ne čudimo toliko.

Skauti su mislili da je predebeo, prenizak i nedovoljno dobar u skoku da bi igrao u NBA. Odgovorio je tako što je kasnije postao najbolji skakač u istoriji Majami Hita, a u Majamiju nikada nije falilo vrhunskih centara.

No ljubav je cvetala, dobio je i sina i nije bilo prostora da bude bez posla. Morao je da prihvati neku ponudu, pa je preko volje odleteo za Francusku i potpisao za Elan Šalon. Tamo je igrao odlično, ali njemu ništa nije bitno. Pitao se zašto on nije dobio šansu, prežalio jedno veče uz Henesi i onda se bacio na posao.

Svaki dan je bio u teretani. Odlučio je da smrša i fanatično je radio na skoku, ali mrzeo je svaki dan u Francuskoj. Mrzeo je hranu, ljude, ligu, Francusku... Išao je dotle da je funkcionisao na NBA vremenu – spavao je danju, a bio budan noću.

Čim je došao kraj sezone što pre se spakovao i odleteo nazad. Kada je došlo vreme za NBA probe to je shvatio smrtno ozbiljno. Dva meseca je samo spavao, jeo i trenirao. Nije gledao TV, nije čitao vesti, po sopstvenom priznanju što se njega tiče napolju je mogao da izbije treći svetski rat, on ništa ne bi znao.

Fanatično je jurio svaku loptu i radio na šutu sa poludistance pošto je shvatio da u NBA može da bude četvorka koja će skakati, tući i uzeti poneki šut kada je potpuno sam. Koliko je želeo šansu? Pitajte Erika Spolstru.

"To koliko je bio intenzivan i koliko je očajnički želeo šansu je daleko premašivalo bilo šta normalno. Bio je na granici opasnog. Pomislili smo: “Ovo je igrač za Majami. Ne smemo da ga pustimo iz hale”. Sutradan se razgovor pretvorio u: "Možda ćemo morati da ga otpustimo. Povrediće nekoga"", ispričao je Spolstra. A evo i još jednog njegovog opisa buduće legende Majamija.

"Želimo ovog momka, ali možda će morati da preskoči neke treninge sa kontaktom. Jer će da ra***be nekoga. Strpaće ljude u mrtvačke vreće." 

Sa ovakvom ludačkom željom odmah je postao vodeći skakač letnje lige, a to nije promaklo Gregu Popoviču. Stari lisac je jedva čekao ovakvog igrača, ali 6. avgusta te 2003. godine Haslim je dobio sve što je hteo. Jednogodišnji NBA ugovor u njegovom gradu. Samo mesec dana ranije Pet Rajli je petog pika sa drafta na beka bez šuta sa malo poznatog Marketa.

Teško da je i on sam znao da je ovo bio začetak jedne NBA dinastije.

Trgni se Šek, Judonis je gazda!


Odmah je “kliknuo” sa Dvejnom Vejdom. Obojica su bili jako mladi, obojica su već imali porodice i na obojicu se sumnjičavo gledalo. Majami su gledali ispod oka jer su zamislili da im bek upitnog šuta vodi tim, a Haslima jednostavno godinu dana ranije baš niko nije želeo.

Rendi Pfand je bio generalni menadžer. On je jasno rekao Judonisu da se neće naigrati u prvoj sezoni, ali tada mladi krilni centar se na to nije obazirao. Startovao je prvu utakmicu u sezoni, na 75 mečeva je prosečno igrao po skoro 24 minuta i otišao na Ol-Star kao deo utakmice najboljih rukija i softmora.

Ipak sa Lorenom Vudsom, Žiži Vangom, Samakijem Vokerom i Brajanom Grantom pod košem se nije moglo mnogo toga, pa je usledio trejd. Keron Batler, Lamar Odom i Brajan Grant su poslati u LA, a na Floridu je stigao niko drugi nego Šekil O’Nil.

Majami je sve karte bacio na Šeka, a oslonili su se na Haslima na četvorci i on je sjajno vratio. Startovao je 80 mečeva naredne sezone i bio neprikosnoven u timu – igrao je čak 34 minuta po meču. Sezonu pre Šekovog dolaska, mladi Judonis je pokazao da se ne plaši ni verovatno najveće fizičke sile koja se ikada pojavila u košarci.

"Igrali smo prošle godine sa njima, Šek je stalno kukao jer se ne sude faulovi nad njim. Samo sam se okrenuo prema njemu i rekao mu: “Začepi j***te, ti si najveći gad na terenu"", ispričao je Haslim kada su ga pitali kako se oseća povodom dolaska takve zvezde u tim. A i kada je Šek stigao, 24-godišnji Haslim je pokazao da ga se ne plaši.

"Hej, neće da ti sviraju faulove? Onda ih sve uguraj u j***ni obruč".

To je ono što je sve zapanjilo. Čovek koji je pre dve godine jeo hamburgere u Francuskoj i sažaljevao sebe jer nije dobio NBA šansu – sada u lice govori stvari jednoj od najvećih NBA zvezda svih vremena.

U sezoni 2005/06 u timu su pored Vejda i Šeka bili Alonzo Morning, Geri Pejton i Antoan Voker, a Judonis se nikoga nije plašio. Sa svima je bio na ravnoj nozi. A u osvajanju titule je itekako imao udela.

U finalu je baš on čuvao Dirka Novickog u životnoj formi, a iako je Dalas poveo sa 2:0 u finalu, tim sa Floride je uspeo da osvoji svoju prvu titulu u istoriji. Brojke u finalu su mu bile uobičajene, ali je u poslednjem meču postigao tri ključna šuta sa poludistance, uspeo da dođe do dabl-dabla od 17 poena i 10 skokova i postane jedan od heroja trijumfa.

Velika trojka igra, ali neko je morao i da bude loš momak

Izvor: youtube/CBS Miami

Svi znate kako se desio "Decision", kako su Lebron i Boš stigli na Floridu, ali malo je poznato da su se baš zbog Haslima sva tri superstara odrekla dela svojih primanja.

On je tada imao 30 godina, a već jednom u karijeri odbio je duplo bolje uslove od druge ekipe kako bi ostao u Majamiju. Sada su ga jurili Dalas i Denver nudeći mu 34 miliona za pet godina, a Majami je sav novac potrošio na svoju veliku trojku.

Pozvao je Vejda da se oprosti, a onda je njegov slavniji saigrač krenuo u akciju. Zvonili su telefoni Lebronu, Bošu, Rajliju, agentima, svima koji su se nešto pitali. Haslim je morao da ostane.

Pet minuta kasnije Majami je ponudio petogodišnji ugovor vredan 20 miliona svom krilnom centru. To je opet bilo skoro duplo manje nego što bi dobio na drugom mestu, ali ceo ugovor je dobio iz džepa tri superzvezde – svi su se odrekli po nekoliko miliona godišnje da bi on ostao.

U prvoj sezoni je Dirk ipak uzeo svoj prsten i upravo preko Majamija stigao do titule, a u drugoj je Kris Boš propustio ogroman deo plejofa. Umesto njega na mesto startera uskočio je uvek pouzdani Judonis, ali Indijana je sa svojom defanzivnom košarkom uspela da povede 2:1 u seriji polufinala Istoka.

Izjednačio je Majami, a onda je u petoj utakmici Tajler Hensbro "sastavio" Vejda sa parketom u pokušaju prodora. Haslim je znao da niko od superstarova ne sme da rizikuje suspenziju, ali on je smeo. U sledećem napadu Henzbro je krenuo na koš, a onda je Haslim njega "sastavio" sa parketom.

Solidna tuča?
Izvor: Youtube/SwagSolider

Kasnije je dobio suspenziju za šesti meč, ali to više nije bilo bitno. Indijana je "osetila" da će i Majami "pokazati zube". A to je vrlo važno ako se vratimo u 2012. kada su mnogi mislili da u Majamiju igra gomila razmaženih zvezda nespremnih da se potuku (oni Lebronovi grčevi su takođe pomogli tom mitu). 

Posle ovog faula Hit je dobio dve utakmice, a u meču u kome se incident desio nakon faula je bilo 86:58 za Majami. Ovaj faul je bio prekretnica, momenat koji je označio dolazak dinastije i momenat koji je presudio da tim sa Floride uzme dve titule.

Vojnik "babla"

Mnogo godina kasnije odigran je verovatno najčudniji NBA plejof ikada. Nije bilo prednosti domaćeg terena, nije bilo putovanja. Svi su bili nja istom mestu. jeli istu hranu, igrali su pred praznim tribinama i čekali da vide ko će uzeti titulu.

Mnogi timovi se nisu snašli, mnoge zvezde se nisu snašle, ali Haslim je bio svoj na svome.

"Nisam želeo da se opustim, nisam želeo da se oseća kao da sam kod kuće. Hteo sam da budem fokusiran na cilj, zato sam spavao na kauču i jeo supe iz kesice", priča sada već najstariji igrač NBA lige

Bio je tu kao primer, kao neko ko će dati savet, ali i ko će pogurati tim da više trenira, više “grize”, jače igra i da sve od sebe. I uspeo je, zajedno sa Spolstrom i Rajlijem uspeo je da tim ratnika dovede do finala preko mnogih NBA zvezda današnjice. I ne namerava da stane. Potpisao je novi ugovor. Ćaća Judonis tera dalje.

Judonis Haslim je iz Majamija. Tu je rođen, tu je igrao košarku, a tu će i ostati celog svog života. Ipak, mladi Judonis nije gledao filmske prizore Saut Biča, sportske automobile koji prolaze gradom i top modele koji se šetaju plažama.

Život u Liberti sitiju bio je dosta drugačiji. U siromašnom delu Majamija deca su se trudila da svaki dan stignu u školu ne zbog učenja, već zbog obroka. Mnogima je to bila jedina hrana koju će videti svakoga dana. Ako bi ostali napolju da provedu neki dečji hir, ostali bi i praznog stomaka.

Svuda oko sebe Judonis je video očaj i bedu. Beskućnici i zavisnici su bili svuda okolo, a čak i njegova majka imala je problem sa drogom. Košarku je zavoleo preko oca, koji je bio poznat svuda po terenima Liberti sitija.

Zato je Judonis Haslim oličenje ovog Majamija. Ništa nije dobio tek onako. Sve je išlo na teži način, zaobilaznim putem. On zna kako je kada se nema, ali zna i kako da se nešto dobije kada krenete sa dna.

Judonis Haslim je Majami Hit. Jer sa Judonisom nema za***avanja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC