• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA liga specijal: Na koje igrače treba obratiti posebnu pažnju? (prvi deo)

Autor Dragan Šutvić

Ekipe imaju svoje prve zvezde. Pored njih, tu su igrači koji dolaze iz senke, kao X faktor, koji često prelomili sezonu ili plejof. Danas i sutra ćemo se osvrnuti na takve igrače, ali će upasti poneka prva zvezda tima. Ne bi bilo zanimljovo bez toga.

 NBA liga specijal 2020 2021 prvi deo Izvor: Tanjug/Getty images via AP, Pool/Rob Carr

Imali smo odličnu najavu nove NBA sezone, što tekstualno, što zvučno od strane Miloša Jovanovića. Sada malo drugačiji osvrt na početak NBA sezone koja je već krenula gradskim derbijem i duelom nekadašnjih saigrača.. Izabrao sam igrača iz svakog tima na koga treba obratiti posebnu pažnju. Nema tu prevelikih zvezda, više su to X faktori tih ekipa, od kojih neki treba da pokažu da nisu bili jednosezonsko čudo, prolazna “stvar” ili zamena za povređenu zvezdu. Da ne dužim, idemo od Istoka lige!

Nju Džerzi Netsi / Karis Levert - Vratija se Kevin! Ako ne bude nekog trejda, npr za Hardena, onda bih ovde sa punim pravom postavio reflektor na mladog Karisa Leverta. Imao je nezgodnu povredu iz koje se vratio neoštećen, donveši ponovo isti intezitet igre na parketu. Povratkom Durenta i Irvinga, vrlo kako se može desiti proces privatizacije ekipe, jer obojica treba da pokažu da mogu i dalje, kao i da mogu zajedno. Levert ovde treba da pronađe svoje mesto i nametne se svojom igrom, kako bi na trenutke prekinuo proces privatizacije Netsa.

Filadelfija Siksersi/ Šejk Milton - Desile su se organizacione promene, ali je Fila i dalje otvorena kao trejd destinacija. U svakoj od njih se pominje Ben Simons. Otišao je prvi šuter iz prošle sezone, Džoš Ričardson, ali se mladi Šejk Milton posebno nametnuo. Pošto su mesta šutera popunjena, Milton bi mogao da bude od velike koristi kao kombo bek, posebno da odmeni Simonsa. U slučau trejda, može se očekivati pojava Miltona kao startnog pleja, iako mu to nije prirodna pozicija, mada je pokazao da se jako dobro snalazi na “kecu”.

Čikago Bulsi / Kobi Vajt - Dve glavne zvezde su tu, ali on vreba iz prikrajka. Prošle sezone prepoznatljiv po frizuri Pomoćnika Boba, beležio je jako dobre partije u drugom delu sezone i pokazao da nije slučanost što su ga Bulsi birali za organizatora igre. Na pripremnim utakmicama je pokazao zavidnu formu. Jeste da ne treba suditi po utakmicama predsezone, ali je Vajt istakao kandidaturu da skine sa liderskim pozicija nekog od dvojica “neprikosnovenih”, Markanena ili Levina. Neka oni između sebe odabere, jer Cobi dolazi i jako je opasan.

coby white highlights
Izvor: youtube / revolve media

Njujork Niksi / Ar Džej Beret - Franšiza koja i dalje luta. Ruku na srce, na pauzi i nisu imali šta da traže na tržištu, ali su sa drafta pokupili fenomenalnog Obija Topina. Koga tu izdvojiti? Nema koga drugog do bivše velike zvezde Djuka. Beret je tavorio prošle sezone, iako su Niksi očekivali da u njemu dobiju spasioca. Ova ekipa je još mlađa nego prošle godine, a Beret umešniji u dalekometnim šutevima. Momak koji može uspešno da igra više pozicija radio je vredno tokom leta na popravljanju šuta, pa je nagovestio da ova sezona može biti njegovo otkrovenje. Medison Garden i dalje traži svog heroja. Beret će probati da on bude taj.

Atlanta Houksi / DiAndre Hanter - Koliko god voleo Bogdana Bogdanovića, nisam njega izabrao, jer lično sumnjam u njegov veliki uspeh u dresu Atlante. Jako bih voleo da se varam. Gledam u drugom smeru, smeru visokih igrača. DeAndre Hanter je prošle sezone bio jako stabilan, što igrači, što psihološki. To se ne bi reklo za Kolinsa, niti Kema Rediša, koji je došao sa statusom lenčuge, što je znao da opravda. Hanter je vredno radio i ne dovodi se u pitanje mesto startera. Očekujem da jako bljesne ove godine, čak do momenta kada će preskočiti Kolinsa.

Detroit Pistonsi / Džerami Grent - Meni drag tim, ali bez ikakve jasne vizije. Ne samo kratkoročno. Sijaset uzalud potrošenih akvizicija je suludo komentarisati. Ali ako bih izdvojio jednog igrača, to je Džerami Grent. Nije baš jasno zašto je došao osim para i nekih ludih nadanja da će Grifin i Rouz biti oni igrači pre 6-7 sezona unazad. Grent može da postane zvezda koja će najjače sijati u ovom timu. Može sebi da obezbedi novi veliki ugovoro nakon Pistonsa ili da nekim čudom oživi franšizu. Ako nađe zajednički jezik i hemiju sa Kilijanom Hejsom, možemo očekivati veliki napredak Grenta ove sezone. Ako u nekoga navijači treba da gledaju, to je on.

jerami grant
Izvor: youtube / always hoop

Klivlend Kavalirsi / Kolin Sekston - Njih verovatno čeka bar jedan trejd. Junoše nose bekovske pozicije, a Kolin Sekston ima sezonu u kojoj treba da pokaže da više nije početnik. Variranje u formi treba da svede na minimum, a gledajući ga prošle sezone, čini se da je na pravom putu. Dugo je bio osporavan. Pre svega zbog franšize za koju nastupa, ali je istovremeno vratio kritike nazad svojom zrelošću. Nije dopustio da mu Garland preuzme vodeću palicu, pa tako očekujem mnogo više 20+ partija Sekstona ove sezone. U Klivlendu će biti prvog dela njegovog prezimena ove sezone (figurativno). To je jedino sigurno.

Orlando Medžik / Markel Fulc - Ako mi je zbog nekog drago, to je onda Markel Fulc. Ko ga je gledao u predsezoni mogao je da vidi da mu šut za tri izgleda bolje nego šut sa bacanja. Munjevit u prodoru, jak na lopti, sa poboljšanim šutem. Fulc je blizu svog koledž izdanja. Ne zaboravite da on ima samo 22 godine i da vreme radi za njega. Potpisao je novi ugovor sa Orlandom. Time se uzajamno potvrdilo poverenje obe strane. Ima Kola Entonija kao rivala za poziciju, što za Fulca može biti samo jača motivacija. Očekujem iskreno da bljesne ove sezone. 

Toronto Reptorsi / Paskal Sjakam - Mnogo toga nije isto u ovoj ekipi u odnosu na lane. Neću navesti ni Bušera, ni Pauela, već Sjakama. Partije zbog kojih se dobio sjajan ugovor, pomračene su prošle sezone. Nije to bila ista energija, niti isti igrač. On prosto mora da dokaže da nije bio jednokratno čudo, igrač koji je zbog sezone uzeo velike pare i vratio se među mediokritete. Sjakam ima sve što je potrebno modernoj četvrorci. Treba to da dokaže ove sezone u šta ni malo ne sumnjam. Njegova igra će voditi Toronto, u ovom ili onom smeru.

Majami Hit / Tajler Hiro - Još jedna ekipa u kojoj je nužno ponovno dokazivanje. Ima tu više kandidata, od Adebaja, preko Robinsona, pa Nana i tako dolazimo do najsvetlijeg primera među njima. Do heroja. Tajler Hiro je odigrao vrhunski drugi deo sezone, da ne pričam plejof iz bajke kada je spašavao Majami svojim dalekometnim rafalima. Svi će gledati u njega ove sezone. Pritisak je mnogo veći nego kad ljudi ništa ne očekuju od tebe. Hiro je pokazao da ima gen koji može da odgovori na pritisak. On je taj X faktor Majamija.

tyler herro
Izvor: youtube / z highlights

Šarlot Hornetsi / Devonte Grejem - Da li su bacili pare ili ne videćemo, ali ni tada neće biti prvi, a ni poslednji koji su to uradili. Koga tu odabrati? Rekao bih njihovo čudo iz prošle sezone. Devontea Grejema. Mladić koji je enormno napredova i to kada je Rozir došao sa “masnim” ugovorom. Sipao je trojke i zaboravljao da je samo sezonu pre bio opskuran prospekt. Sada je tu novi Bol, koji pretenduje da njegovu poziciju. Sigurno je da će deliti minute, ali Grejem bi svojim rafalima trebao da kupi mnogo više minuta i eventualno preseli Rozira na klupi ili u trejd blok. Zaista verujem u ovog mladića.

Vašington Vizardsi / Rasel Vestbruk - Ja bih ovde pustio pesmu Tupaka “All eyez on me” i pustio iza video sa potezima Rasela Vestbruka. Ras dolazi u ekipi gde ima rasnog šutera, ja bih rekao korisnijeg od prethodnog rasnog. Rasel sada može da pokaže da nije lovac na statistiku. Okružen je sa dva, tri odlična šutera. Sa mladim prospektima sa velikim očekivanjima. Vestbruk bi trebalo da počne da radi posao plejmejkera i svojim prodorima ostavlja ćoškove ubojitim mestima. Bredli Bil može da pogodi sve i njemu zaista treba stari Ras, da bi ovaj Vašington mogao da se nada plejofu. Istok je takav da to niko ne može da im zabrani, a usput imaju Rasa.

Boston Seltiksi / Robert Vilijams - Preskočići Tejtuma i Brauna koji su već NBA zvezde. Ne sumnjam u isti kvalitet njihovih partija ove godine. Kako su ostali bez skakačke podrške sa klupe, jer je Kanter napustio ekipu, tako gledam u pravcu mladog Roberta Vilijamsa. Tajs će sigurno počinjati od starta, ali Vilijams sada ima mnogo više prostora da pokaže da partije u mehuru nisu bile samo prolazna forma. Agresivan na skoku, uvek na lopti, siguran ispod koša (preko 75% za dva) daju nadu da Seltiksi imaju zalog za budućnost.

victor oladipo
Izvor: youtube / indiana pacers

Indijana Pejsersi / Viktor Oladipo - Moj par očiju gleda u pravcu Crnog pantera, Viktora Oladipa. Sada više ne deluje da hoće van Indijane, ali kako ide vreme deluje da ostaje, bar do prve dobre trejd ponude. Ovde se pozivam na profesionalizam Viktora. I dalje je on lider ove ekipe, ne Brogdon. Ulazi u čitavu sezonu, te je tako na predsezonskim utakmicama pokazao da može da vodi tim. Ne sumnjam da će imati motiv da pokaže da je i dalje veliki igrač, što će dati novu dimenziju u igri Pejsersa, koji gotovo ništa nisu menjali, ali imaju potpuno zdravog Oladipa, što je velika vrednost.

Milvoki Baksi / Bobi Portis - Za kraj Istoka, kladioničarski favoriti. Ostali su bez Bogdana, ali su bar pokupili Džrua Holideja, te su dobili krštenog pleja, koji pored napadanja koša, zna itekako da razigra ekipu. Čini se da im je ovo najviše nedostajalo u seriji protiv Bostona. Ne gledam uopšte u prvu petorku. Gledam na problematičnog Bobija Portisa. Nekada veliki talenat u dresu Bulsa, dobio je fin, nezaslužen ugovor u Niksima. Sada je vreme da iste te pare opravda, a kako je krenuo u predsezonu reklo bi se da se opametio. Takav Portis zlata vredi ovoj ekipi Baksa.

To je to, ljubitelje NBA lige i dobre košarke. Nastavak ide sutra, u kome će biti znanto konkurentnija konferencija koja će možda dati istog šampiona sledeće godine. Ostajte zdravo i čitamo se sutra u nastavku!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC