• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin MVP za čijih 14 trofeja niste znali: Heroj crveno-bijelih u finalu i serijski osvajač pehara!

Autor Dragan Šutvić

Marko Jagodić-Kuridža nije igrač kakav se sreće svakog dana, a svoju veliku kolekciju upotpunuo je još jednim trofejom i još jednim invidualnim priznanjem.

 Marko Jagodić Kuridža kup koraća MVP 14 trofeja u karijeri Izvor: MN PRESS

Kada je došao napravio je razgovor sa igračima, meni je lično dao podršku i cenim to i nadam se da ću mu vratiti", prepričao je svoj razgovor sa Dejanom RadonjićemMarko Jagodić-Kuridža u novogodišnjem intervjuu za MONDO.

Samo mjesec i po kasnije jasno je da je stameni centar drži svoje obećanje i da ostvaruje očekivanja.  

Bio je lavlje srce Crvene zvezde na terenu u finalu kupa Radivoja Koraća, uspio je da borbenošću pruži primer saigračima i upravo je njegova čvrstina u reketu presudila. Na kraju je Zvezda imala 41 skok, a njen krilni centar je skupio čak 11 uhvaćenih lopti kraj borbenih igrača Mege.

Tako je postao vkerovatno jedini MVP finala kupa sa “samo” 8 poena, ali sa doprinosom koji nije vidljiv samo u brojkama.

Neobično je vidketi takvu statistiku kod jednog MVP-a, ali priča karijeri Marka Jagodića-Kuridže isto tako nije uobičajena. Njegov put nije običan, njegova porodična istorija nije obična i njegova pojava na terenu nije obična.

Od čega uopšte krenuti kada je on u pitanju?

TAJ F4...ALI POČELO JE MNOGO RANIJE!

Izvor: MN PRESS

Marka Jagodić-Kuridžu javnost je upoznala 2014. godine kada je bio dio izuzetno skraćene rotacije Cibone sa kojom je Slaven Rimac uspio da osvoji F4 ABA lige. Dario Šarić i Džerel Blesingejm su bili zaduženi za poene, Marin Rozić je bio kapiten, Ivan Siriščević šuter, a Marko Jagodić-Kuridža, kao i ovdje, iks faktor neko ko će "izginuti" na terenu, uzeti ničiju loptu, doći do skoka za koji se mislilo da je izgubljen.

Tada je postao poznat široj publici, ali njegova karijera je i prije i poslije toga bila vrlo živopisna. Rođen u Zadru, izbjegao u Srbiju tokom rata, a karijeru počeo u Spartaku iz Subotice. Poslije četiri sezone provedene u Vojvodini – dvije u Spartaku i dve u ekipi Novog Sada otišao je u BIH, gdje je zaigrao za Čapljinu, pa za Borac Nektar Banja Luka.

Tu ga je Cibona primijetila, postao je prvi Srbin koji je zaigrao u tom timu poslije rata, a onda je krenulo putovanje ovog Dalmatinca ukrašeno mnogim trofejima. Iako mnogi pamte samo taj F4, sa Cibonom je osvojio i ligu Hrvatske 2013. godine, kao i kup te zemlje.

GODINE PUNE TROFEJA, PA ZVEZDA

CRVENA ZvezdA Novi Sad, 14.02.2021. foto: Nebojsa Parausic Kosarka xyz
Izvor: MN PRESS

Iz Cibone je otišao 2015. godine u Nimburk i tu uzeo titulu u Češkoj, a onda je otišao u Ostende, u kome su Srbi uvijek bili glavni igrači, gdje Dušan Đorđević vodi igru već deceniju i gdej je Vesa Petrović dobio čast da mu podignu dres u svod hale.

Nije belgijska liga previše praćena na ovim prostorima, ali Jagodić-Kuridža poslije Cibone nije namjeravao da stane. U Ostendeu osvaja dvije nacionalne titule i dva kupa, pa rješava da se vrati na Jadran.

Primorska je napravila sjajan tim koji ne samo da je uspio da osvoji ABA 2, slovenački kup i dva slovenačka superkupa. A sve to je začinjeno i titulom u Sloveniji 2019. godine.

Sa 13 trofeja iza sebe, došao je da zatvara rupu u reketu koja se pojavila u timu Dragana Šakote prošle sezone i po mnogima uspio u tome. Bio je 19. decembar 2019. godine kada je stigao u Zvezdu.

Izvor: MN PRESS

TROFEJI JAGODIĆ KURIDŽE

CIBONA: ABA liga 2014, hrvatska liga 2013, hrvatski kup 2013
NIMBURK: Češka liga 2016 OSTENDE: Belgijska liga 2017, 2018, belgijski kup 2017, 2018
PRIMORSKA: ABA 2 2019, slovenačka liga 2019, slovenački kup 2019, slovenački superkup 2018, 2019
CRVENA ZVEZDA: Kup Radivoja Koraća 2021

RATNIČKA KRV I GLAD NA TERENU

Sa 32 godine prvi put je zaigrao Evroligu i nije se nikoga uplašio. Svojim stilom igre i dalje zbunjuje mnoge vrhunske centre, a sa dolaskom Dejana Radonjića dkeluje da je došao još jedan trener koji će i te kako koristiti Kuridžine prednosti.

Ratnički, tvrdo, sa mnogo kontakta, sa mnogo bacanja da bi se uzela mrtva lopta, sa mnogo truda i “tuče” ispod koša.

Potomak znamenitog pretka, Petra Jagodića koji je pre 300 godina podigao ustanak protiv Mlečana, Marko Jagodić-Kuridža nije samo "iks faktor" Crvene zvezde u finalu kupa.

On je veliki borac, umjeren van terena, a na parketu požrtvovan i spreman da sve što zna uvijek podredi timu..

"Volim svoj košarkaški put. Nisam preskočio nijednu stepenicu. Išao sam od druge srpske lige do Evrolige. Išao sam okolnim putem i volim što je bilo tako. Možda sam i primjer šta sve treba da se prođe da bi se na kraju došlo do Evrolige", rekao je Jagodić-Kuridža za MONDO.

Teško da sada ima nekoga ko se sa ovim ne slaže.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC