• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor "zmajeva" pred posljednji FIBA "prozor": Bez rezultatskog imperativa, ali uz obavezu prema sebi i navijačima!

Autor Dragan Šutvić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine već se plasirala na Eurobasket, pa bez pritiska čeka mečeve u Rigi

 Košarka Eurobasket 2022 kvalifikacije FIBA balon Riga Vedran Princ Izvor: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigraće u subotu i ponedjeljak dvije preostale utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2022, a rivali će joj biti Grčka i Bugarska.

Uprkos činjenici da nemaju nikakvog rezultatskog imperativa, jer su ranije osigurali plasman na Evropsko prvenstvo, iz tabora bh. košarkaša najavljuju bespoštednu borbu za navijače, državu i podizanje samopouzdanja.

Možda će vas zanimati

Vedran Princ, vršilac dužnosti direktora muške reprezentacije, iz Rige je u razgovoru za agenciju Anadolija istakao da je atmosfera u bh. timu odlična, uprkos problemima sa povredama i bolešću igrača uoči okupljanja te dvodnevnom putovanju do Letonije.

"Imali smo pred okupljanje četiri otkaza i šteta je zbog toga, posebno zbog dva mlada igrača Darka Talića i Karla Matkovića, jer se na njih mnogo računalo u ove dvije utakmice. Imamo komotnu situaciju, jer smo osigurali plasman, pa svi mogu dobiti priliku kako bismo vidjeli na koga možemo računati u budućnosti", kazao je Princ.

Dodao je da bh. košaraši od dolaska u Rigu u ponedjeljak treniraju dva puta dnevno te imaju sastanke i video analize protivnika.

"Bez obzira što smo se plasirali na Eurobasket imamo obavezu prema navijačima i državi da se borimo i ostvarimo dobar rezultat. To nam je važno i kako bi se napunili samopouzdanjem", istakao je Princ, nekada i sam reprezentativac BiH.

Činjenica koja je jako važna uoči sutrašnje utakmice protiv Grčke je da su svi u bh. taboru negativni na korona virus.

"Ovaj balon u FIBA nazivaju negativnim, kako god to čudno zvučalo. Svi su negativni na korona virus, ne samo u našim redovima, nego i u ostalim reprezentacijama, tako da možemo razmišljati isključivo o košarci. To je u današnje vrijeme jako važno. Malo je sve ovo neobično je se sport svodi na to da se igra za publiku u dvoranama i na stadionima. Svrha je da igra za njih, a sada nema navijača što je jako neobično. I sam organizacija turnira je čudna i ima dosta nelogičnosti. Svi smo zajedno smješteni, ali nema druženja jer nam je zabranjeno da prilazimo jedni drugima. Razdvajaju nas u hotelu, a onda sutra igramo utakmicu. Međutim, to je tako i moramo se toga pridržavati", priča Princ.

Do duela sa Grčkom ostala je još jedna analiza protivnika i u 15.30 po našem vremenu duel bh. tima sa jednom od najjačih evropskih selekcija.

U grupi G kvalifikacija za Eurobasket 2022 trenutni lider je Grčka sa sedam bodova, koliko ima i drugoplasirana BiH. Iza njih su Bugarska i Letonija sa po pet bodova.

Ostao je da se odigraju još susreti petog i šestog kola na turniru u Rigi.

Prvog dana sastaju se Grčka – BiH u 15.30 časova, te Letonija – Bugarska u 18.30.

U ponedjeljak se igraju utakmice šeste runde, a parovi su: Bugarska – BiH (15.30i) i Letonija – Grčka (18.30).

Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra 2022. godine u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC