• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je 39 mesta iznad Jokića, a sada ga nema u NBA ligi: Kako se izgubio najveći talenat Amerike!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Bio je biser svoje generacije, a danas nema tim. Šta se dogodilo u međuvremenu? Skoro sve loše što je moglo jednoj karijeri da se desi. Pročitajte priču o Džabariju Parkeru.

 Bio je [39 mesta] iznad Jokića, a sada ga nema u NBA ligi: Kako se izgubio najveći talenat Amerike! Izvor: Profimedia

U veoma bombastičnoj noći zatvaranja NBA pijace, svi su pričali o velikim uspesima Majami Hita, Čikago Bulsa, Denver Nagetsa i o "eksplozijama" koje su odjekivale čitave večeri.

U Srbiji je najveću pažnju izazvao odlazak Nemanje Bjelice iz Sakramenta posle dve i po godine, čime je taj tim nakon mnogo sezona ostao bez našihigrača, trenera, operativaca... Prosto, Kingsi su opet "samo" američki, ali ne i srpski.

Možda će vas zanimati

Iste večeri, mnogo tiše nego ostalo, objavljeno je da će se Kingsi rastati i sa Džabarijem Parkerom (26 godina, 203 centimetara), krilnim centrom koji ionako nije bio u planovima trenera Luka Voltona. Nažalost, ništa novo za tog igrača, jer sa njim nisu planirali ni u prethodnim timovima - a već ih je promenio pet za samo sedam godina svoje NBA karijere.

Ko bi rekao da će tako proći igrač koji je odabran kao drugi "pik" na draftu 2014, čak 39 pozicija iznad Nikole Jokića, najboljeg centra lige koji sada trči trku za MVP nagradu.

Izvor: Profimedia

Do dolaska u NBA ligu 2014. godine, Džabari Parker (26, 203 centimetar) imao je savršenu biografiju.

Kao jedan od sedmoro dece nekadašnjeg NBA igrača Sonija Parkera, imao je i sjajne košarkaške gene i talenat koji je obećavao da će Amerika u njemu dobiti vanserijskog igrača. U srednjoj školi je bio najbolji košarkaš države u tom uzrastu i predvodio je svoju školu u Čikagu do čak četiri titule.

Potom je otišao na čuveni koledž Djuk i kod trenera Majka Kžiževskog ponovo zablistao i bio zvanično drugi najbolji NCAA košarkaš iza Daga Mekdermota.

Sve je nakon toga bilo spremno za početak velike profesionalne karijere, ali ona se ipak ne događa.

Na draftu 2014. odabrao ga je Milvoki kao drugog "pika", iza Endrjua Viginsa, a daleko ispred, primera radi, grupe srpskih košarkaša iz te klase - Bogdana Bogdanovića (27. pik), Nikole Jokića (41), Vasilija Micića (52), Nemanje Dangubića (54)...

Sa godinu ranije "pokupljenim" Janisom Adetokumbom, Milvoki je planirao da on i Parker budu tandem za budućnost. Međutim, ta budućnost Baksa se odvija bez njega - i to odavno.

Izvor: Profimedia

Prvi problemi za Parkera počeli su već u decembru, kada je kao u tom trenutku najbolji ruki lige doživeo jednu od najtežih povreda u sportu - kidanje ukrštenog ligamenta kolena. Lečenje je trajalo 11 meseci, a oporavljeni Džabari polako je počeo da hvata ritam i da nadoknađuje propušteno. U februaru 2016. dao je 23 poena Šarlotu, a potom je istog meseca protiv Hjustona ubacio čak 36. Svi su mislili da se konačno "pojavio" onaj Parker koga su svi čekali.

Milvoki je ostao bez plej-ofa te godine, ali su sa mnogo više optimizma čekali narednu, sezonu 2016/17, u kojoj ekipa jeste ušla u doigravanje, ali bez Džabarija. Nedugo nakon što je umalo ostvario svoj prvi tripl-dabl u NBA ligi, u januaru 2017. on je ponovo doživeo kidanje ukrštenog ligamenta istog kolena. Kada je postizao 20 poena po meču, ponovo je morao na ogromnu pauzu, od čak godinu dana.

Vreme je prolazilo, Baksi su sve manje verovali i u njega i u njegova kolena, pa je u julu 2018. prešao u Čikago na dvogodišnji ugovor na 40 miliona dolara. U Bulsima je ponovo nagovestio da je "košarkaški živ", ponovo je postizao po 20 poena na utakmicama, ponovo je bio blizu tripl-dabl učinaka, ali je opet sve to trajalo prekratko.

Izvor: Profimedia

Tačnije, sve je ličilo na buđenje sve do dolaska trenera Džima Bojlena, koji ga je posla pola godine poslao u Vašington, odakle je posle pola godine otišao u Atlantu, pa je opet posle pola godine završio u Sakramentu i tu se zadržao godinu dana - sve do ove nedelje.

Kingsi su prošle noći otpustili nekad velikog talenta i primorali ga da se snalazi u koji će tim, sedam godina posle glamuroznog dolaska u ligu.

Za to vreme, njegov nesuđeni "parnjak" Janis Adetokumbo dva puta je osvojio MVP nagradu, potpisao je ugovor na 228 miliona dolara, kojim će zaraditi oko pet puta više nego Parker do sada u karijeri, što je naravno i dalje ogroman novac.

Ipak, priča o Parkeru i košarci daleko je od lepog kraja - bar kako sada stoje stvari.

Izvor: Profimedia

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC