• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrao sa Radmanom Ii Miličićem i još je u NBA ligi: 11 godina kasnije, potpisao za 11. tim u karijeri

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Nevjerovatan put NBA veterana koji bi ove godine mogao da se bori i za svoju prvu titulu.

 entoni toliver karijera nba 11 klubova Izvor: Profimedia

Kada jednom bude završio karijeru, krilni centar Entoni Toliver (35) moći će da kaže da je zaista prešao put kojim malo igrača prođe. A on tom stazom ide i danas, jer je ovog vikenda potpisao ugovor sa Filadelfijom i u nastavku sezone će se boriti za osvajanje Istočne konferencije sa moćnim Bruklinom.

To je njegov 11. NBA tim u karijeri koju je započeo još 2008. A u četiri ekipe se vraćao!

Redom, on je igrao za San Antonio, Portland (dva puta), Golden Stejt, Minesotu (dva puta), Atlantu, Šarlot, Finiks, Detroit (dva puta), Sakramento (dva puta), Memfis i od danas – za Filadelfiju.

Zabavno je podsjetiti se sa ove vremenske distance njegovih početaka u razvojnom timu Minesote 2007/08. Tada se pored ostalih borio za ugovor sa kasnijim krilnim centrom šampionskog tima CSKA Moskve Demetrisom Nikolsom (36) ili sa Nigerijcem koga pamtimo iz Budućnosti, Dželilom Akdineleom (38). Podrazumijeva se da su obojica u penziji.

Izvor: Profimedia

Kartu za NBA ligu izvukao je na teži način, preko njemačkog kluba Bremeverhaven (2008) i turskog Galatasaraja (2009), ali je u tom periodu već bio pred okom skauta, koji su ga najprije pozvali u San Antonio, a potom u Portland (2009), pa u Golden Stejt 2010.

Od kada je krajem pretprošle decenije stigao u Voriorse, on sve do danas nije napustio NBA ligu. Tada je u Golden Stejtu bio saigrač mladom Stefu Kariju, Koriju Magetiju, ali i srpskom internacionalcu Vladimiru Radmanoviću. U jednoj utakmici dao je 34 poena za Voriorse, ali je brzo nastavio put ka Minesoti, gdje je ponovo igrao sa srpskim košarkašem.

U tom periodu u Timbervulvsima Toliver je dijelio svlačionicu sa Darkom Miličićem, a otprilike u istom periodu među "vukove" je stigao i tada najbolji centar Evrolige – Nikola Peković.

Izvor: Profimedia

Od tog perioda pa do danas, Toliver je na narednim stanicama uglavnom potpisivao jednogodišnje ili dvogodišnje ugovore, a najviše novca dobio je 2016. od Vlada Divca i saradnika u Sakramentu, kada je potpisao na dvije godine za 16 miliona dolara.

Drugu sezonu tog ugovora nije odradio u Kingsima, već se 2017. vratio u Detroit, ali je 2020. opet stigao u Sakramento, pa dobio otkaz poslije samo devet utakmica u kojima je bio saigrač Bogdanu Bogdanoviću i Nemanji Bjelici. Poslije je otišao u Memfis, gdje je dijelio svlačionicu sa još jednim srpskim košarkašem, Markom Gudurićem.

Toliver je sada stigao kod Doka Riversa u Sikserse, gdje će moći da doprinese svojim šutem za tri poena i da "zakrpi" rotaciju na visokim pozicijama. Ostaje da se vidi koliko će ova epizoda trajati, ali zaista bi bio filmski rasplet ako bi se pri kraju karijere sa Embidom, Simonsom i ostalima borio za NBA titulu.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC