• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varda hvali Jokića, Vasu i Tea, ali i upozorava: Imamo najbolje igrače na svijetu, a liga katastrofalna!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Dočekali smo da zemlja koja daje takve talente ima ligu koja traje 15 dana ili čak nema ligu i igrate odmah plej-of", istakao je proslavljeni srpski košarkaš Ratko Varda.

 ratko varda nikola jokić vasilije micić mvp nba evroliga košarkaška liga srbije Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Srbija je zemlja košarke! Nakon velikih reprezentativnih uspjeha tokom proteklih par decenija to su ove sezone dokazali i individualni uspjesi srpskih košarkaša.

Najveći je napravio Nikola Jokić koji jeposlije fantastične sezone proglašen za MVP-a NBA lige, a u isto vrijeme Vasilije Micić je MVP Evrolige, dok je Miloš Teodosić MVP Evrokupa.

Njihov uspjeh obradovao je proslavljenog srpskog košarkaša Ratka Vardu, koji je nosio dres 22 kluba u karijeri, među kojima je i dres Mege, i to u vrijeme kada su za ovaj klub igrali Jokić i Micić.

Često se u medijima prenosi njegova izjava da je na prvom treningu htio da prebije mladog Nikolu Jokića, koji ga je pravio "budalom".

"Provlače se te riječi 'htio sam da ga prebijem'... Ja sam došao uz Megu poslije teške povrede najviše zbog Dekija (Milojevića, op.a.) i dao mi je taj zadatak da pokušam da budem mentor toj djeci. Uglavnom taj prvi neki trening u sali, igrali smo pet na pet ili tri na tri i mali je uradio neke poteze gdje sam se izgubio. Samo sam se okrenuo i rekoa 'ili ću ga prebiti ili da prestajem da igram košarku'. Sad se to provlači da sam htio da ga prebijem mada tu ima toga da sam možda htio da odustanem nakon te povrede. Izdržao sam cijelu sezonu sa njima i nadam se, kao što je Miško rekao, da sam imao mali uticaj na razvoj i Nikolin i tih dječaka u timu", rekao je Varda prilikom posjete Banjaluci.

U razgovoru za MONDO prisjetio se jednog od najdražih rođendanskih poklona koje je ikada dobio, majice sa pjesmom koju je napisao Vasa micić i poklonio mu.

"Poslao sam Vasi poruku nakon ovog njegovog uspjeha, sa mnom ima lijepu komunikaciju, zahvalio se. Šta god urade čestitam im, drago mi je što su i jedan i drugi napravili fenomenalne individualne uspjehe", rekao je Varda, a onda je govorio u manje optimističnom tonu.

Naime, za razliku od brojnih ljubitelja košarke u Srbiji, Varda nije pretjerano euforičan, a evo i zašto.

"Sjajna je vijest da imamo najbolje igrače na svijetu i Nikola i Vasa i Teodosić, ali jedna stvar koja me tišti je to što je srpska liga katastrofalna. Liga faktički kao liga ne postoji! Dočekali smo da zemlja koja daje tako velike talente, ima reprezentativne uspjehe ima ligu koja traje 15 dana ili čak ni nema lige igrate otdmah taj plej-of. To je nešto što me zaista nervira, svi pričaju o ovim uspjesima. Jednog dana otići će Teodosić, Vasa, otići će Jokić, da li ćemo imati ko da nastavi dalje", upitao je nekadašnji dvostruki osvajač duple krune sa Partizanom, te osvajač ACB lige i Evrokupa sa Real Madridom.

Varda je poznat kao kritičar dovođenja velikog broja stranaca u našu košarku.

"Vratimo se na to kad sam ja igrao u Megi, nije bilo nijednog stranca, a bili smo u ABA ligi u sredini, igrali smo finale kupa, igrali smo polufinale našeg prvenstva. Kad se vratimo na Zokija Stevanovića te 1992. nije bilo stranca pa su bili prvaci Evrope. Stranac kao stranac vam je potreba, ali on treba da pravi razliku, a ne da popunjava broj. Ukoliko treba da se popunjava broj dajte priliku nekom mladom koji želi da uči. Ako imate sedam, osam stranaca jednostavno naši igrači propadaju, ne igraju i ne dobijaju ono što bi trebalo da dobiju. Momci koji igraju ovdje igraju za smiješne pare, dok stranci igraju za ogromne pare. To je nezamislivo i nedopustivo“, istakao je Varda.

Trofej sa Jokićem bio bi mu najdraži

Ratko Varda osvrnuo se na sezonu 2013-14 kada je kao veteran predvodio klince Mege u pohodu na trofej kupa Srbije.

"To je bila nova stranica u mojoj karijeri i bilo mi je da ne gledam sebe već da pomognem toj djeci. Ispostavilo se kao uspješna sezona, donekle. Igrali smo to finale kupa sa Zvezdom, da smo ga uzeli to bi bio moj najdraži trofej sigurno. Jer od te djece, od 17 do 20 godina, igrali smo egal utakmicu i imali posljednji napad za pobjedu protiv Zvezde koja je imala strašan tim"

On se osvrnuo i na finalnu seriju Košarkaške lige Srbije u kojoj je Zvezda povela protiv Mege ubjedljivom pobjedom 98:69.

"Žao mi je što je Mega izgubila 30 razlike i činjenice da se šansa tim nekim „malim“ klubovima ne daje često. Pominjem i tu 1983. kada je Šibenka osvojila prvenstvo isto je bila mali klub. Mega ima istorijsku šansu da sada kada prvenstvo Zvezdi ne znači ništa jer je osvojila ABA i igraće Evroligu, da pokuša da napadne taj trofej. Žao mi je što se utakmica završila na način na koji se završila, ali vidjećemo sljedeću, pa možda i treću", rekao je Varda.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC