• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija prijeti paljbom iz svih pozicija, ali Srbija ima 4 prednosti: Sila ispod koša, Bjelicina leđa i MVP duo za OI!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Srbija je na pobjedu od prolaska na Olimpijske igre, a protivnik koji stoji između „orlova“ i odlaska u Tokio je Italija.

 srbija-italija-najava Izvor: MN PRESS

Pred duele sa Dominikanskom Republikom i Filipinima smo očekivali pobjede i one su se desile. Pred meč sa Portorikom smo strijepili, a ispostavilo se da nismo imali zbog čega.

Možda će vas zanimati

Povrede su usporile tim Igora Kokoškova i bilo je bojazni da bi protiv Portorikanaca samo sedam igrača moglo da bude u kombinaciji za tim, ali na kraju smo odigrali meč "samo" bez Stefana Jovića i Nikole Kalinića.

Vasilije Micić je izgledao sjajno na terenu i sa 22 poena je bio najefikasniji, djelovalo je da je povreda iza njega i da nemamo zbog čega da brinemo. Ognjen Dobrić je bio na terenu 30 minuta, a jedino se na Nemanji Bjelici vidjelo da da bi mogao i bolje da ga ne muči povreda. Ipak i pored male nesigurnosti na početku krilni centar Srbije je meč završio sa 18 poena. 

Sada je srpski tim na korak od cilja, ali prije nego što se ovjeri viza za Japan moramo da pobijedimo Italiju. A tim Romea Saketija je opasniji nego što se mislilo!

JAKA PETORKA, CENTRI KOJI ŠIRE I MENION SA KLUPE

Izvor: MN PRESS

Iako je Marko Belineli otkazao nastup za nacionalni tim ekipa Italije djeluje izuzetno jako. Nema im ni Danila Galinarija koji je upravo ispao iz NBA plej-ofa sa Atlantom, ali za razliku od nekih prethodnih godina tim Italije je vrlo jak i dobro popunjen.

Najveća snaga leži na unutrašnjim pozicijama, mada ne nužno ispod koša. Saigrač Bobana Marjanovića iz Dalasa Nikolo Meli nije se naigrao u NBA ove godine, ali to mu samo daje na svježini. Igrao je prvo 22 meča za Nju Orleans, a onda 23 utakmice za Dalas. Uglavnom je provodio po 15-ak minuta na terenu i svjež je pred ovu akciju.

Dobar je pod košem i u skoku, ali ono što će protiv Srbije probati da uradi je da "raširi" igru. Izvlačiće se na šut za tri poena, pogotovo kada je Boban Marjanović na parketu. Uz njega u petorci počinje i Ahile Polonara, igrač koga Igor Kokoškov izuzetno cijeni.

Poslije sjajne sezone u Baskoniji doveo ga je u Fenerbahče, a upravo zbog Polonarinog prisustva na terenu ključno je da se Nikola Kalinić oporavi dovoljno da može da nam pruži neke minute na terenu.

Ljevoruk je i odličan šuter, ali prije svega je njegova vrlina eksplozivnost. Ima sjajan prvi korak i nevjerovatne fizičke predispozicije, a najviše voli da igra protiv viših i sporijih čuvara koje može da savlada svojom eksplozivnošću. Nikola Kalinić mu kao čuvar odgovara mnogo manje od Nemanje Bjelice ili Dejana Davidovca.

Još jedan odličan šuter u timu je i Simone Fontekio koji takođe izlazi iz sjajne sezone pod vođstvom Aita Garsije u Albi. On će startovati kao četvorka, dok na bekovskim pozicijama glavnu riječ vode Marko Spisu, Stefano Tonut i Niko Menion.

ODMORNIJI OD SRBIJE

Italija je zbog odustajanja Senegala usljed pojave virusa korona u njihovom timu odigrala meč manje od Srbije na ovom kvalifikacionom turniru. 

Spisu dolazi iz Dinamo Sasarija i deklarativno je prvi plej ekipe, dok eksplozivni Tonut predvodi tim Venecije i bio je MVP regularnog dijela italijanske lige u sezoni za nama.

Šutirao je skoro 40 odsto za tri u italijanskom prvenstvu i Evrokupu, a umije da pogodi iz nemogućih pozicija kada se zaleti na prodor.

Bek Golden Stejt Voriorsa Niko Menion je američki Italijan, otac mu je nekadašnji NBA igrač Pejs Menion koji se za vrijeme boravka u Benetonu oženio italijanskom odbojkašicom.

Ove sezone je tek ušao u NBA i to baš u Golden Stejt gdje mu je i otac počeo karijeru. Tu nije puno igrao, a kod Romea Saketija ima ulogu lidera druge petorke. On ulazi sa klupe i ima dozvolu da šutira iz teških pozicija i da sam sebi stvara poene. Ako se "zapali" kao protiv Portorika (21 poen) može biti problema.

ITALIJA NE MOŽE POD KOŠEM, ALI NI SA VASOM I TEOM!

Izvor: MN PRESS

Šta Srbija ima kao prednost?

Prije svega dužu klupu. Italijani igraju sa sedam igrača koji imaju ozbiljnu minutažu, mada se očekuje da protiv Srbije veću ulogu dobiju defanzivni specijalci – na pleju Alesandro Pajola, a na krilnim pozicijama Avudu Abas. 

Ipak, kao što je rekao Vasilije Micić u Srbiji ne igra jedan igrač, već svi daju svoj doprinos, a ako Nikola Kalinić bude mogao da pruži neke kvalitetne minute to će za Srbiju biti ogromno pojačanje.

U najgorem slučaju će Kokoškov igrati sa 10 igrača, dok igrači poput Ricija, Tesitorija, Vitalija, Moraskinija i Abasa jednostavno nisu na nivou kakav traži meč sa Srbijom.

Takođe, pod košem će Srbija biit mnogo jača u skoku, pošto Meli ne može da parira Filipu Petruševu, a posebno Bobanu Marjanoviću kada je taj segment igre u pitanju.

Vidjeli smo i Vasilija Micića u sjajnoj formi protiv Portorika i Italija jednostavno nema igrača koji bi mogao da zaustavi MVP-a Evrolige kada je u naletu. Protiv velikog broja ovih igrača je ove sezone igrao i Miloš Teodosić, a titula MVP-a finalne serije italijanske lige dovoljno govori u kojoj su mjeri oni u mogućnosti da ga zaustave.

Takođe, opasni šuteri Italije bi mogli da se namuče jer će Kokoškov imati Ognjena Dobrića i Dragana Milosavljevića kao sjajne defanzivce koji će im se "uvući u dres".

Nemanja Bjelica će takođe biti velika prijetnja u napadu, jer Polonara jednostavno nije toliko dobar u reketu i u odbrani igre leđima, pa bi mogli da vidimo mnogo izolacija ili igre 2 na 2 srpskih centara.

Jednostavno, u ovom trenutku Srbija je kvalitetniji tim, ali ovaj kvalifikacioni turnir nas je naučio da se ne radujemo prerano, pošto uvijek iskoči neki novi problem.

Ali kao što smo i ranije pisali, vjerujemo da i pored svih prepreka ovi momci to mogu i da ćemo ih gledati u Tokiju!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC