• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka karijere Svetislava Pešića, nije ni pomišljao na to: Bio sam direktor, a onda me je pozvao 1 čovjek i počelo je!

Autor Dragan Šutvić

Kako je počela jedna od največih karijera u evropskoj košarci!

 kako je pešić postao trener Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić je opet u centru pažnje pošto se pominje kao mogući novi selektor reprezentacije Srbije. Iskusni stručnjak je vodio naš nacionalni tim do velikih uspjeha, osvojio je sa reprezentacijom zlato na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2001. godine i zlato na Mundobasketu održanom u Indijanapolisu godinu dana kasnije. 

Možda će vas zanimati

Njegova trenerska karijera počela je na mjestu velikog igračkog uspjeha. Sa Bosnom je osvojio Evroligu 1979. godine, a samo tri godine kasnije je sjeo na klupu tog tima. Ispostavilo se da je slavna igračka karijera zapravo sitnica u odnosu na ogromne buduće trenerske uspjehe. 

A sve se to desilo slučajno i po njegovom priznanju, bez najave. Svetislav Pešić te 1982. godine nije imao ni najmanju nameru da postane trener!

"Dok sam igrao nisam ni pomišljao da budem trener. Nikada nisam želio da se bavim tim poslom. Boša je otišao u reprezentaciju, pa u Italiju", rekao je jednom prilikom Pešić za TV Arena sport. 

Bogdan Tanjević je osvojio evropsku titulu sa Bosnom, a onda krenuo dalje. Zamijenio ga je Draško Prodanović, ali rezultati su bili sve gori. Kada je on dobio otkaz odjednom se pojavila ideja koja nam je podarila jednog od najboljih evropskih trenera svih vremena. 

"Bio sam direktor, pozvao me je jedan čovjek i rekao mi da me želi za trenera. I tako je počelo. Draško je 1982. napustio klub i trebalo je da budem prelazno rešenje, dok se ne nađe pravi čovjek za trenera. I dok je Bosna tražila trenera, ja sam preuzeo ekipu", ispričao je Pešić. 

Onda su došle pobjede, a upravo te pobjede su donijele Jugoslaviji, Srbiji, Njemačkoj, ali i Crvenoj zvezdi, Albi, Realu, Lotomatici, Barseloni i nizu drugih klubova velike pobjede u buduućnosti. 

"Počeli smo da pobjeđujemo i bili dosta dobri. Bio sam neiskusan, nisam imao pojma. Imao sam dobre pomoćnike, polako sam se privikavao na novu funkciju. Tu sezonu smo završili kao treći, Šibenka je bila prva. Između nas Partizan sa Borom Džakovićem", ispričao je Pešić. 

Na kraju je osvojio titulu sa Bosnom te sezone, savladao je Šibenku u finalu plej-ofa, a ostalo je istorija.  

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC