• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devet Radonjićevih povratnika – mnogo sjaja, ali i jedan promašaj!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Crvena zvezda kreće u novu sezonu sa dobro poznatim snagama, a Dejan Radonjić je opet okupio tim koji odlično poznaje.

 kk crvena zvezda povratnici dejan radonjić trener Izvor: MN PRESS

Kako stvari stoje pred početak sezone Crvena zvezda će potpisom Maika Cirbesa staviti tačku na tim, bar kada je u pitanju start sezone.

Trener Dejan Radonjić je na konferenciji za štampu nagovijestio da će do meča sa Splitom koji otvara sezonu klub biti koncentrisan na saniranje povreda igrača koji su trenutno sa timom, tako da je sa Cirbesom za sada zaključen igrački kadar.

U njemu je čak pet povratnika u crveno-bijeli dres: Luka Mitrović, Maik Cirbes, Nikola Kalinić, Stefan Lazarević i Nejt Volters, a tu je i povratnik u ekipu Dejana Radonjića Nikola Ivanović koji je nagovijestio da je upravo zbog Radonjića stigao u redove crveno-bijelih!

A kako je do sada Radonjić sarađivao sa povratnicima?

ZATEKAO RAKOČEVIĆA, ALI NIJE DUGO TRAJALO

Bivši NBA košarkaši i učesnici Olimpijskih igara: Karlos Arojo i Igor Rakočević.
Izvor: MN PRESS

Dejan Radonjić je prvi put na klupu Crvene zvezde seo 15. aprila 2013. godine pošto je Crvena zvezda u prva četiri kola Superlige Srbije pod Vladom Vukoičićem dva puta poražena. Do kraja sezone je imao 12 pobjeda, ali je u finalnoj seriji poražen od Partizana. 

Povratnik među redove crveno-bijelih sa kojim je sarađivao samo u tom kratkom periodu bio je Igor Rakočević. On se sezonu ranije vratio u klub i ofanzivno je bio najvažnija karika tima. Na čak sedam utakmica pod vođstvom Radonjića je bio najbolji strijelac i sa 18 poena je predvodio crveno-bijele do jedine pobjede u finalu plejofa Superlige nad Partizanom, ali je na kraju sezone završio karijeru. 

RAŠKO OTEO TROFEJ JOKIĆU!

Izvor: MN PRESS

U timu koji je Radonjić zatekao bio je i Raško Katić, ali je on ostao u ekipi i naredne sezone. Rijetko kada je Crvena zvezda imala tako moćan centarski tandem kao u sezoni 2013/14. Bobana Marjanovića je mijenjao iskusni Katić, čijih se prvih koraka u Zvezdi mnogi ne sjećaju. 

On je u januaru 2004. godine stigao u Zvezdu iz Zastave iz Kragujevca, ali se tu nije snašao, pa je kasnije preko Njemačke i Hemofarma stigao u Partizan. Kao iskusan evroligaški centar u sezoni 2013/14 pružao je odlične partije kod Radonjića.

Pamti se nastup na Kupu Radivoja Koraća koji je Crvena zvezda osvojila te sezone, a Katić je bio najbolji strijelac. U dramatičnom meču sa Megom u finalu Nikola Jokić je promašio šut za pobjedu, a crveno-bijeli su sa 21 poenom Katića stigli do trofeja.

TADIJA POMOGAO ISKUSTVOM

Izvor: MN PRESS

U toj sezoni timu je pomogao i Tadija Dragićević koji je bio rezerva Luki Mitroviću na poziciji četvorke. On je ponikao u Crvenoj zvezdi, a u sezonama 2007/08 i 08/09 postao je glavni igrač tima. U sezoni 2009/10 počeo je u Zvezdi, ali je onda prešao u Lotomatiku iz Rima. 

Sada se vratio i odigrao jednu godinu, uglavnom je pomagao iskustvom i u skoku pošto je na nekoliko utakmica imao dvocifren skakački učinak. Ipak vidjelo se da ga stižu godine i naredne sezone nije bio dio tima.

ŠTIMAC SPASIO ZVEZDU!

Izvor: MN PRESS

U sezoni 2015/16 Crvena zvezda je probala da Bobana Marjanovića zamijeni Sofoklisom Skorcijanidisom, ali nije išlo! Poslije samo osam utakmica raskinut je ugovor sa njim, a vrlo brzo je iz tima ispao i Stefan Nastić. 

Otvorila se rupa pod košem, a iako se pokazalo da je vrijeme da Maik Cirbes preuzme odgovornosti prvog centra, morao je neko i da ga mijenja. Izbor je pao na Vladimira Štimca! Iskusna "petica" vratila se iz Estudijantesa i pokazao se kao veliko pojačanje.

Kasnije se vraćao još jednom, ali ovaj povratak je bio pun pogodak. Kada je Cirbes posustajao Štimac je nadoknađivao njegove poene.

VRATIO SE MARKUS DA ZAPALI PIONIR, ALI...

Izvor: MN PRESS

Sljedeći povratnik bio je Markus Vilijams! On je zamijenio Gala Mekela na mjestu pleja i očekivalo se da kao i u sezoni 2014/15 predvodi ovaj tim u velike pobjede. Nažalost, odigrao je samo šest utakmica u decembru 2015. godine i procijenjeno je da više nije rešenje za ovako visok nivo takmičenja. 

Ipak Stefan Jović je iskoristio šansu koja se otvorila, a Vasilije Micić je u Crvenoj zvezdi počeo svoj uspon nakon lošeg perioda u Bajernu.

ĐENKIN PRVI POVRATAK - IDEALNA PETORKA!

Izvor: MN PRESS

Kao i Markus Vilijams u Crvenu zvezdu se vraćao i Čarls Dženkins. Poslije NBA karijere proveo je dvije sezone u Zvezdi, a onda se poslije loše odluke da potpiše za Olimpiju iz Milana gdje se nije uklopio vratio u Beograd. 

Kasnije se još jednom vratio u klub i prešao 100 mečeva u crveno-bijelom dresu, a u sezoni 2016/17 je sa njim i Brankom Lazićem Crvena zvezda napravila pravi zid u odbrani na spoljnim pozicijama. Mladi Marko Gudurić je mogao da se razmaše u napadu, a i u ovoj sezoni Dženkins je često prinudno bio i na mjestu pleja. Koliko je dobro igrao govori i podatak da se te sezone našao u idealnoj petorci crveno-bijelih.

Osvojeno je sve, a Darušafaka je u posljednjem kolu regularnog dijela potopila nade Zvezde da se može i u Top 8 Evrolige.

MILKO OD SJAJA DO OČAJA

Izvor: MN PRESS

Te sezone je deo tima bio i Milko Bjelica. Iskusni krilni centar je ponikao u Crvenoj zvezdi, a nakon ozbiljne inostrane karijere vratio se iz Darušafake, a posebno je zablistao u narednoj sezoni kada je jednom čak bio i igrač kola u Evroligi. 

Ipak nešto lošije partije u ključnim mečevima u finišu naredne sezone su bacile sjenku na njegove partije kao povratnika. Kod Dejana Radonjića nije znao da bljesne kao kod Dušana Alimpijevića, ali je bio mnogo konstatnjiji.

POVRATAK – I SIMON JE OPET TU!

Košarkaši Crvene zvezde Marko Simonović i Branko Lazić.
Izvor: MN PRESS

Preuzeo je Dejan Radonjić Crvenu zvezdu u toku prošle sezone, a zatekao je neka poznata lica u timu. Tu je bio jedan od njegovih omiljenih igrača Marko Simonović, sa kojim je sarađivao još u periodu kada su zajedno bili u ekipi Budućnosti. 

Kao što je i sam rekao, Radonjić je trener koji najbolje zna Simonovića i to se odmah vidjelo: Kada je bilo "gusto" i kada se u finalnoj seriji ABA lige uzimala viza za Evroligu iskusni Simonović je sa nekoliko pogođenih poena kada je tim stao dao ogroman doprinos ovom timu, o čemu je detaljno pričao u intervjuu za MONDO.  

Bilo je priče o povlačenju, ali i ove sezone će Simonović sa kraja klupe gledati Radonjićev tim. A ako bude bilo potrebe...

KUZMIĆ OŽIVI SA RADONJIĆEM!

Izvor: MN PRESS

Toliko je dobro igrao Ognjen Kuzmić u prvom mandatu kada je sarađivao sa Dejanom Radonjićem da ga je primijetio i doveo Real Madrid. Nažalost, povrede, a kasnije i saobraćajna nesreća nisu dali nekadašnjem reprezentativcu Srbije da se nametne u Realu, pa se vratio u Beograd. 

U jednom momentu je čak proslijeđen FMP-u kako bi se razigrao, ali u finišu prošle sezone su on i Lendri Noko konačno uspjeli da postanu duo kakav je Zvezdi potreban ispod koša. Sada će očigledno početi sezonu kao prvi centar i ostaje da se vidi da li će on i Cirbes uspjeti da zaigraju kao nekada.

NOVA SEZONA – STARA LICA!

Izvor: MN PRESS

Povratnika je puno, osim Simonovića i Kuzmića koji su već pomenuti, vratio se još jedan nekadašnji kapiten Luka Mitrović i na pripremama pokazao da je i on drugačiji igrač kada ga sa klupe vodi Dejan Radonjić. Sjajan meč odigran protiv Bajerna Krunisao je poenima za pobjedu.

Cirbes je stigao da pomogne tokom priprema, pa za sada ostao bar do Nove godine, a Nejt Volters i Nikola Ivanović, obojica igrači koji su već radili sa Radonjićem, će organizovati igru crveno-bijelih.

Stefan Lazarević je po odlasku Dejana Radonjića dobio šansu u prvom timu, ali ga je povreda vratila u FMP i sada će ponovo probati da se nametne, a svakako najzvučniji povratnik je Nikola Kalinić.

Objasnio je zašto se vratio, iako su ga mnogi hteli. A sada se od njega očekuje da mnogo toga objasni i na terenu. Za sada je izgledao odlično, ali kao što je i sam rekao, sve su ovo bile prijateljske utakmice i ne mogu se donijeti definitivni zaključci.

Dejan Radonjić na raspolaganju ima tim koji dobro poznaje, ali i mnogo problema na startu nove sezone. Sve počinje od Splita, a u svakom meču cilj je isti – pobjeda.

Ovi momci su sa Dejanom Radonjićem na čelu već pobeđivali, tako da sada samo traže da se istorija ponovi. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC