• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Zvezda oborila rekord, ko se u Partizanu traži, a ko se pronašao! MONDO kolumna o ABA ligi - termometar kola

Kolumnista MONDA Miloš Jovanović u osvrtu na minulu rundu analizira utakmice posljednjeg kola uoči pauze.

 miloš jovanović kolumna aba liga Izvor: MN PRESS

Nova nedjelja, novi termometar, novo vrijeme za pregled ko se greje a ko se hladi na Jadranu. Zvezda je i dalje prva, Partizan i dalje drugi, Budućnost i dalje treća – ali šta se dešava sa Cedevitom Olimpijom, i kako su moćno izgledali Mega i Borac u minulom kolu, čitajte u narednih nekoliko redova…

1. CRVENA ZVEZDA (8-1, prošle nedelje 1.)

Nakon "stradalne nedelje" u Španiji, tokom koje su upisani porazi od Baskonije i Reala, crveno-bijelima je prijao povratak na jadranske parkete. Prijao im je, štaviše, do te mere da su u meču protiv Derbija postavili sezonski rekord po broju ubačenih trojki – čak 13 iz 28 pokušaja.

Interesantno je da je svako ko je šutnuo makar jednu trojku pogodio, ali treneru Dejanu Radonjiću je vjerovatno bitnije to što niko nije odigrao više od 25 minuta i što će ekipa odmorna na Uniks u petak.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

2. PARTIZAN (8-1, prošle nedelje 2.)

Kevin Panter u posljednje četiri ABA utakmice ima zbirno 11 poena uz 3/22 iz igre, i to je loše. Ali ima vremena za momka iz Bronksa, jer dok se on traži, Aleksa Avramović se ponovo pronašao, što i pokazuje čak šest ukradenih lopti u derbiju kola.

"Grobare" svakako može radovati i dalji razvoj njihovog mladog centarskog tandema Smailagić – Koprivica, ovaj prvi je prijetnja sa jedne, ovaj drugi sa druge strane. Šut za tri poena, doduše, može bolje, a cifre će skočiti kad se Panter, Kurucs i Zagorac "povade".

Izvor: MN PRESS

3. BUDUĆNOST (6-3, prošle nedelje 3.)

Bez Vilija Rida, i sa rovitim Jagodićem-Kuridžom, Budućnost je riješila da težište napada pomjeri spolja – sa 22 šutnute trojke, izjednačili su rekord sezone koji su postavili u 5. kolu u Ljubljani. I što je najbolje, sve do samog finiša su bili u priči da nešto i urade, ali je prvo Sili promašio najotvoreniji šut koji je imao na meču, a zatim je Džejkob Vajli doživio "pomračenje" i izgubio nekoliko lopti na sulude načine. Imaće Aleksandar Džikić o čemu da razmišlja u narednim danima, ali mu je makar šuterska forma Vladimira Micova sišla sa dnevnog reda – nakon 3/17 za tri u prvih 6 kola, iskusni bek šutira 6/10 sa distance u minula tri meča.

4. FMP (7-2, prošle nedelje 5.)

Zvanično je – FMP više nikoga ne može da iznenadi. Njihova sedma ovosezonska pobjeda ponovo je došla nakon relativno neizvesne završnice, a meč-viner ovoga puta bio je Garet Nevels, koji je ubacio 28 poena i čak četiri trojke, nominalno ne i toliko kvalitetan aspekat njegove igre. Što se Brajsa Džonsa tiče, magični broj se popeo na 44 – još samo deset, i ugroziće Kusov rekord o kome smo pričali prošle nedelje...

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

5. CEDEVITA OLIMPIJA (5-4, prošle nedelje 4.)

Šta se ovdje zaboga dešava, to više niko i ne umije da shvati. Prvo je uslijedila serija pobjeda, pa poraza, pa pobjeda, pa kad se sve smirilo otpustili su Markusa Kina, pa su onda vezali dva debakla od trideset razlike. Ovog vikenda su izgubili na gostovanju Megi. Uprkos svemu, Jurica Golemac se drži u sedlu, a klub je nedavno ozvaničio potpis Alena Omića koji će dodatno pojačati konkurenciju pod košem. Njima je ova nailazeća pauza baš prijeko potrebna malo da se presaberu.

6. IGOKEA (5-4, prošle nedelje 6.)

Nova utakmica Igokee, nova odlična partija Dalibora Ilića – krilni centar reprezentacije Srbije proslavio je svoje prvo pojavljivanje kod novog selektora Svetislava Pešića sa 16 poena, 5 skokova i tri ukradene lopte, ali ovaj put se od pomoćnika "javio" Tej Voler sa 19 poena i 5 ubačenih trojki. Da li je ovo početak dobre serije Igosa? I oni su jednako nepredvidivi ove sezone...

7. MEGA (4-5, prošle nedelje 8.)

Povratak u Halu Sportova prijao je Vladi Jovanoviću i njegovim mladim trupama – ono što su demonstrirali protiv Cedevite Olimpije je bila prosto atomska košarka. Mega je dominirala u skoku (42-33), bloku (9-3), ukradenim loptama (9-6) i pogotovo asistencijama (27-15), te su gosti iz Slovenije na Novom Beogradu prošli kao bosi po trnju. Nikola Jović je sa 16 poena, 9 skokova i 7 asistencija pokazao zašto ga neki zovu "novim Jokićem" – ali odličnu rolu ostvario je i Matej Rudan (23 poena, 8 skokova).

Izvor: MN PRESS

8. CIBONA (5-4, prošle nedelje 7.)

U prethodnom kolu, Cibona je odigrala jednu tvrdu, neatraktivnu utakmicu u Čačku i pobijedila. Sada, pokušali su nešto slično kod kuće sa FMP-om, ali nisu bili iste sreće. Kuriozitet je da Cibosima, koji su izrazito mlada ekipa, više leži nešto "sporiji" tempo – ako ih zbrzate i malo im uđete u rotaciju, slabosti sastava, a pogotovo tanka klupa, izbiju na površinu. Fale i poeni Roka Prkačina, koji je "nulu" iz prošle utakmice dopunio jednom slabom "četvorkom".

9. BORAC (3-6, prošle nedelje 11.)

Skok od dva mjesta na termometru? Moguće je – a Borac je to svakako zaslužio. Odigrali su utakmicu sezone u Novom Mestu i demonstrirali kako košarka nekad može biti magija kada sve legne na svoje mesto, a Čačanima je sada konačno "legla" igra u reketu. Raspoloženi Marko Pecarski gospodario je pod oba obruča, a Hanter Hejl je uzvratio uslugu pogađanjem nemogućih šuteva iz svih pozicija. U ovakvoj formi, Borac može protiv svakoga – sada to "samo" treba održati.

10. DERBI SC (4-5, prošle nedelje 9.)

Izgubiti od Crvene Zvezde sa 30+ razlike i nije neka sramota ako ste Derbi, ali način bi već mogao da zabrine trenera Žakelja. Vinjales već neko vrijeme nije "onaj" Vinjales od prije par nedelja, a i sada je bio sveden na tek osam poena – Pavlićević je u pet minuta skupio pet penala pa nije ni on mogao da pomogne, tako da je najviše poena došlo na individualni učinak Tišme i Tome Ivišića. Da bi "studenti" dobijali, napad mora malo i da poteče, a toga već neko vrijeme nema.

11. KRKA (3-6, prošle nedelje 10.)

Ranjena Krka je nanizala par poraza, ali ne bez skupe prodaje svoje kože. Bez povrijeđenih Špana, Štergara, Stavrosa i Frenča, malo je bio jedan Rok Stipčević, koji je opet upisao okruglih "40" u kolonu sa minutima i ubacio 27 poena, od čega čak sedam trojki iz devet pokušaja! Novo pojačanje Adonis Tomas je malo van forme, ali radi se o iskusnom igraču koji zna košarke i koji će sigurno pomoći u borbi za opstanak.

12. MORNAR (2-7, prošle nedelje 13.)

Lijepo je kad se pogađaju trojke, ali kontrola skoka je ljepša. Mornar je u utakmici protiv Splita ostvario oboje, međutim skok je ono što ih je peklo nedeljama, i sada su dobrom zaštitom obruča konačno uspjeli da nametnu neki pristojan ritam i iskontrolišu utakmicu. U drugim vijestima, Kori Dejvis je pobjegao iz Bara, i nakon nekoliko dana potrage lociran je u Hjustonu – drugim rečima, Mornar je sada i zvanično u potrazi za novim Amerikancem.

13. SPLIT (2-7, prošle nedelje 12.)

Nejc Barič je i dalje raspoložen, i po procentima je top 5 u ligi u šutu za tri poena. Ali šta mu vrijedi kad je Split timski najgori od svih ekipa, a i kad vas Mornar nadskoči, onda znate koliko je sati. Samo, šta mijenjati? Jedan Amerikanac je otpušten, drugi je povrijeđen, para nema, tu su i neki BATovi...nezavidna situacija za Srđana Subotića.

14. ZADAR (1-8, prošle nedelje 14.)

Na papiru, Zadar možda i nije toliko loš kao Split. Karter se nametnuo kao lider ekipe i prvi strelac, ali iza njega knjiga spada ne na dva, nego na nijedno slovo. Mavra, Marčinković, Luković, Junaković, Bursać, Vuković, svi oni imaju problema sa formom, povredama, konzistentnošću. Ovim momcima treba niz od barem 2-3 dobre partije kako bi se malo povratili, u suprotnom, gubljenje utakmica će im preći u naviku, a to je teška navika za razbiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC