• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrčao u svlačionicu, našli ga krvavog na podu: Prvi put otkrio detalje drame na Olimpijskim igrama: Opet učio da hoda!

Autor Dragan Šutvić

"Ležao je na podu i imao je dvije rupe u ruci".

 eron bejns životna drama  Izvor: MN PRESS

Poznati australijski centar Eron Bejns (35) doživio je tokom Olimpijskih igara u Tokiju ozbiljan zdravstveni problem, zbog kojeg je morao ponovo da uči da hoda, da koristi ruke... Kada se vratio u domovinu, prolazio je kroz iste motoričke vkežbe kao i njegovo treće i najmlađe dijete - koje je imalo samo šest mjeseci.

Kako je snažni centar, koji je svojevremeno igrao i u ABA ligi za Olimpiju, došao u tako tešku situaciju? Priča je zaista na momente zastrašujuća.

Sve se dogodilo u toku grupne faze Olimpijskih igara, kada je njegova Australija igrala važan meč protiv Italije. Trener je htio da ga uvede u igru, ali Bejns je između treće i četvrte četvrtine preko terena otišao u svlačionicu i to trčeći, jer se nadao brzom povratku na teren, da bi pomogao ekipi u finišu.

Možda će vas zanimati

Jedan član stručnog štaba je išao za njim i kada je ušao u svlačionicu zatekao je jeziv prizor - Bejns je ležao na podu, dres mu je bio krvav, a na nadlaktici je imao dvije duboke i neobjašnjive ubodne rane. Odmah su mu prišli da ga podignu i da mu pomognu da se uspravi.

Ubrzo je ustanovljeno da je ruku povrijedio udarivši se u kuke za peškire, potom je vjerovatno udario glavu pri padu, a čim su ga stavili na nosila, Bejns je hitno slao slike svom agentu Danijelu Moldovanu. U jednom trenutku je pokušao da ode do toaleta, ali čim je pokušao da stane na noge - samo je pao.

Bejns više nije mogao da hoda, hitno je smješten u japansku bolnicu u kojoj je trpio snažne bolove, redovno gubio svijest i plašio se da više nikad neće moći da hoda. "Moj rođak Don imao je nesreću prije 10 godina i on je kvadriplegičar, tako da u porodici iz prve ruke znamo kako sve to izgleda. Bio sam preplašen", rekao je Bejns u opširnom intervjuu za "ESPN" o dramatičnim danima.

Izvor: Profimedia

Bivši šampion NBA lige sa San Antonijom igrao je prošle sezone za Toronto, a prve signale da nešto nije dobro dobio je u toku olimpijskog turnira, kada je u toku utakmice protiv Italije pokušao da zakuca, pa se srušio na parket, i to na glavu i vrat. "Nismo znali šta se zaista desilo. Neurolozi ne mogu da kažu definitivan uzrok problema, ali sam i poslije tog pada bio u velikim bolovima. Bili su mi potrebni lijekovi protiv bolova da bih igrao".

Kada je pao u svlačionici, hitno je odvezen u bolnicu, gdje je utvrđeno da je imao unutrašnje krvarenje koje je vršilo pritisak na kičmenu moždinu. Zbog toga je izgubio orijentaciju i ravnotežu. "I dalje sam htio da igram na sljedećoj utakmici, a japanski doktori su mi rekli da sam lud. Kada pogledam za sobom, ne mogu da vjerujem šta se dešavalo", rekao je Bejns.

Srećom po njega, uspostavio je telefonsku vezu sa australijskim doktorom usred noći, koji je rekao da je viđao takva stanja i ranije i da postoji fizička terapija u kombinaciji sa lijekovima koja će pomoći da mu se smanje otoci, da bi mogao da dođe kući.

Izvor: Profimedia

Dvije nedjelje poslije toga, Bejns se borio da ustane, saigrači su mu donijeli u bolnicu osvojenu bronzanu medalju, a čim je stao na noge transportovan je iz Tokija u Brizbejn. Na njegovu žalost, japanski doktori su bili u strahu da ga puste da sjedi, pa je morao da leti za Australiju posebnim medicinskim letom, fiksiran i u anesteziji tokom osmočasovnog leta.

Kada je došao u Australiju, zbog strogih kovid-pravila morao je da bude dvije nedjelje u karantinu u lokalnoj bolnici i nije mu bilo dozvoljeno da vidi suprugu i djecu. Oni su mogli da ga vide samo tokom terapije, jer je pokušavao da stane na noge u prostoriji sa prozorima, ispred kojih su bili njegovi najbliži. Mjesec dana je u bolnici napredovao i iz kolica došao do toga da može sam da se kreće, uz bol u lijevoj nozi.

A, nekoliko mjeseci kasnije, ponovo je bio u stanju da trči i sada ima veliki cilj pred sobom - da se vrati u NBA ligu. "On se ne zaustavlja, hoće da radi osam sati na dan. Pokušavamo da ga odgovorimo, ali to nije u njegovoj prirodi", rekao je Bejnsov agent, Danijel Moldovan.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC