• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reprezentativka BIH za MONDO: Ne vraćam se u Ukrajinu, o sportu ne mislimo, saigračice su tamo ostavile i djecu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Ne znam ni kako će se ova utakmica Evrokupa odigrati večeras. Moje saigračice su ostavile porodice tamo, neke i djecu", kaže za MONDO, Nikolina Babić igračica ukrajinskog Prometeja, kluba koji je trenutno u "izbjeglištvu" u bugarskom Plovdivu.

 nikolina babić Izvor: FIBA

Nakon nekoliko sedmica tenzija između Ukrajine i Rusije u četvrtak rano ujutro ruska vojska pokrenula je operacije širom Ukrajine protiv vojnih ciljeva, koje su praktično zaustavile sve u ovoj državi.

Hiljade građana Ukrajine pokušava da napusti ratom zahvaćenu zemlju, o čemu svjedoče i kolone na graničnim prelazima, a među onima koji pokušavaju da se evakuišu su i brojni sportisti, dok su neki od njih uspjeli da na vrijeme napuste državu.

Možda će vas zanimati

U Ukrajini igra i košarkaška reprezentativka BIH, Nikolina Babić, koja nastupa za Prometej iz Kamjanske, međutim, njen klub je prije izbijanja ratnih sukoba premješten u Bugarsku.

Nikolina Babić u razgovoru za MONDO potvrdila je da su ona i saigračice na sigurnom u Plovdivu, gdje bi večeras od 19 časova trebali da igraju meč četvrtfinala Evrokupa protiv turskog Mersina.

"Nakon što sam završila reprezentatIvne obaveze naš tim se premjestio u Bugarsku jer Amerikanke i ja nismo htjele da se vraćamo u Ukrajini zbog mogućnosti rata i uprave ovakve situacije koja se jutros dogodila. Premjestili smo tim u Bugarsku u Plovdiv gdje ćemo večeras odigrati meč Evrokupa protiv turskog Mersina i zasad ostaje da se utakmica igra. Nemamo nikakve informacije da je ukrajinska federacija odlučila da prekida učešće klubova u evropskim takmičenjima", rekla je Babićeva.

Nju i njene saigračice jutros su dočekale vijesti o izbijanju rata u Ukrajini, pa kako kaže, niko praktično ne razmišlja o sportu.

"Jutros je jako bilo potresno jer su sve moje saigračice iz Ukrajine ostavile porodice tamo, neke su ostavile čak i djecu i nije lako biti okružen osobama koje strahuju za živote svojih najbližih. Vjerujte mi, da ne znam ni kako će se odigrati utakmica večeras, nama je u cilju samo da to odigramo i da se niko ne povrijedi, a kakav će biti rezultat, to nam sad ne igra nikakvu ulogu", rekla je Babićeva za MONDO i dodala da saosjeća sa saigračicama posebno jer zna šta su njena porodica i prijatelji preživjeli u ratu.

"Situacija je vrlo ozbiljna, to mi kažu one koji su uspjele da dobiju informacije od svojih iz Ukrajine. Neke djevojke su uspjele da stupe u kontakt sa svojim porodicama, neke nisu. Nama ostaje da se molimo da će što manje ljudi stradati", istakla je ona.

Nikolina Babić sa reprezentacijom BIH prije dvije sedmice na kvalifikacionom turniru u Osaki izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo, međutim, nakon kratkog slavlja u Japanu, stvari su se iskomplikovale zbog sve napetije situacije u Ukrajini.

Izvor: FIBA

Amerikanke Erijel Etkins i Džojner Holms i Nikolina Babić iz bezbjednosnih razloga nisu željele da se vrate u Ukrajinu.

"Jednostavno, nismo se osjećali bezbjedno. Drago mi je što nisam tamo, ali mi je žao što se u 21. vijeku dešavaju ovakve stvari i da poslije tog 'rata' sa koronom sada dešavaju ovakve stvari. Potresen je čitav svijet, ne samo Ukrajina i okolne zemlje, nego čitav svijet".

Bh. košarkašica i njene saigračice su trenutno u "izbjeglištvu" u bugarskom Plovdivu, gdje će biti još nekoliko dana, a potpuno je neizvjesno gdje će biti nakon revanša sa Mersinom za sedam dana.

"Mi u Plovdivu prema trenutnom planu ostajemo do 28. februara, zatim letimo za Tursku na revanš protiv Mersina. Šta će biti dalje ne znamo. Znam samo da je košarkaška federacija suspendovala takmičenje, proglašeno je vanredno stanje 30 dana. Amerikanke i ja se sigurno nećemo vraćati u Ukrajinu, a šta će biti sa ostatkom tima, mojim saigračicama, stvarno ne znam. Oni su ostavili tamo porodice i naravno da njihove misli nisu ovdje, nego su tamo i sigurno bi željeli dok se ovo sve dešava u Ukrajini da su sa svojim voljenima", istakla je Babićeva na kraju razgovora za MONDO.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC