• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri stvari koje smo vidjeli od Srbije na pripremama! Pešić počeo da skraćuje spisak - ima dvije velike dileme!

Autor Haris Krhalić

Srbija osvojila turnir, sada slijede one najbitnje utakmice za "orlove". Ovo su glavni utisci poslije Hamburga...

 Ovako bi trebao izgledati spisak Srbije za Eurobasket Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Košarkaši Srbije na pravi način završili su pripremni period, osvajanjem turnira u Njemačkoj. U Hamburgu su se prvo namučili protiv Italije, pa su potom bili ubjedljivi protiv domaćina takmičenja, obradovali su naciju pred ključne mečeve.

"Orlove" pred Eurobasket čekaju dvije važne utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket, prvo sa Grčkom kod kuće, pa sa Turskom na gostovanju. Poslije svega viđenog na ovom turniru neki zaključci su već mogli da se izvedu.

Donosimo vam tri glavna utiska poslije meča sa Nemačkom. Svetislav Pešić vidio je na koga može da računa i djeluje da se polako stvaraju spiska igrača koje će selektor odabrati. Stiče se utisak da je pitanje centarske linije riješeno, ali da ostaju dileme oko bekovske linije i krilnog centra.

JOKIĆ JE LIDER EKIPE

Izvor: MN PRESS

Ako je i bilo nekih dilema pred početak priprema, više ih nema - Nikola Jokić je lider reprezentacije. Oko njega se vrti igra "orlova". Protiv Italije je dao ključnu trojku, pa "nacrtao" koš za pobjedu Kalinića, nešto slično pokazao je i protiv Njemačke.

U finalu nije morao tolko da "zapinje", za 17 minuta dao je 22 poena, uz pet skokova i jednu asistenciju. Bilo je to i više nego dovoljno za rutinski trijumf. Tu je i sjajni Vasilije Micić koji je bio durgi strijelac tima (14, 4as) i od njih najviše zavisi koncepcija igre srpskog tima.

Ne treba o Nikoli previše trošiti riječi, dvostruki uzastopni MVP NBA lige nastavlja iznova da pokazuje šta zna i umije. Moraće to da prenese i u predstojećem okršaju sa Janisom Adetokumbom u "Areni". Biće to duel dvojice superstarova...

STVARANJE TIMSKOG DUHA

Pehar na turniru u Njemačkoj ima veliki značaj za tim, vidjelo se to po završetku utakmice kada je došlo do slavlja. Jokić je bio jedan od najraspoloženijih, gurao je novog kapitena Vladimria Lučića, šalio se sa njim, osmjesi su bili na licima svih u reprezentaciji, a tim menadžer Nebojša Ilić pozvao je cijeli stručni štab da se slika sa igračima.

Sve to je možda i najbolji pokazatelj stvaranja timskog duha i one dobre atmosfere koja je neophodna da bi se ostvarili rezultati u najvažnijim utakmicama. Odličan ambijent u svlačionici i dobri međusobni odnosi važan su faktor za ono što slijedi.

"Ovaj meč protiv Njemačke je zbližio ekipu. Dominirali smo svih 40 minuta, igrali dobro na obe strane terena, rastrčali se. Dobra stvar je sa tim peharom idemo srećni nazad, nastavljamo da se spremamo za ono što nas čeka", rekao je Lučić poslije trijumfa.

PEŠIĆ VIDIO NA KOGA MOŽE DA RAČUNA!

Izvor: MN PRESS

Na dva meča u Njemačkoj nisu igrali povrijeđeni Nemanja Nedović, tek oporavljeni Marko Gudurić, Filip Petrušev nije ulazio u igru, Nemanja Bjelica nije ni putovao, ostao je u Beogadu da radi na oporavku. Nije bilo ni povrijeđenih Alekse Avramovića i Alena Smailagića.

Svetislav Pešić vidio je na koga može da računa. Djeluje da je pitanje oko centarske linije riješeno i ako je sudeći prema minutaži koju je raspodijelio igračima u reketu sigurni putnici su Nikola Jokić i Nikola Milutinov, dok bi Dušan Ristić trebalo da dobije prednost ispred Filipa Petruševa i Balše Koprivice. Za razliku od centara, ostale su dvije dileme još.

Prva je u bekovskoj liniji. Gudurić se tek oporavio i nije odigrao nijedan meč, a od njega se očekuje da nadomjesti izostanak Bogdana Bogdanovića. Imao je ulogu lidera u Fenerbahčeu i pokazao je da to može. Male su šanse da se Avramović oporavi u kratkom vremenskom roku poslije obnavljanja povrede, pa djeluje da će uz Marka, Jaramaz i Nedović pomagati Miciću u organizaciji igre, u tom slučaju Vanja Marinković ostaje van tima.

Druga dilema je pozicija krilnog centra. Djeluje da tu Dejan Davidovac ima prednost u odnosu na Marka Jagodića-Kuridžu. Zbog toga će Pešić morati da prelomi između iskustva koje Marko ime i činjenice da Dejan koncepcijski više odgovara igri tima, posebno u napadu sa utrčavanjima i kretnjama, jasno je da će imati dosta prostora, posebno ako bude u isto vrijeme na terenu sa Jokićem koga često udvajaju. 

Prema prikazanom na pripremama i stanju sa povređenim igračima, ovako bi mogao da izgleda spisak od 12 igrača selektora Pešića: Micić, Nedović, Gudurić, Jaramaz, Dobrić, Lučić, Kalinić, Bjelica, Davidovac, Jokić, Milutinov, Ristić. Tu su još sedmorica igrača: Marinković, Jagodić-Kuridža, Avramović, Koprivica, Petrušev, Simanić i Smailagić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC