• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko kao Jokić: Najbolji igrač Eurobasketa! Dončić ubacio 47 poena na meču, ali je tek treći - evo kompletne liste

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ko je do sada najbolji igrač Eurobasketa? Jedan statistički parametar koji obuhvata mnoge govori da je to Nikola Jokić.

 Nikola Jokić statistički najbolji igrač Eurobasketa Izvor: MN Press/Matic Klansek Velej/Sportida

Večerašnjom utakmicom Srbija - Poljska (21.00) završava se grupna faza Eurobasketa i znamo gotovo sve putnike u osminu finala, a to je odličan povod i da se pogleda statistika u kojoj se ističe nekoliko imena... U posljednja 24 sata najviše se vjerovatno pričalo o Luki Dončiću i njegovoj nestvarnoj partiji protiv Francuske, kojoj je ubacio čak 47 poena, ali vjerovali ili ne to mu nije bilo dovoljno da "izbije" na prvo mjesto najboljih igrača Eurobasketa.

Kolege sa uticajnog portala "HoopsHype" godinama ocjenjuju nastupe košarkaša statističkim parametrom "global rejting" koji obuhvata više kategorija poput individualnog učinka, rezultata tima, uticaj na tim kada ste na i van parketa i mnoge druge stvari, a u njemu Luka Dončić zauzima "samo" treće mjesto.

Na prvom mjestu je srpski košarkaš Nikola Jokić koji ima globalni rejting 37,64 iz četiri utakmice, dok je iza njega Janis Adetokumbo iz Grčke sa prosjekom 37,29. S tim da je "grčka zvijer" odigrala meč manje, pošto ga je selektor Dimitris Itudis štedio u susretu sa Velikom Britanijom, najslabijom reprezentacijom na turniru, pošto je svakako došao "rovit" na turnir i nije bilo potrebe da rizikuje da obnovi povredu.

Poslije njih slijedi Luka Dončić sa rejtingom 33,90 - što je vjerovatno posljedica nešto lošije utakmice protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je mnogo promašivao i nije bio "sav svoj", da bi to sve nadoknadio protiv Francuske.

Daleko slabiji učinak od njih imaju sledeći košarkaši: Saša Vezenkov (Bugarska, 26,96), Alperen Šengun (Turska, 25,72), Lauri Markanen (Finska, 25,66), Vasilije Micić (Srbija, 25,49), Vili Ernangomez (Španija, 24,86), Kendrik Peri (Crna Gora, 23,12), Džanan Musa (BiH, 22,29).

Srbija u najboljih 15 ima i Nikolu Kalinića koji je ostvario "globalni rejting" od 21,97, a sigurno će njegove brojke još skočiti pošto će "orlovi" do kraja Eurobasketa biti bez Nemanje Nedovića.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC