• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda "udarila" na Hrvate zbog kalkualcija na EP: Bježali od Srbije, a on ih opominje - Nema tu mentaliteta pobjednika

Autor Haris Krhalić

Hrvati su odlučili da umjesto Poljske idu na Finsku, odnosno da izbjegnu Srbiju u kosturu, što je naišlo na kritike javnosti.

 Nikola Plećaš o kalkulacijama Hrvatske Izvor: MN Press/Profimedia

Košarkaške reprezentacije Hrvatske i Ukrajine stale su "na kočnicu" u završnici međusobnog duela, očigledno zbog odluke da kalkukišu o plasmanu i lakšem žrijebu u ostatku Eurobasketa. Izbegle su Srbiju u kosturu takmičenja, što naravno poriču, međutim čak i hrvatski mediji i tamošnje legende primećuju šta se zaista desilo u trenutku kada je Bojan Bogdanović pogledao ka klupi, a onda loptu sa slobodnih bacanja "zveknuo" o obruč...

To je značilo da će Hrvatska u dio žrijeba gdje prvo za protivnika ima Finsku, a ukoliko pobjedi ide na oslabljenu Španiju ili Litvaniju, što je daleko povoljnije od drugog dijela kostura gdje su Srbija, Francuska, Slovenija... Kalkulacije su takođe sastavni dio sporta i FIBA ne može da ih spriječi, ali da li je pošteno - ne misle svi da je tako!

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena sa ovih prostora Nikola Plećaš u izjavi za hrvatski "T-Portal" je poručio da mu se ne sviđa ono što je vidio na meču Hrvatske i Ukrajine.

"Pratim Eurobasket koliko stignem u Istri, nedaleko od Fažane, gdje imam vikendicu, i rezultat Hrvatske za sada je dobar, ali vidjećemo ćemo dalje šta će napraviti naši igrači. Nas starije igrače ionako niko ne pita za mišljenje, odnos prema nama gotovo da ne postoji i gledam utakmice isključivo navijački, tako da vam neću komentarisati Amerikanca u našem sastavu ili taktiku trenera Mulaomerovića", rekao je Plećaš koji je bio srebrni sa Jugoslavijom 1968. godine na Olimpijskim igrama u Meksiku, a dvije godine kasnije i zlatan na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani.

"Kad smo mi igrali, uvijek smo bili sigurni da ćemo osvojiti medalju i imali smo visoku poziciju u evropskoj i svjetskoj košarci. Svi su željeli da nas izbjegnu, a kalkulacijama se nismo bavili. Ako u sportu želiš napraviti rezultat, onda uvijek moraš igrati na pobjedu. A ako želiš dobiti mentalitet pobjednika, onda baš u svakoj utakmici moraš igrati punom snagom i tu nema mjesta kalkulacijama i kojom ćeš razlikom dobiti. Zato mi je ta odluka čudna...", pojasnio je Plećaš, inače Srbin iz Hrvatske.

Pogledajte

01:36
Bojan bogdanović Hrvatcka Ukrajna
Izvor: RTS
Izvor: RTS

Plećaš se čudi i zbog čega je Hrvatska izabrala da ide na Finsku, pošto smatra da su jači od Poljske sa kojom su mogli da igraju, dok mu se i ne sviđa ni košarka "vatrenih" bez pravog plejmejkera.

"Pa kako je moguće da od svih mogućih igrača koji postoje na ovim prostorima treneri nisu bili sigurni baš ni u jednog plejmejkera koji bi mogao igrati na visokom nivou? Ko je za to kriv? Pa eto, zato je i angažiran stranac, ali to je posebna priča", zaključio je čuveni košarkaš.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC