• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovi zaobilaze KS BiH i sami formiraju košarkašku ligu BiH?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pokrenuta je inicijativa za formiranje Košarkaške lige Bosne i Hercegovine koja bi praktično zamijenila dosadašnje bh. prvenstvo.

 Klubovi formiraju košarkašku ligu BiH umjesto KS BiH Izvor: Mondo/Slaven Petković

Portal "Raport" je u petak objavio da će uskoro doći do ključnih promjena u bh.košarci i da će udruženje klubova formirati novo takmičenje umjesto Košarkaškog saveza BiH.

Biće to Košarkaška liga BiH, a udruženje i njegova tijela preuzeli bi gotovo svu “logistiku”, kad je u pitanju organizacija i finansiranje takmičenja.

U predloženim aktima je naznačeno da bi Košarkaška liga BiH iz realizovanih TV i marketinških prava klubovima osigurala podmirenje troškova. To se odnosi na troškove putovanja, smještaja i honorara službenih lica utakmica, kotizacije za takmičenje, troškove funkcionisanja kancelarije KL BiH, kao i troškove instaliranja adekvatnog programa za vođenje kompjuterske statistike.

Inicijalni sastanak je održan u Banjaluci, a naredni bi trebao biti održan u petak u Širokom Brijegu.
Prema prijedlogu, u sezoni 2023/24 u takmičenju KL BiH učestvovalo bi 13 klubova.To bi bili Igokea, Široki, Borac, OKK Spars, Sloboda, Bosna Meridianbet, Leotar, Budućnost Prolab, Slavija, Promo, Posušje, Mladost i Zrinjski. S tim da bi Igokea igrala samo drugi dio prvenstva.

Konačan plasman određivao bi se tako što bi iza finalista plej-ofa rangirali ostali klubovi zone.Ukoliko je šampion lige BiH član 1. ABA lige, plasman u 2. ABA ostvario bi finalista plej-ofa, odosno sljedeći najbolje plasirani klub iz regularnog dijela sezone.

Iz Košarkaške lige BiH ispale bi tri posljednjeplasirane ekipe iz regularnog dijela. Njih bi zamijenili pobjednici liga članica Košarkaškog saveza BiH (KS Republike Srpske, KS HB i Sistem A).

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boža

I treba, ove jajare u savezu nisu sposobne da dopreme pehar i medalje na finale kupa, a ne nešto drugo. Čolan i ostala bagra mešetare savezom

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC