• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Namješteni mečevi u srpskoj košarci! Stiglo saopštenje KLS - pokrenuti su disciplinski postupci!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

KLS se oglasio saopštenjem povodom "manipulativnih radnji"...

 Namjetašnje košarkaških utakmica u Srbiji Izvor: MN PRESS

U košarkaškoj ligi Srbije izgleda je bilo namještanja utakmica. Tako djeluje poslije saopštenja koje je stiglo iz te organizacije u kom se govori da su "pokrenuti disciplinski postupci o utakmicama i igračima koji su učestvovali u manipulativnim radnjama". Već je došlo do kontakata i saradnje sa FIBA i radi se na rješavanju problema.

Direktor takmičenja Aleksandar Grujin potpisao je saopštenje koje je objavljeno na zvaničnom sajtu.

"Obavještavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbijedio integritet takmičenja. S obzirom da su disciplinski postupci još uvijek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima", stoji na početku saopštenja.

Saradnja je uspostavljena sa FIBA.

"Kroz FIBA-in SWISH program, gdje FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke. KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja", stoji u tekstu.

Na kraju se naglašava da će KLS organizovati i poseban program eudkacije za sljedeću sezonu.

"Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmjerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mjere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja", zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
DONČIĆ I SLOVENCI KAO KOŠARKAŠICE SRBIJE: Lumpovali do zore uz Baju!
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC