• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"To je krajnje nevjerovatna izmišljotina!" Porfirije se oglasio zbog nedolaska Mirotića u Partizan

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Patrijarh srpski Porfirije odgovorio je na insinuacije da je ubijedio Nikolu Mirotića da ne prelazi u Partizan.

 Patrijarh Porfirije o nedolasku Nikole Mirotića u Partizan Izvor: RTS/Printscreen/MN Press

Nekadašnji reprezentativac Španije Nikola Mirotić je bio blizu prelaska u Partizan, međutim transfer se na kraju nije realizovao. Saga je potrajala nekoliko nedjelja i na kraju je Mirotić odustao od verbalnog dogovora sa crno-bijelima i razloge svoje odluke je objasnio u saopštenju, nakon čega je bilo mnogo različitih tumačenja. Jedno od njih je i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) imala ulogu u njegovom nedolasku u Partizan.

Na tu temu govorio je i bivši trener Partizana Duško Vujošević koji je prije nekoliko dana kazao da je i srpski patrijarh Porfirije imao ulogu u svemu, odnosno da je uticao na Mirotića da ne potpiše za crno-bijele. Nakon svega oglasio se i patrijarh koji je u svom saopštenju demantovao takve navode:

"Sa g. Duškom Vujoševićem dijelim najmanje dvije ljubavi. Volim košarku i sport uopše, a volim i Boku Kotorsku, posebno Herceg Novi. Jasno je da on nije bez prijeke potrebe zamijenio Škver i Savinske plaže sa Beogradom na više od 40 ˚S. Stoga mogu donekle da razumijem njegovu neopreznost jer me je kao mogućeg protagonistu uključio u bizarnu, apsurdnu, krajnje nevjerovatnu izmišljotinu o meni i košarkašu Mirotiću.

Ne treba da savjetujem Duška Vujoševića ali, kada je on kao zreo čovjek sa velikim životnim i profesionalnim iskustvom, makar i djelimično prihvatio takvu naučnofantastičnu priču, čiji krajnji cilj nema veze sa Zvezdom i Partizanom, kako će takvu fantastiku, da ne kažem klevete i laži, da shvate oni manje upućeni i sa manje iskustva.

Izvor: Profimedia

Jednostavno, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve se ne bavi takvim poslovima. U mjeri koju mi je Gospod podario, bavim se problemima Crkve, spasenjem svih, spasenjem vjernog naroda, naravno, tako i sopstvenim spasenjem, kao uostalom i svaki drugi hrišćanin. Trudim se da ispunim ono što pred mene Crkva i Gospod Hristos postave, a nastojim i da sve što činim mjerim Jevanđeljem i ličnošću Bogočovjeka Hrista. Kao i sve druge ljude, i mene posao kojim se bavim i sve što činim približava ili udaljuje od Boga i spasenja. Smatram da je to suštinski važno, tako da predažem i da se svako trudi da radi svoj posao najbolje što može. I to je način da posvjedoči šta su za njega bližnji, šta za njega predstavljaju Hristos i Crkva Božija.

Česte su podvale, klevete ili tračevi poput ovog. Nemam vremena da se na sve to osvrćem, pogotovu da komentarišem, a i kada bih imao, toliko je ljepših i korisnijih stvari kojima bih se bavio i kojima želim da se posvetim. Ipak, s vremena na vrijeme, zbog konfuzije koja se stvara u vjernom narodu, moram da ukažem na činjenice.

Smisao sporta je, zapravo da budemo bolji od samih sebe, da se borimo za vrlinu, za viteštvo. Ni onog koji izgubi utakmicu, ni onog koji pobijedi, ne treba da vidimo kao neprijatelja, nego kao nekoga ko je učestvovao u kreiranju onoga što je najbolje, onog što je vrlina. Tu onda nema mjesta za bilo koji vid neprijateljstava ili ne daj Bože nasilja. Za to se molim, za to se zalažem. Antička mudrost nas uči poslovicom Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, što znači da je potrebno moliti se za zdrav duh u zdravom tijelu. Više sam puta govorio o objediniteljskoj, iscjeliteljskoj, duhovnoj ulozi i koristi od sporta. Ipak nedovoljno, treba još više, jer su prepredeni projektanti sukoba u Crkvi i narodu pomislili da mogu da me upletu u nešto sa čim nemam veze", zaključuje se u objavi Porfirija na zvaničnoj Fejsbuk stranici. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC