• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća utakmica u istoriji Evrolige, Musa ubacio 40 poena! Evropska košarka ovo više nikad neće vidjeti, 130:126

Real Madrid pobijedio Anadolu Efes poslije čak četiri produžetka i tri sata košarke! Mario Hezonja od heroja, do tragičara i nazad. Larkin promašio tri šuta za pobjedu - lopta svaki put skakala po obruču.

 Real savladao Efes nakon 4 produžetka Izvor: Euroleague TV/Screenshot

Real Madrid pobijedio je Anadolu Efes posle čak četiri produžetka, 130:126, odlučujućom trojkom Marija Hezonje u 60. minutu utakmice! Hrvat je završio meč sa 26 poena i sa košem sa distance kojom je prelomio podjednako neuništivi turski tim u utakmici kakva se vjerovatno nikad neće ponoviti.

Džanan Musa bio je najbolji strijelac domaćih sa čak 40 poena i nevjerovatno će zvučati da je Hezonja igrao skoro 49 minuta, Valter Tavares više od 48... Poraženom timu, dvostrukom šampionu Evrolige, nije bilo dovoljno ni to što je Šejn Larkin ubacio čak 32 poena za čak 53 minuta na terenu, dok je Tibor Plajs proveo na terenu 52:56 minuta! Dugo će se plejmejker i centar oporavljati od ovog napora, a pogotovo Šejn Larkin, koji je za skoro sat na terenu promašio tri šuta za pobjedu Efesa - i lopta je svaki put skakutala po obruču!

Real Madrid dočekao je nezaboravni meč u glavnom gradu Španije kao lider i to će i ostati, sa skorom 17-2, dok je prvi ispod njega Virtus, sa učinkom 14-5. Takođe neumorni Efes oporavlja se od lošeg starta sezone i poslije ovog poraza biće na skoru 7-12, četvrti otpozadi. Kako su igrali igrači oba tima, najpravednije bi bilo da se i jednima i drugima pripiše pobjeda, ali neko je prosto morao da izgubi.

Šta se to dogodilo na terenu prvaka Evrope? Teško je opisati i prepričati, ali pokušajmo! Nakon što nijedan tim kroz četiri četvrtine nije vodio više od 10 poena razlike (53:43 za Efes na polovini treće), sve je stalo u slobodna bacanja koja su Larkin i Džanan Musa koristili u završnici. Šejn Larkin potom je pokušao da donese pobjedu teškim šutem sa visokim lukom za tri poena, ali je o tablu poslao loptu na obruč, ne kroz mrežicu. Otišlo se u prvi produžetak.

U prvih pet minuta "nadoknade", Šejn Larkin iskoristio je slobodna bacanja da izjednači na 8,3 sekundi do kraja, a onda je Mario Hezonja imao otvoreni pogled iz ugla, šutnuo je trojku za pobjedu, ali lopta je "iscurila" iz obruča. Hrvat je u bijesu šutirao nogom kraj klupe i teško se smirio... A onda je postao heroj, mada ne tako lako i brzo. Jer ništa večeras nije bilo ni lako, ni brzo u Madridu.

REAL: Kozer 5, Abalde, Kampaco 25 (11 as), Hezonja 31 (7/17 za tri, 12 sk), Alosen, Rodrigez 2, Poarje 5, Tavares 5 (12 sk), Ljulj, Jabusele 2, Endiaje, Musa 40 (8 as)

EFES: Larkin 32 (6/11 za tri, 5 sk, 9 as), Boboa 10, Brajant 13 (8 sk), Oncel, Gazi, Tompson 21 (5 sk), Jildizli, Plajs 14 (11 sk), Osmani, Oturu 14 (9 sk), Daum 15, Džons 7 (6 sk)

Igrao se posljednji napad drugog produžetka, bilo je neriješeno, kada je Hezonja prihvatio loptu poslije akcije u kojoj je Fakundo Kampaco možda napravio korake. Utrčao je u reket, šutirao desnom rukom poslije prodora i pogodio u doslovno posljednjoj sekundi - otišlo se tako u treći produžetak. Eksplodirala je hala, Hezonja je došao sebi i nije mogao da pretpostavi da će se držati za glavu za koji minut.

Itrebalo bi naglasiti, Efes je u drugom produžetku vodio 102:95 na 1:06 do kraja i nije pobijedio. Francuz Fabijan Kozer zadržao je tada domaće u životu trojkom, svojim najvećim napadačkim doprinosom uz ogroman posao u odbrani na Larkinu.

Vratimo se hronologiji, stigli smo do trećeg produžetka. Nakon što je Mario Hezonja u završnici promašio šuteve sa distance i poludistance, pa izgubio loptu nagazivši aut-liniju (Ili ipak nije gazio? Najbolje zna sudija Matej Boltauzer), centar Efesa Danijel Oturu koristio je asistencije saigrača i umalo donio Efesu pobjedu. U odlučujućem trenutku, Kampaco je utrčao u reket, tamo našao Valtera Tavaresa na pravom mjestu, a gorostasni centar Reala je lako zakucao kraj "zaspalog" Oturua, za izjednačenje 111:111 na kraju trećeg produžetka. Larkin je opet pokušao da donese pobjedu, bacio je loptu u prodoru preko Tavaresa, ali je ona opet stala na obruču. Tako nije odlučeno ni poslije trećeg produžetka.

Otišlo se u još jedan, posljednji period meča, u kojem je Hezonja bio precizan kada je bilo najvažnije i donio je Realu najteže izvojevanu pobjedu ove sezone - koju niko na terenu, na tribinama i kraj ekrana neće zaboraviti. Ovaj koš je odlučio:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC