• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luka Dončić potpisuje najveći ugovor u istoriji! Za godinu će zaraditi koliko Majkl Džordan za cijelu karijeru!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nevjerovatan novac se danas "vrti" u NBA ligi i Luku Dončića uskoro očekuje potpisivanje najvećeg ugovora u istoriji.

 luka doncic potpisuje najveci ugovor u nba ligi Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Slovenački košarkaš Luka Dončić pravio je čuda protekle noći u NBA ligi pošto je u pobjedi Dalasa nad Hjustonom (125:107) kao od šale postigao 47 poena, a imao je još 12 skokova i sedam asistencija. Igrao se sa protivničkim igračima i davao "floutere" skoro sa udaljenosti od sedam metara, a možda je to dijelom i jer je znao da u teksaškom derbiju ispunjava uslov koji će mu donijeti veliko bogatstvo.

O čemu se radi? Jokić je na meču protiv Hjustona odigrao 65. meč u sezoni (propustio je samo devet utakmica) i time je ispunio kriterijum NBA lige potreban za dobijanje pojedinačnih nagrada. Nisu one toliko važne igračima, koliko pak donose druge benefite kada su u pitanju ugovori. Sada, Dončić može da računa na najveći ugovor u istoriji NBA.

Ako bude izabran u neku od tri najbolje petorke NBA lige (a izvjesno je da će biti u prvoj), Dončić će moći da potpiše takozvani "supermaksimalni" ugovor 2025. godine. Takav ugovor mogu da potpišu samo igrači koji imaju sedam godina staža u NBA (zato neće ovog ljeta), a ujedno moraju da ispunjavaju uslove poput izbora u najbolju petorku, učešća na Ol-staru... Nema sumnje da Dončića više ništa neće sprečavati da dobije ugovor kakav niko nema u košarci.

Trenutno, Dončić ima ugovor na pet godina sa Dalasom, vrijedan 215 miliona dolara. Ove sezone zarađuje 43, pa će dobiti 46, da bi potom "odbacio" petu godinu i potpisao u ljeto 2026. novi ugovor, najveći ikada.

Prema nekim procjenama, Dončić bi trebalo da dobije ugovor koji će samo u jednoj sezoni vrijediti više od 80 miliona dolara, odnosno 35 odsto "seleri kepa". Ukupno, mogao bi da dobije petogodišnji ugovor od 346 miliona dolara, odnosno prosjek od 70 miliona - što bi se iz godine u godinu povećavalo.

Trenutno, najveći godišnji ugovor u NBA ligi ima Džejlin Braun sa 57.246.000 dolara u Bostonu, dok je iza njega Nikola Jokić sa 55.224.526 dolara. Primjera radi, Majkl Džordan je u NBA karijeri zaradio 86 miliona dolara, što kada bismo uskladili sa inflacijom, danas bi bilo oko 170 miliona dolara. Ali, to su bila neka potpuno druga vremena i počeci velikog kapitala u NBA ligi, baš zbog velikog Džordana.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:20
Dončić psuje sudiju na srpskom
Izvor: SK 1
Izvor: SK 1

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC