• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši centar BiH se oglasio o Svetislavu Pešiću: "Selektore, hvala što ste ućutkali sve, pa i mene!"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ratko Varda se zahvalio selektoru Svetislavu Pešiću, iako je bio skeptičan.

 ratko varda se zahvalio svetislavu pesicu Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Svetislav Pešić više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije, prema svemu sudeći Košarkaški savez ispred sebe ima težak zadatak - pronaći dostojnu zamjenu vanvremenskom treneru. Vijest o odluci Pešića da ode sa klupe je pokrenula lavinu na društvenim mrežama. Sam odabir proslavljenog trenera za funkciju prvog čovjeka struke na čelu "orlova" bio je predmet debata te 2021, pa je tako i njegovo povlačenje privuklo veliku pažnju. 

Košarkaški stručnjaci i bivši igrači davali su svoje ocjene i sud zbog povratka Pešića. Bilo je komentara podrške i povjerenja u novog/starog trenera, ali i brojnih osuda. Ipak, vrijeme je pokazalo da su kritike bile neosnovane i da je bivši trener Crvene zvezde predano i pedantno obavljao svoj posao. Zbog mnogobrojnih kritika upućenih na račun Pešića oglasio se i bivši igrač Partizana

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ratko Varda često se oglašava na društvenim mrežama i ne krije stavove o raznim temama, a najsvježiji su bili komentari na račun kluba iz Humske i donedavnog kapitena. Ovog puta je imao potrebu da javno podrži, ali i izvini se Pešiću: "Hvala, selektore za sve i što ste sve, pa i mene ućutkali i predvodili Srbiju do dvije medalje", napisao je bivši igrač Partizana i nekadašnji centar Bosne i Hercegovine.

Svetislav Pešić možda nije najbolje započeo posao na trenerskoj klupi Srbije. Ostao je gorak ukus poslije poraza u osmini finala Evropskog prvenstva 2022. što je bio dovoljan šlagort da se pokrenu teme o kvalitetima selektora da se prilagodi modernoj košarci. Ipak, Pešiću nije trebalo mnogo vremena za demantovanje, u naredne dvije godine ostvario je nevjerovatan uspjeh. Najprije je 2023. na Svjetskom prvenstvu u Manili izborio srebrnu medalju, a godinu dana kasnije okitio se bronzom na Igrama u Parizu. Sjajni uspjesi nisu proizvod slučajnosti, a o tome govori i podatak da je prije nešto više od 20 godina sa reprezentacijom SR Jugoslavije izborio je dvije zlatne medalje, prvu 2001. na smotri Evropljana i čuvenu 2002. u Indijanapolisu na Mundobasketu.

Pitanje nasljednika

Poslije vijesti o odlasku Pešića postavlja se pitanje nasljednika. Nedavno je Željko Obradović još jednom potvrdio svoju odluku da se neće ponovo naći na čelu "orlova": "Mislim da je nemoguće da se vratim na klupu reprezentacije Srbije, tu knjigu smo zatvorili još 2005", naglasio je Obradović. Takođe, činjenica je da je teško biti na čelu reprezentacije i kluba, što je i sam donedavni selektor apostrofirao, ali se i pored toga pojavljuju imena poznatih srpskih stručnjaka poput Saše Obradovića, Dušana Alimpijevića, Aleksandra Džikića ili eventualni povratak Igora Kokoškova. Na podužoj listi trenera jedino je ostalo ime Saše Đorđevića koji trenutno nema angažman. Ipak, o novom imenu se trenutno samo priča, pošto je prvo neophodno odabrati predsjednika KSS-a. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

04:36
Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC