• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi moji, ovo je pesma!

Autor mondo.rs

Nikola Lončar je "video" pobedu i ubedljivu igru Srbije protiv Grčke i pre meča. Pročitajte njegova zapažanja o meču osmine finala i još mnogo toga.

Kažu da je lako biti general posle bitke, ali ja sam bio general pre bitke! Nije da se hvalim ili glumim nešto, ali bio sam 100% siguran u pobedu naše reprezentacije protiv Grčke!

Sumnjate? Dobro, kako hoćete. Nikola Lončar, tj. ja, imam svedoke :)

OK; malo sam se našalio na početku, ali sam stvarno osećao da ćemo da odigramo dobro. Možda ne toliko dobro koliko smo odigrali, ali sam bio uveren da će, posle svega onoga što se dešavalo u Granadi, pogotovo u poslednjoj utakmici protiv Španije (a ko je gledao zna o čemu pričam), slediti reakcija srpkog tima, Saletovih momaka. Sa druge strane, znao sam, odnosno pretpostavljao sam da će Grci, posle jednog prilično komotnog prvog dela u kojem su dobili sve utakmice i to sa prilično velikim autoritetom, imati problema pogotovo ako se nađu u situaciji kada budu "jurcali", kada budu u situaciji da moraju da rade nešto što do tada nisu.

Šut...

Čuli ste već tokom prenosa, "Šareni" (Slobodan Šarenac, komentator RTS) i ja smo pričali o tom šutu, pogotovo sa penala i koliko nam je bitno da "proradi", koliko je bitno da bude mirna ruka sa linije slobodnih bacanja. Imali smo i pre utakmice, statistički, bolji šut od Grka za tri poena, tu smo bilo negde u šutu za dva... Sada su nam bile potrebne čiste situacije za tri poena, odnosno da se prave jači blokovi za spoljne igrače što nismo radili u grupi i... što bi rekli Francuzi, VOILA!

To je to!

Kad se prave jači blokovi, možda će sudije da sviraju dva-tri puta faul u napadu, ali neće 20 puta. I to je ono što nam je trebalo. Imali smo i dosta uspeha u igri ispod samog obruča, a tu su se isticali i Krle (Nenad Krstić) i Miroslav Raduljica i Bjelica... Krle nam je mnogo nedostajao i videlo se koliko je važan za naš tim. Videlo se koliko ima autoriteta.

Kažem vam, očekivao sam ovakvu ili nekakvu reakciju "orlova" posle Granade. Izgleda da je ta vrsta pritiska - ako izgubiš ideš kući - pozitivno uticala na naše reprezentativce, pogotovo na Tea (Teodosić) i Bogdana (Bogdanović). Njih dvojica imaju taj pobednički karakter. I oni i ostali imaju ono da kad ih priteraš uz zid, kad nemaju kud, oni daju sve od sebe i bore se do poslednjeg.

This is Sparta! :)

Srbija ima vođu na terenu, Teo je matestralno vodio tim, ali nije jedini. Mi imamo trojicu vođa: Tea, Bogdana i Krleta. E, ovakav Krle nam je potreban i dobro je što je stručni štab imao strpljenja i čekao ga. Uostalom, Sale Đorđević je "onomad" bio u sličnoj situaciji. Uopšte nije igrao grupnu fazu, a onda je ušao u igru protiv Argentine i trasirao put našoj pobedi. Tako je i sa Krletom. Pokazao je da je vođa, pokazao je kako se igra ispod koša, sa kolikim autoritetom, raspoređivao je saigrače, tražio loptu... Uopšte, naša prednost u odnosu na Grke je to što imamo igrače kalibra Teo ili Bogdan koji, kada akcija ne ide po planu, ipokažu lucidnost i prekinu sve, donesu odluku da grunu trojku i pogode.

E, to Grci nisu imali ili nemaju. Mi smo ih potpuno zatvorili u drugom poluvremenu, adaptirali se na njihov napad. Oni imaju tu akciju koja traje 15,16 sekundi, ali ako ne ide, onda nema nikog ko bi "ispao iz sistema", koji bi doneo odluku na svoju ruku, preuzeo odgovornost... Kalates je bio prilično van utakmice, Papanikolau je odigrao kao i u Barseloni cele sezone - katastrofalno, vidi se da je izgubio samopouzdanje. Burusisa smo dobro čuvali, Zisiz je isto dobro čuvan, ealno sve smo dobro odsekli. Malo su se "migoljili" Kajmakoglu i Printezis, ali ni oni nisu mogli sami.

Dakle, imamo vođu ili vođe, ali moram nešto da primetim. Na stranu Teo, Krle i Bogdan. Njih smo već viđali u ovom svetlu. Viđali smo i Tea i Krleta kako briljiraju, igraju simultanke. To smo videli i od Bogdana u Partizanu.

Ali, ljudi, ovo što rade Jović, Kalinić, Simonović, Raduljica... pa, to je neverovatno kakav učinak oni imaju na terenu! Pa, čekajte, bre, ovaj mali Jović je do juče ove gledao na televiziji, nikad u životu ih nije video uživo, ali to se na njemu ne vidi. Ne! Sa kakvim autoritetom i samopouzdanjem, ali i "kulerski" i "šmekerski" čuva igrače, kako igra odbranu, kako mirno igra u napadu... Majko mila!

I Raduljica je za mene iznenađenje. S obzirom na malu minutažu u Milvokiju, nisam to očekivao od njega, ali on je odigrao sa neverovatnom zrelošću na celom Svetskom prvenstvu!

Posle ovakve pobede igrače treba da ispunjava doza zadovoljstva, ali ne smemo da uživamo mnogo u ovome. Kao što smo brzo zaboravljali ružne stvari iz grupe, poraze od Francuske, Brazila, Španije, tako sada treba zaboraviti i ove lepe. Želim da pohvalim kondicionog trenera naše reprezentacije koji je odlično pripremio ekipu. Bilo je pet utakmica u šest dana, put od Granade do Madrida, ali nijednog trenutka u utakmici protov Grčke nije opao ritam. Svi igrači su bili sveži i nije se videlo da im nedostaje fizička sprema. Možda smo ponekad stali zbog nedostatka ideja, ali ne zbog "fizike".

A sad nas čeka Brazil. Samba-rumba-ća-ća-ća!

Biće nam lakše, jer smo već igrali u grupi. Naravno, biće ovo potpuno drugačiji meč, da ispravimo greške kojih je bilo mnogo, ali i da ponovimo, ako možemo, najbolju četvrtinu koju smo odigrali na ovom prvenstvu, onu reću četvrtinu protiv Brazila koju smo dobili 32:12.

Važno je da igrači komuniciraju među sobom i u pauzama utakmica. I ja kad sam bio igrač tako je bilo. Pričali smo o dobrim stvarima, o stvarima koje smo mogli bolje, gde smo grešili... Koliko god da treneri pripreme dobar skauting, neopodno je da i igrači pričaju među sobom o protivniku, da centri pričaju sa spoljnim igračima, da i iskusniji, a ja sam to uvek radio, takođe učestvuju u pripremi utakmice sa stručnim štabom.

Šta da očekujemo od meča sa Brazilom?

Mi smo podigli formu, ali su i oni podigli formu od onog meča u grupi, koji je bio... uh, ni ne sećam se više :)

Šanse su nam realne. Možemo da igramo sa njima. Ali, ipak nije kao protiv Grčke kada je bilo 50-50 procenata. Sada bih rekao da je Brazil favorit u ovom meču. Realno, imaju bolju centarsku liniju od nas, koja još nije zaigrala kako treba na ovom SP, još tu škripi između unutrašnje i spoljne linije i nadam se da će i dalje šrkipati! Naš stručni štab zna gde smo grešili i mislim da je to naša prednost - što smo mi svesniji svojih grešaka u onom meču u grupi od njih.

A i, dragi moji, znate kako vaš Lončar uvek kaže: Samo pozitiva!!!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC