• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đedović: Žalim za Evrobasketom

Autor mondo.ba

"Naravno da osjećam krivicu zbog toga što me, vjerovatno, neće biti na Evrobasketu", rekao Đedović.

 Žalim za Evrobasketom Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

  Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović na predstojećem šampionatu Evrope ne može računati na takve asove kao što su Mirza Teletović, Jusuf Nurkić i po svemu sudeći Nihad Đedović.

Kod prve dvojice razlog su zdravstveni problemi, a kod Đedovića nešto sasvim drugo- pasoš Njemačke. Motiv igranja za državni tim kod Đedovića nikad nije predstavljao problem. Sjećamo se da je prije dvije godine vlastitim novcem finansirao pripreme.

Ipak Đedović je u međuvremenu dobio pasoš Njemačke u kojoj nastupa za Bajern. Automatski se odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine kako bi dobio njemačko!

U razgovoru za "Dnevni avaz" nakon što je posjetio reprezentativni kamp na Ilidži, prvi put u medijima, pojašnjava kako se desilo da ostane bez prava nastupa za BiH.

" U najkraćem, nisam imao potpune informacije. Prvo pitanje mom agentu kada sam trebao dobiti njemački pasoš bilo je da li mogu i dalje igrati za reprezentaciju BiH. Mislili smo da mogu, jer i dalje imam bh. košarkaško državljanstvo, ali je ispalo drugačije. Naravno da osjećam krivicu zbog toga što me, vjerovatno, neće biti na Evrobasketu, znam šta sam uradio i ne plašim se da priznam. Svjestan sam da će biti ružnih komentara, ali s tim živim od 15. godine. Pojedinci su tada pričali da moj otac plaća da bih ja igrao za prvi tim Bosne, a on je u to vrijeme bio na birou. Nastavilo se i poslije, kada sam prešao u Barselonu, ali navikao sam na to i izlazio jači. I ovog puta će biti tako",  kaže 25-godišnji bek, koji vjeruje da će, uz pomoć našeg Saveza, ponovo dobiti bh. državljanstvo, odnosno imati dvojno, mada je neizvjesno hoće li se to desiti dovoljno brzo da nastupi na EP-u (počinje 5. septembra).

" Dao sam zeleno svjetlo da pokrenu proceduru, imam dobru volju. Našem Savezu nemam šta da zamjerim, oni nisu imali utjecaja na ovo što se desilo".

Nihad objašnjava da je proceduru za dobijanje njemačkog pasoša davno pokrenuo, jer na to ima pravo s obzirom na to da je u Njemačkoj, uz prekide, živio čak deset godina. Tamo i igra, iza njega su već dvije uspješne sezone u bavarskom divu Bajernu iz Minhena.

" Pasoš sam dobio u normalnoj proceduri, zahvalan sam Nijemcima što su mi pružili ovu mogućnost. No, ja ću, prije svega, ostati Bosanac i Hercegovac, BiH će mi uvijek biti na prvom mjestu",  rekao je Đedović, koji je prokomentarisao činjenicu da je reprezentacija uoči EP-a ostala bez Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića.

"Uvijek kažu da za sve postoji razlog, iskustvo mi govori da je tako. No, ne bih ulazio u probleme ostalih igrača, znam samo svoj. Možda je i loša sreća",  kaže Đedović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC