• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dino Rađa i još 12 veličanstvenih u Kući slavnih

Autor mondo.rs

Vlade Divac i Ranko Žeravica nisu primljeni u Kuću slavnih u Springfildu u klasi 2018. "I Divac i Kukoč zaslužuju mesto u Kući slavnih i oni znaju da će biti izabrani pre ili kasnije", poručio je Rađa

 Dino-Radja-ukosarkaskoj-Kuci-slavnih Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Košarkaška Kuća slavnih u Springflidu dobila je novih 13 stanovnika. Među nominovanimau klasi 2018 bilo je 179 košarkaških legendi širom sveta, uključujući i Vlade Divca i srpskog trenera Ranka Žeravicu, ali su obojica, kao i ranije, ostali u predvorju Nejsmitove kuće u Springflidu.

Ove godine izabrani su hrvatski košarkaš Dino Rađa i Rej Alen, Moris Čiks, Lefti Drizel, Grent Hil, Džejson Kid, Stiv Neš, Čarli Skot, Kejti Smit, Tina Tompson, Rod Torn, Ora Mae Vašington i Rik Velts.

Dino Rađa priznao je da je vrlo emotivno reagovao kada je čuo neočekivanu vest.

"Direktor FIBA za razvoj Zoran Radović, moj negdašnji saigrač iz reprezentacije bivše države, me je obavestio da sam primljen u Kuću slavnih. Ne evropsku, nego američku u Springfildu. U tom trenutku od neverice sam zaplakao, a na spomen toga plakao sam i naredna dva dana", priznao je za "Večernji list" Rađa.

Dino Rađa postao je tek osmi evropski košarkaš koji je primmljen u Kuću slavnih i četvrti Hrvat.

Pre njega sa Starog kontinenta to priznanje dobili su Dražen Dalipagić (Srbija), Sergej Belov (Rusija), Hrvati Krešimir Ćosić i Dražen Petrović, Litvanci Arvidas Sabonis i Šarunas Marčuljonis, kao i legendarni Grk Nikos Galis.

Osim Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića, koji su u Kuću slavnih primljeni 1996. i 2002. godine, svoje mesto tamo je posthumno 2007. našao i hrvatski trener Mirko Novosel.

Rađa je rekao da je uvek razmišljao o tome da bude primljen u Kuću slavnih, ali da nije očekivao da će to biti tako rano, u 50. godini.

"Malo ko je svestan što to znači za nas košarkaše. Meni je to nagrada za životno delo, potvrda da sve ono što ja mislim o sebi ljudi misle još i više. Znam koliko vredim, jer znam da sam sve napravio krvavim radom, ali samo to priznanje da to neko ceni više od mene, emotivno me pogodilo. Svestan sam i da je to počast Hrvatskoj, gradu Splitu, mom matičnom klubu Jugoplastici, hrvatskoj reprezentaciji, svim trenerima koji su sa mnom radili, svim mojim klubovima, na neki način priznanje je to i mom velikom saigraču Toniju Kukoču...", zastao je Rađa i izrazio nadu da će njegovi bivši saigrači iz reprezentacije Kukoč i Vlade Divac, koji su i ove godine bili u konkurenciji, sigurno dobiti mesto u Kući slavnih.

"Ne znam po kojim sam kriterijumima ja izabran sada i ko me je uopšte predložio, ali poznajem Kukoča i Divca jako dobro i uveren sam da će im biti drago. I njihovo mesto je u Kući slavnih i oni znaju da će biti izabrani pre ili kasnije, nebitno kojim redosledom", poručio je bivši reprezentativac.   

Dino Rađa karijeru je počeo u Jugoplastici, sa kojom je osvojio dve uzastopne titule evropskog prvaka, a tokom karijere igrao je za Virtus iz Rima, nastupao je u NBA ligi za Boston Seltikse, ali i za Panatinaikos, Zadar, Olimpijakos, Cibonu i Split.

Zvaničan prijem nove klase stanovnika Kuće slavnih biće održan 7. septembra u Springfildu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC