• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Jokić ima isti tretman kao Kari i Durent? Nema!

Autor mondo.rs

I, to nije ništa čudno, ali bi moglo da se promeni ako naš as nastavi da napreduje kao do sada. On na startu ove sezone igra bolje nego u aprilu, a u aprilu je igrao MVP košarku.

Nikola Jokić igrao je MVP košarku u aprilu prošle sezone, beležio prosečno 25,7 poena uz 51,8 odsto u šutu iz igre, 12,3 skoka i 7,7 asistencija.

Odbijajući da se preda u iscrpljujućoj trci za osmim mestom na Zapadu u kojoj je učestvovalo nekoliko timova, Somborac je igrom za analizu i poštovanje "odvukao" Denver Nagetse na utakmicu od plasmana u plej-of, ali je u njoj zabeležen poraz.

Iako su Nagetsi pred put u Mineapolis imali šest u nizu i osam pobeda u deset mečeva, dalje je posle "do or die" utakmice otišla Minesota Timbervulvs, koja je potom ostvarila jednu pobedu u seriji sa Hjuston Roketsima.

Čak i šire posmatrano, sabirajući igre srpskog centra u periodu posle februarskog Ol-stara (kada se u NBA ligi svi dodatno "uozbilje"), bilo je jasno da 22-godišnjak samom sebi postavio lestvicu prilično visoko za nastavak karijere: 21,7 poena, 52,2 odsto iz igre, 11,0 skokova i 6,5 asistencija.

U istom periodu, ekipa trenera Majkla Malouna zabeležila je skor 20-11 (64,5%), daleko bolji od onog sa kojim se otišlo na pauzu za Ol-star: 24-25 (48,9%), pa nije bilo potrebno baviti se pametnom statistikom da bi se prepoznala paralela između Jokićeve forme i Denverovih šansi u paklenoj konkurenciji na Zapadu.

GODINE BEZ PLEJ-OFA I "LUKS" UGOVOR



Jokić ove sezone ima 70,6 odsto u šutu iz igre i jednu izgubljenu loptu na osam asistencija u proseku.

Pritisak se na 213 centimetara visokog Somborca dodatno pojačao pred početak sezone 2018/19, ne samo zbog toga što je u međuvremenu potpisao luksuzni 148 miliona dolara "težak" ugovor na pet sezona, već i zbog činjenice da plej-of košarka u Koloradu nije viđena četiri sezone, a da će narednog prokeća biti navršena decenija od poslednjeg prolaska ekipe kroz prvu rundu.

Čekajući finansijsku nagradu za enorman napredak ostvaren u prve tri NBA sezone, a potom želeći da se vlasnicima oduži još boljim igrama u narednom periodu, Jokić je odlučio da drugu godinu zaredom odbije poziv selektora Aleksandra Đorđevića i leto provede trenirajući individualno u Srbiji i Sjedinjenim Državama.

Prve utakmice ovog oktobra upućuju na to da mu, po svemu sudeći, neće biti problem da preskoči lestvicu postavljenu u aprilu. To bi trebalo da znači i da će dodatno renoviran tim Nagetsa, bez Keneta Farida koji je kvario atmosferu u svlačionici, nastaviti takmičenje i posle 82. utakmice - iako svašta do tada može da se promeni u deliću sekunde.

"NIKOLU JOŠ VIDE KAO MLADU ZVEZDU"

Jokić je četvrtu sezonu u najjačoj ligi sveta otvorio sa 21 poenom u mrežici Klipersa, uz osam poena, pet asistencije, dve blokade i ukradenom loptom u "Stejpls centru", usledila je samo jednom viđena partija u kojoj je Finiks Sansima isporučio tripl-dabl pošiljku od 35 poena, 12 skokova, 11 asistencija, blokadom i četiri ukradene lopte - potpisanu perfektnim šutem iz igre 11/11 - a, onda je u noći između nedelje i ponedeljka briljirao u pobedi nad šampionom ostavljajući odbranu Golden Stejta bez rešenja u poslednjoj četvrtini: 23 poena, 11 skokova, šest asistencija.

U poslednjih 12 minuta igre sa Voriorsima, Denver je postigao 20 poena, 17 je ubačeno iz igre, a 15 je "proizveo" direktno Jokić - što koševima (9), što asistencijama (3)!

Samo je Tori Krejg pogodio bez Jokićeve pomoći za 91:85, a da Geri Heris, Pol Milsap i Džamal Marej u penal završnici nisu promašili svako po slobodno bacanje, za skor 3-0 ne bi bila neophodna i blokada Huana Ernangomeza u poslednjoj sekundi.

Tek tada slomljen je otpor moćnog tima, koji je prema utisku nekolicine reportera iz "Pepsi centra" imao i uočljivu naklonost sudija. Utoliko, trener Maloun upitan je posle duela za to da li Jokić ima isti tretman kod arbitara kao prve zvezde Golden Stejta, Stefen Kari i Kevin Durent.

I, ako ne, zašto?

"U ovom trenutku, nema", rekao je Maloun.

"Zašto? Zato što Voriorsi imaju šampionski pehar zašiven na dresu i prstenje koje svedoči o njihovoj veličini", dodao je trener Denvera, čiji tim jedini ima pozitivan trend u mečevima sa Karijem, Durentom i ostalima - pet pobeda u poslednjih sedam duela.

DENVER (KONAČNO) IGRA ODBRANU



Maloun je potom dodao…

"Ali, ako stvari posmatramo iz perspektive same NBA lige i sudijske organizacije, mislim da je Nikola i dalje tretiran kao mlada zvezda, dok su oni momci iz Voriorsa najveće zvezde na svetu", rekao je i podsetio da je "Džoker" od dolaska u SAD jedan od omiljenih Durentovih košarkaša iz rivalskih timova.

On se u isto vreme i složio sa utiskom da Jokić ne dobija svaki faul načinjen nad njim, ali i objasnio zašto je to tako. Jedini način na koji bi naš as i njegovi saigrači morali da se bore sa ovim trendom u NBA ligi koji nije nov, niti nepoznat, jeste da nastave da rade, pobeđuju, igraju plej-of i izbacuju velike rivale.

Za to će im, pored jednostavne igre u napadu zasnovane na "piku" sa Jokićem, biti neophodna i odgovorna i čvrsta odbrana. Ona, kakvu do sada nisu igrali, a kakvom su u tri meča ove sezone svakog rivala spustili ispod 100 poena: 

98:107 Los Anđeles Klipers
119:91 Finiks Sans
100:98 Golden Stejt Voriors

"Ovo je odbrana o kojoj sam oduvek sanjao, praktično od danas kada sam stigao ovde. Čvrsto sam uveren da je odbrana osnovni preduslov za bilo koju ekipu da dostigne nivo kandidata za titulu. Bukvalno sam propovedao tu misao, govorili smo stalno o tome, ali nismo uspevali ništa da uradimo… To ide na moju dušu, trener sam. A, za ovo do sada… sve pohvale igračima", govorio je Maloun.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC