• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosna i Bosnić - prva pobjeda!

Autor mondo.ba

Reprezentacija BiH je kvalifikacije za Mundobasket okončala pobjedom. I to prvom za selektora Vedrana Bosnića.

Zmajevi su posljednju pobjedu slavili prije godinu dana kada je tim, tada selektora Duška Vujoševića, bio bolji od Belgije u prvoj fazi kvalifikacija.

Od tada su bh. košarkaši vezali osam poraza i u ovaj meč ušli bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini ovog ljeta, kao i njihovi današnji protivnici.

BiH - BUGARSKA 87:67 (24:25, 19:10, 22:19, 22:13)

Popularni "zmajevi" su u meču bez većeg takmičarskog značaja pružili odličnu partiju, ali nisu mogli da se pomjere sa pozicije "fenjeraša" grupe K.

Završili su kvalifikacije sa skorom 3-9, dok su Bugari pretposlednji sa 4-8.

Iz ove grupe su ranije plasman na Mundobasket osigurale Francuska i Češka, dok je Rusija to učinila u nedjelju popodne, savladavši direktnog konkurenta Finsku.

Kada je Duško Vujošević zbog bolesti bio primoran da napusti klupu selekciju BiH je u "septembarskom" prozoru prošle godine vodio Jasmin Repeša, koji je bio privremeno rješenje.

Košarkaški savez BiH na čelu sa Mirzom Teletovićem se u novembru prošle godine odlučio da povjerenje pruži Vedranu Bosniću (42) i sa njim započne proces podmlađivanja reprezentacije kojoj je kao cilj postavljen plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Podmlađena selekcija je u prethodna tri kola poražena od Finske, Češke i Bugarske, ali je pružila dosta kvalitetnu igru. Bugari su bili bolji sa sedam poena prednosti, dok su Finci i Česi slavili sa četiri, odnosno pet poena viška.

Večeras je publika u dvorani "Husejin Smajlović" u Zenici vidjela prvu pobjedu svog "novog" tima.

Nakon prve četvtine Bugari su imali poen prednosti, ali je u nastavku odlična i aktivna igra u odbrani kao i odličnih 45 odsto šuta iz donijelo "zmajevima" osam poena prednosti.

Gosti su početkom trećeg perioda uspjeli da poravnaju rezultat, ali je uslijedio novi nalet selekcije BiH na koji tim Ljubomira Minčeva nije imao odgovor.

Najbolji u bh. ekipi bio je Edin Atić sa 29 poena uz devet skokova i pet asistencija. Podršku je imao u Aleksandru Laziću, koji je postigao 19 poena i imao šest skokova, dok je Sani Čampara imao 13 poena. Kod Bugara najbolji je bio Hristo Zahariev sa 16 poena.

Podsjećamo, Rusija je danas pobijedila Finsku i uspješno završila takmičenje u kvalifikacionoj grupi K, iz koje su prolaz ranije obezbijedile Francuska i Češka.

BiH: Alibegović, Zahirović, Atić 29, Halilović 8, Gegić 7, Čampara 16, Hasandić 2, Lazić 18, Sulejmanović 7, Kamenjaš, Tomić, Sikiraš. Selektor Vedran Bosnić.

BUGARSKA: Bačev, Karamfilov 3, Avramov 6, Stojanov 3, Marinov 12, Janev 11, Kostov 5, Zahariev 16, Dimitrov 5, Petkov 3. Selektor: Ljubomir Minčev.

GRUPA K - 10. KOLO:

Rusija - Finska 91:76
Francuska - Češka 82:66
Bosna i Hercegovina - Bugarska 87:67

TABELA: Francuska 10-2, Češka 8-4, Rusija 8-4, Finska 6-6, Bugarska 4-8, BiH 3-9.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC