• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA 2019/20 (prvi dio): DIVLJI, DIVLJI Zapad! Lebron, Jokić, Kari, Brada...

Autori mondo.rs Autori Vladimir Ćuk

Proljetos je titula mimo očekivanja završila na Istoku (pardon, na Sjeveru), ali čini se da je Zapadna konferencija dobro opremljena da je vrati već narednog juna.

U noći između utorka i srijede po našem vremenu, počinje nova sezona najjače košarkaške lige na svijetu. NBA liga ove sezone ima veliki broj naših igrača u svojim redovima - neki su tu kao starteri, neki kao večite rezerve, a neki tek počinju da se dokazuju.

Počinjemo predstavljanje sa Zapadnom konferencijom, koja je i ovog leta dovela zvučnija imena u svoje redove. Prošle sezone je Toronto sve iznenadio osvajanjem titule. Ove godine mišljenje je da se titula vraća na Zapad.

Krećemo!

Možda će vas zanimati


DENVER NAGETS

Nikola Jokić je od strane generalnih menadžera projektovan kao najbolji centar lige ove sezone. To dovoljno govori da će Denver Nagetsi biti ozbiljan konkurent u trci za titulu
.

Zašto? Prvi razlog je što su stariji godinu dana. Sazrijevaju kao tim, ali i individualno. Džamal Marej je propustio Svjetsko prvenstvo da bi se spremao za nadolazeću sezonu. Očekuje se dosta od njega.

Geri Heris je spreman da čvrsto zgrabi treću palicu u timu, jer su prve dvije rezervisane za Jokića i Mareja. Meloun je hvalio njegov rad tokom ljeta više puta. Iz Oklahome je stigao Džeremi Grent, kao dodatna opasnost pod obručima, koji zna da igra prilično dobro u oba pravca, sa akcentom na odbrani.

Pod koševima su ostali iskusni veteran Pol Milsap, kao i Plamli, što će donijeti dodatnu sigurnost reketu Nagetsa. Majkl Porter se oporavlja i pokazao je u pripremnim utakmicama da nije za bacanje. Od njega možemo da očekujemo dozirane partije. Potpuno oporavljen može biti veliko pojačanje.

Tu je dobar dio prošlogodišnje ekipe. Tori Krejg, Malik Bizli, Vil Bartion, Huan Ernangomez spremni su da pokažu da neće biti puki epizodisti.
Baš to daje pravo navijačima, kao i treneru Melounu da vjeruju da ove godine mogu da naprave korak više.

MINESOTA TIMBERVULVS

Misterija zvana Minesota. Pokušavali su svašta, ali ništa nije uspjevalo. Stigao je odlični ruki sa Teksasa, Džeret Kalver, od koga uprava i navijači dosta očekuju.


Dvije glavne zvijezde su i dalje tu, ali je otvoreno pitanje do kada. Vigins je već bio u trejd kombinacijama, dok je Karl Entoni Tauns siguran zalog za budućnost. Bar tako svi u Minesoti vjeruju.

Može se reći da su dobro popunili bekovske pozicije gdje je dosta škripalo. Džef Tig je ostao. Stigao je Šabaz Nejpir, koje je pokazao da može dosta u Portlandu. Džoš Okodži je prošle godine imao nekoliko blistavih partija, mada se nije toliko dobro proveo sa Nigerijom u Kini.

Stigao je još jedan bivši Blejzer, Džejk Lajman. Uz njega je kao pojačanje stigao Noa Vonleh, koji je pokazao kao sigurna rezerva od koga možete očekivati da obavi skoro svaki zadatak koji mu se povjeri, posebno odbrambene. Poslije mnogo priče, član Vulvsa je ostao Gorđi Đeng, odlični centar koji nije dobijao dovoljno pažnje, u odnosu na partije koje je pružao.

Svi se nadaju da će mlada snaga Timbervulsa imati dovoljno snage da zada jak ujede rivalima u nadi da će se ugurati u plejof. Hemija tima je ovde od presudne važnosti, jer talenat zasigurno imaju i to na pretek.

OKLAHOMA SITI TANDER

Mislili ste da je Minesota misterija. Oni su možda bili, ali je ove sezone još veća misterija ekipa Tandera. Tumbanjem tokom ljeta, u ovu ekipu su stigli i oni koji su to možda željeli, kao i oni koji to nikako nisu željeli.

Dugo se čekalo na definisanje statusa Krisa Pola koji je stigao kako bi Rasel Vestbruk, zaštitno lice franšize, otišao u Hjuston kod starog saigrača, Džejmsa Hardena. Pol je doneo svoj "masni" ugovor i moguće probleme. Problem je gušenje sjajnog rukija, Šaja Gildžsa Aleksandera, koji je već mnogo pokazao u pripremnim utakmicama.

Upravo su on i vaskrsli Danilo Galinari stigli iz Klipersa u koje je otišao Pol Džordž, na insistiranje Kavaja Lenarda. Krilne pozicije su postale najslabiji dio ekipe Tandera, pa se može očekivati trejd tokom sezone kako bi se ojačao taj dio ekipe, jer se ne možete pouzdati u Muskalu i i Robersona, koji se vraća poslije teške povrede.

Na centru su, veliki borac ogromnog srca, Stiven Adams i sjajni odbrambeni igrač, Nerlens Noel, koji bi konačno mogao postati nešto više od odbrambeno-skakačke mašine.

Denis Šruder će se i dalje boriti za minute, ali je sada borba još žešća kada je Aleksander tu. On je možda i prva opcija za trejd koji će se vjerovatno desiti. Ferguson i Dialo su mladi bekovi koji mogu činiti dio paketa, ali je manje vjerovatno, jer se vidjelo da trener vjeruje u njih.
Šta će se desiti sa njima, samo oni znaju.

PORTLAND TREJLBLEJZERS

Prošle sezone u uradili ono što niko nije vjerovao da mogu. Tandem Lilard - MekKolum su odigrali plejof iznad svog prosjeka, jer su u proteklim sezonama često znali da se sakriju kada dođe do perioda kada je odlučuje jesi li ili nisi prava ekipa.

Desio se "Dame time" protiv Tandera kada je pogodio preko Pola Džordža. Time je praktično stavio tačku na eventualni ostanak Džordža u Oklahomi, iako je imao ugovor u džepu. Zatim su fantastično igrali protiv Denvera, a svi znamo ishod tog polufinala. Ali nisu samo oni, tu se pojavio Rodni Hud, pravo niotkuda, da rešava neke bitne situacije na terenu. Ostaje na istom mjestu i ove sezone.

Kent Bejzmor, kvalitetan šuter, ali ne toliko konstantan stigao je iz Atlante koja svoju franšizu sada bazira na vanserijskim talentima koje ima. Tako je Bejzmor stigao do Portlanda i nekako izgleda da se uklapa u tim. E sad, stigao je Mario Hezonja, kome je ovo možda posljednja šansa da pokaže da li može da uspe u NBA ligi ili će tavoriti do momenta povratka u Evropu. Svi znamo da je talentovan, pitanje je samo da svoj talenat može da usmjeri ka ekipi. Drugo pitanje je za njega, a to je - Možeš li srediti glavu momče?

Dosta se očekuje od Zeka Kolinsa, koji je pokazao da može dosta, posebno u plejofu. Stari Gasol je tu za malo kvalitetnih minuta. Stigao je Hasan Vajtsajd sa teškim ugovorom i velikim egom otkada je u džep počeo da stavlja stotine hiljada dolara svakog mjeseca. Jedina motivacija može da mu bude građenje utvrđenja oko pozicije pet dok se ne vrati Nurkić.

Opet sve zavisi od Lilarda i MekKoluma. Da li će imati snage da se suprostave još jačem Zapadu, zaista mislim da neće.

JUTA DŽEZ

Slobodno može da se kaže da su jači nego prošle sezone. Nukleus tima je ostao, za izuzećem Derika Fejvorsa, koji se spustio do Nju Orleansa. Možda najveće pojačanje je produžetak ugovora trenera, Kirka Snajdera.


Rubio je otišao u Sanse, ali je zato stigao Majk Konli. Jedino što je važno je da ostane zdrav, jer je u prošlosti dosta kuburio sa povredama. Svakako da je i više nego dostojna zamjena za Rubija, mislim čak i kvalitetniji igrač, sa igrom koja ima više dimenzija. Kao podršku će imati, Emanuela Mudiaja, koji je malo vratio u život igrama iz prošle sezone.

Donovan Mičel je tokom ljeta pokazao da može da bude vođa ekipe, iako Amerikanci nisu uradili ono po šta su došli u Kinu. Najdžel Gos, bivši igrač Partizana i Olimpijakosa, konačno je stigao u ligu, vidjećemo koliko će mu minuta dati trener Snajder.

Dva dobra poteza koji su povukli u Juti su dovođenje, Bojana Bogdanovića i Džefa Grina. Babo je pokazao koliko je dobar spot up šuter prošle godine kada je Indijana ostala bez Oladipa. Veteran je prikazao neke sjajne partije i znao da ubacuje poene kao u transu. Njegova vještina, šut i saveti će biti zlatna vredi Juti. Džef Grin bi trebalo da odigra svoje standardne role u lay low stilu. Dovoljno za desetak sigurnih poena.

Rudi Gober je postao elitni defanzivac. Pritom je uveo i malo više raznovrsnosti u napadu, što će posebno sada biti značajno. Ima dostojnu zamjenu u snažnom Edu Dejvisu.
Juta je siguran učesnik plejofa, trebaće znoja i truda za sve preko toga.


PACIFIK

Golden Stejt Voriorsi

Šta reći o sada bivšim šampionima. Stigli su do finala, povrede su znatno uticale da titula ne bude odbranjena, ali su to okolnosti koje sport nosi.

Tokom ljeta su očekivano ostali bez Durenta koji propušta sezonu. Nenadano, u tim Voriorsa stigao je DiAnđelo Rasel. Kada su ga svi već vidjeli u dresu Lejkersa, Rasel je riješio da potpiše za Voriorse. Vidjeli ste, ako ste gledali pripreme, da su Rasel i Kari počeli da prave novi "Splash brothers" tandem. Kari je ušao izuzetno spreman u pripreme, odlučan da dokaže da je ovo njegov tim i da ih može voditi do titule.

Klej Tompson je produžio ugovor, ali će pauzirati sigurno do kraja sezone. Na bekovskim pozicijama su se zato pojačali sa provjerenim Alekom Burksom. Golden Stejt je znao da probudi igračima karijere, pa su nošeni time ovdje stigli, Glen Robinson (sin legende Baksa, Glena "Big Dog" Robinsoma) i Markiz Kris. Ako uspiju u tome da pronađu sebe, mogu biti izuzetna i jeftina pojačanja Voriorsa.

Iz Atlante je stigao izuzetno zahvalan igrač, Omari Spelman, koji može doprinijeti skoku i igru u odbrani. Standardno, uz 7-8 sigurnih poena, bez trošenja lopti. Iznenađujuće, među Ratnike je stigao Vili Koli Stajn. Prvi centar Kingsa odlučio je da sreću potraži u ekipi koja može biti ravnopravan konkurent u borbi za titulu. Vjeruje da je njegov put spasenja u San Francisku.

Grin više nema Durenta. Nema na koga da se ljuti i bijesni, mada je Koli Stajn idealan kandidat za tako nešto. Kevon Luni je tu, spreman da odradi svoju ulogu univerzalca.Čuvajte se Voriorsa. Opasni su. Stiv Ker je dodatni garant za sve navedeno.

LOS ANĐELES KLIPERS

Prvi favorit za osvajanje titule prema kladionicama. Veliki faktor niske kvote na njih je prisustvo Kavaja Lenarda. Vidjeli smo koliko je Toronto drugačija ekipa sa njim i bez njega. Uz to, stigao je Pol Džordž, na kome je Lenard insistirao i postavio kao uslov da potpiše za Kliperse, umjesto za Lejkerse.


Džordž je stigao, ali će po svemu sudeći propustiti početak sezone. Ovo nije toliki hendikep za tim, jer imaju dovoljno dugu klupu da u regularnom dijelu sezone pokrije izostanke Pola Džordža. Na bekovima će se Beverli i dalje boriti za svaku loptu, dok će se u isto vrijeme truditi da iznervira čuvare, ali i ostale na parketu. Šamet, mladi bek, pokazao je koliko je ubojit u šutu još u Filadelfiji, ali mu je Dok Rivers našao odlično mjesto.

Iz Majamija je stigao MekGruder, sigurni šuter. Taman kada je krenuo da diže svoje prosjeke, Majami je ostao bez njega. Klipersi su dobili jako kvalitetnog igrača, što će ova sezona pokazati. Tu je Lu Vilijams, na koga ne treba trošiti riječi. Onakvu ekipu Klipersa je prošle sezone, kao šesti igrač, vodio do visina, kakve su svi samo zamišljali, a možda ne ni to.

Džamajkl Grin je još u Grizlijima pokazao da je igrač koga bi svaki trener poželio. Dok Rivers obožava ovakve igrača, tako da je Grin siguran u Dokovoj postavi i svakoj kombinaciji. Ivica Zubac i Montrezl Herel su na pozicijama pet. Mladi Zubac dobija sve više šansi koje znalački koristi. Herel, koji je u Hjustonu pokazao svoje kvalitet, prošle godine je samo potvrdio sve što je sezonama pokazivao.

Kada sve to uzmemo u obzir, oni jesu prvi favoriti za titulu.

LOS ANĐELES LEJKERS

Svaka ekipa koja ima zdravog Lebrona mora da bude u najužem krugu konkurenata za titulu.
Ako na to dodate najboljeg krilnog centra, naravno, kada je zdrav, onda dobijate drugog favorita za titulu. Entoni Dejvis nije zimus stigao među Jezeraše, ali je stigao ljetos.

Ključ svega je zdrav Dejvis. Ako pogledate statistiku povreda, kao i trenutnu povredu, teško da postoji mjesto koje nije povrijedio otkada je stigao u ligu. Lebron i Dejvis su već najbolji drugari Taco Tuesday u kući Džejmsovih ne prolazi bez Dejvisa. To je jako bitno za ekipu. Kajl Kuzma je preživio trejd. Ostao je u Lejkersima i to mu je jasan signal koliko računaju na njega. Vrijeme je da napravi korak naprijed i da svoju igru načini zrelijom, jer je već na visokom nivou.

Nekim čudom je preživeo Kentavijus Kaldvel Poup. Da li će ikada pokazati dio igara sa koledža i zašto neće, zna samo on. Ejveri Bredli je stigao da oživi karijeru. Nada se novim zlatnim danima koje je živio u Bostonu. Ovog puta u dresu najljućeg rivala. Pored njih, na beku je Kvin Kuk, koji je imao strašno dobre partije za Voriorse prošle sezone. Ali to ništa ne znači. Da li se neko sjeća Jana Klarka?

Rondo i Deni Grin su dva veterana od kojih se očekuje prije svega odbrana. Nakon toga, od Ronda se očekuje stabilnost u igri uz razigravanje, prije svega Dejvisa. Od Grina, njegove bombe uz visok luk. Džered Dadli je tu, pa ako ga neko primijeti, primijeti. Ali tu je.

Da je DeMarkus Kazins zdrav, centarska linija bi izgledala drugačije. Napustio je Voriorse, došao da je ujedini ponovo sa Dejvisom, ali je nova povreda bila jača. Poslije su stigli razni problemi privatne prirode. Psiha Kazinsa je trenutno upitna. Tako je, pored starog, dobrog Džavala MekGija, stigao Dvajt Hauard. Nova frizura, ali stari dres.
Riješen da popravi prvi utisak, izgleda potpuno spremno. Sprema njemu nikada nije bila problem, glava jeste.

Ko će imati jaču glavu, ko jače živce i da li će Dejvis biti jači od povreda? Kada to budemo znali, znaćemo i domete Lejkersa.

FINIKS SANSI

Kokoškov je otišao. Nije uspio. Devin Buker, vječito rovit, iako vanserijski šuter nije usieo mnogo toga sa Sansima. Zamjeralo se to što previše vremena provodi u organizaciji igre. Sada se to mijenja. Sansi su ljetos doveli Rikija Rubija. Ako neko može da promijeni igru Sansa i transformiše je, to je sadašnji Rubio.

Sa drafta su pokupili Kamerona Džonsona, izuzetno krilo Severne Karoline, koji je samo dodatno ojačao pul mladih talenata koje Finiks poseduje. Keli Oubre je produžio svoj ostanak među Sansima i to je posle Rubija, najveće pojačanje za Finiks. Keli je pokazao dosta nakon dolaska iz Vašingtona koji više nikome nije zanimljiva destinacija, osim ako ste Bredli BIl i imate priliku za neverovatan ugovor.

Najiskusniji u ekipi je Aron Bejns koji će biti drugi centar iza DeAndre Ejtona. Od Ejtona se ove sezone očekuje zaista puno. Prvi pik sa drafta nije pokazao svoj napadački repertoar u punoj sjaju prošle sezone. Igrao je sa dosta oscilacija, nekako mlako i rezervisano. Sada ima ko da ga razigrava, pa se tako očekuju znatno bolje partije. Na tome Finiks zasniva kakvu takvu nadu u bolje sutra.

Šarić je tu, spreman da podseti na svoje najbolje dane. Nema preveliku konkurenciju, jer Frenk Kaminski nije spreman da bude jaka konkurencija. Igrač od koga se očekivalo da postane stabilan igrač rotacije, nije ispunio ni deo nadanja. Tajler Džonson je vlasnik visokog ugovora koji nije opravdao svojim igrama, a zaista je veliko pitanje hoće li uspeti. Može da bude lako deo nekog većeg trejda.

Finiks je i dalje previše mlada ekipa. Bez jakog lidera, a Rubio to nije, teško da će prići plejofu ove sezone.

SAKRAMENTO KINGS

Do pre par nedelja se verovalo da su Kingsi na pravom putu da postanu ponovo realna opasnost na Zapadu. Onda je stigla izjava Badija Hilda da je ponuda uprava sramotna i da zaslužuju mnogo više novca.


Naravno, ova izjava je naišla na salvu osuda. Time se nameće pitanje kako će ova sezona izgledati ako imate najbolje igrača tima nezadovoljnog? Teško. Rasplet bi mogao da se desi u narednim danima, jer je Badi već zapretio zahtevom za trejdom. Divac će teško to dozvoliti.

Novi trener, Luk Volton, suočen prvo sa svojim ličnim problemima, sada dobija probleme mladih zvezda koji žele više novca. Nije teško zaključiti da će već sledeći biti DeAron Foks, koji je eksplodirao prošle sezone i napravio sijaset dobrih partija, uz oborene rekorde mnogo slavnijih kolega. Poučen Badijem, sigurno da će tražiti više para za sebe.

Bogdan Bogdanović dolazi super motivisan posle Svetskog prvenstva, iako se reprezentacija nije plasirala na jedno od prva tri mesta. Najbolji strelac turnira očekuje da ove sezone dobije veću ulogu na terenu, a samim tim i minutažu. Ako toga ne bude, verovatno će sebi potražiti novu sredinu. I ovde je pitanje novog ugovora i količine novca. Ipak se menadžeri pitaju.

Herison Barns nije ni senka igrača iz Voriorsa. Još u Dalasu se izgubio i pokazao da ne može biiti nosilac igre, čak ni u prosečnim timovima. Veliki znak pitanja stoji iznad njegovog ugovora koji opterećuje salaray cap. Kori Džozef se stigao iz Indijane, gde je kvalitetno odigrao drugi deo sezone, te je stigao poziv Kingsa.

Trevor Ariza, kao veteran je tu da edukuje mlade igrače i doprinese boljoj odbrani. Bjelica je nestao u Kini, ali u Sakramenu očekuju da bude prisutan na terenu. Holms, Heri Džajls i Dedmon su zaduženi za čuvanje reketa, sve preko je plus.
Jako upitna sezona, više vuče ka katastrofi.


JUGOZAPAD

DALAS MAVERIKS

U Dalasu su već spremi za ponovni povratak u plejof. Nije da su nade bez pokrića. Luka Dončić je zaludeo NBA ligu, pokazao da nije klasični ruki. Igrao je kao mator, pokazao da poseduje poseban šmek koji je krasio samo par igrača kroz istoriju.

Kada na to dodatne povratak Kristapsa Porziginsa, koji deluje kao da nije bio povređen, onda vam je jasno zašto se u Dalasu nadaju plejofu. Dobar deo ekipe je ostao, praktično ceo tim. Centarsku liniju ojačali su dolaskom Bobana Marjanovića. Bobi je brzo zamenio Tobija Lukom. Jasno je da im nije trebalo dugo da se savršeno razumeju.

Iskusni Barea je tu i dalje. Sprema da protrese odbrane i doprinese svojom brzom igrom u tranziciji. Branson je pokazao da može
prilično ozbiljno da se računa na njega, pa je su tako njegovi minuta sigurni.

Kortni Li i Set Kari su spremni da ispale poneku seriju rafala na koš protivnika, što je sasvim dovoljno ako bude redovno. Tim Hardavej sigurno ima kvalitet. Da li je taj kvalitet srazmeran visinu njegovog ugovora? Nije. Ali Niksi vole da se razmeću, tako je to ok. Hardavej bi trebao da donese kvalitetan šut sa distance i poludistance. Nekih 15tak poena u proseku bi bilo sasvim dovoljna zaliha.

Pauel napreduje. Ne toliko brzo, ali napreduje. Uprava Dalasa i trener Karlsli vole ovakve igrače. Brze, skočne, uvek na skoku, dobre u odrani. A ko ih ne voli? Pauel bi trebalo da ove sezone bude konstantniji. To bi ga dovelo u situaciju da se sam pita za svoje minuta, odnosno da ih svojom igrom garantuje.


Plejof sa Lukom i zdravim Kristapsom je ove sezone na dohvat ruke.

HJUSTON ROKETS

Šta reći o njima? Večito tu negde, oko finala. Harden je nezvanično pričao da nema pravog organizatora. Pol je otišao, stigao je Vestbruk. Harden je sada srećniji, bar tako deluje. Uveo je novi potez, šut sa jedne noge.

Legitimni MVP lige svake godine priredi neko iznenađenje, videćemo šta će to biti ove, osim šuta sa jedne noge. Vestbruk, čini se, zna da se kontroliše. Tokom priprema pokazao je da može da igra za tim. Pokazao je da mu trip dabl nije impretiv. Da li će se to preneti na sezonu, videćemo, ali od toga dobrim delom zavisi uspeh.

Hjuston je izuzetno kvalitetan tim. Gordon je ostao i spreman je da sipa trojke. Ostali su glavni igrači, svi su tu kao nekada, što bi pesma rekla. Kao pojačanje pod košem stigao je Tajson Čendler, još jedan veteran, pored Nene Ilarija. Klint Kapela mora nekad da odmara, a sada ima dostoje zamene. Kapela mora još više da unapredi svoju igru. Tačka.

Sefološa je stigao zbog odbrane i odbrambenih specijala, dok su Rajan Anderson i Meklemore stigli kako bi još ojačali, već jaku ofanzivu Hjustona. Rivers, Grin i Pi Džej Taker rešeni su da cepaju mrežice i dalje.

Favoriti broj tri. Samo zbog kvaliteta tima i nadu u tandem Harden - Vestbruk. Hemija upitna kada gledamo dugoročno.

MEMFIS GRIZLIS

Pozitivna stvar oko ovog tima je ta što će vratiti originalnu garnituru dresove iz vremena Brajanta Rivsa i Šarifa Abdura Rahima. Druga stvar je uzimanje Dža Moranta sa drafta. Fantastični student sa Marej Stejta projektovan je da bude vođa nekih novih Grizlisa.


Stigao je, posle samo jedne sezone u Juti, fantastični šuter i atleta, Grejson Alen, koji nije dobio pravu šansu kod Džezera. Ovde bi sada mogao da ima značajne minute. Krauder će takođe imati značajnu minutažu, ubeđen da njegovih "pet minuta" tek dolazi. Igudala je tu, ali je pitanje do kada.

Gudurić će igrati ruki sezonu u ligi, za tim koji će se grčevito boriti da ne bude zakucan za dno. Ako je nešto tu dobro, to je stvar da bi Gudurić trebao da ima nekih 15tak minuta po utakmici. Već je počeo da "lomi" zglobove tokom priprema. Samo tako neka nastavi.

Dilon Bruks je neophodno da stabilizuje svoju igru i postane konstantan. Samo tako će franšiza ubirati plodove njegovog rada na terenu. Džon Džekson dolazi iz Sansa, viđen kao veliki talenat, ali nikada dokazan. Ovde ima mnogo prostora za dokazivanje. Drugi Džekson, Džaren, prošle godine fenomenalan u drugom delu sezonu. Očekuje se nadogradnja ove sezone.

Valančijunas će gospodariti ispred obruča. Snažan, spretan, skočan. Moderan centar, bez iskakanja i previše izolacije
. Memfis će biti prijatna ekipa za gledati, ali ništa više od toga.

Nju Orleans Pelikansi

Zajon Vilijamson. Još od Lebrona nije bila ovakva pomama za jednim igračem. Mene lično mnogo više podseća na mladog Blejka Grifina. Već su krenule povrede kolena, navodno ništa ozbiljna. Ovde je pitanje svih pitanja, koliko Zajon sa onakvim telom može da izdrži?

Pelikani su za Dejvisa izvukli maksimum. Dobili su Lonza Bola, sa tim i celu porodicu na grbači. Dobili su Brendona Ingrama, večito spuštenih kapaka (ne aludiram ni na šta), Džoša Harta i pikove. Lonzo je pokazao da se itekako dobro snalazi među Pelikanima. Konekcija sa Zajonom je jako dobro radila. Hart će raditi svoj posao, pitanje je da li će se Ingram snaći i ostvariti u prilično natrpanoj ekipi.

Pojačao ih je Derik Fejvors, što je ogromno pojačanje, za ovaj mladi tim. Džru Holidej je ostao, spreman da odigrao još jednu fenomenalno sezonu. Ako se to ponovo desi, Pelikani mogu biti ozbiljan kandidata za plejof. Kao dodatni garant, tu je preiskusni Džej Džej Redik, majstor šutiranja iz punog trka, van svakog balansa.

Džalil Okafor deluje sve bolje i bolje. Dobija minuta, zdravo ih koristi i biva sve korisniji. Mladi Hejs može dosta da nauči od njega, iako je tek koju godinu mlađi. Okafor je prešao put od vrha do dna i nazad, može dosta da mu prenese.

Sve zavisi od Zajona. Nadamo se najboljem i kad bude najgore.

SAN ANTONIO SPARS

Kada se pomenu Sparsi, prvo se pomene ime i prezime, Greg Popović. Kada imate Grega, onda plejof ne izgleda tako daleko, pa tako ni ove sezone.

Oporavio se Dežonte Marej, posle ozbiljne povrede. Bio je jedan od najboljih tokom pripremnih utakmica i pokazao da je spreman za povratak. Pop mnogo veruje u ovog momka, a pored njega se silom prilika pokazao i Vajt, tako da ima dva dobra izbora na mestu pleja.

Peti Mils je već dobro znano lice franšize. Dolazi sa nabijenim samopouzdanjem posle sjajnih partija u Kini. Iz senke će vrebati prošlogodišnji ruki Loni Voker koji bi trebalo da dobije više šansi prema navodima novinara koji prate Sparse.

Dva nova lica su Trej Lajls koji je prikazao prilično solidne partije u Nagetsima, sa skromnom minutažom. DeMare Kerol je stigao iz Bruklina u nadi da će probuditi onog zakopanog duha u sebi još iz perioda Atlante. Moris je "ispalio" Popovića što je verovatno na kraju i dobro, jer deluje da će ovaj tim imati dobru atmosferu.

Tu su i dalje Belineli i Rudi Gej, kao podrška glavnom tandemu DeMaru DeRozanu i LaMarkusu Oldridžu koji dolazi iz jako kvalitetne sezone.

Jakob Poltl će biti zamena Oldrižu na centru i upravu su te visoke pozicije slaba karika ovog tima, mada uz znanje Popovića, ta prepreka bi trebala da bude sanirana. Očekujem plejof, ali ne više od prve runde, osim ako DeRozan naprasno postane zver u plejofu, konačno.

Prognoza plasmana na Zapadu, na kome će biti zaista paklena konkurencija:

1. Denver Nagets
2. Los Anđeles Klipers
3. Golden Stejt Voriors
4. Los Anđeles Lejkers
5. Hjuston Rokets
6. Juta Džez
7. Dalas Maveriks
8. San Antonio Spars
9. Portland Trejlblejzers
10. Nju Orleans Pelikans
11. Sakramento Kings
12. Finiks Sans
13. Minesota Timbervulvs
14. Oklahoma Siti Tander
15. Memfis Grizlis


Tržište slobodnih agenata, gde ima nekih kvalitetnih imena je još otvoreno. Videćemo ko će od timova odlučiti da se pojača iz tog pula igrača. Sutra stiže Istok!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC