• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evrokup i sigurna dva mjesta u Evroligi? "Možda i neće uvijek biti tako..."

Autor mondo.rs

Čelnik Evrolige još jednom govorio o planovima za budućnost.

 Evrokup-i-dva-mjesta-za-Evroligu-Evo-sta-kaze-Djordi-Bertomeu Izvor: MN PRESS

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu sproveo je prethodnih godina veliku reformu takmičenja, napravio je ligom, povećao na aktuelni broj od 18 timova i napravio krupne korake na dodatnom "zatvaranju" sistema.

Konkretno, od ove sezone nacionalne lige više nemaju direktnu prohodnost ka eliti, već će se nadati pozivnici. Sa druge strane, Evrokupu su prvi put garantovana dva mjesta u grupi najboljih timova Evrope. Ili bi tako trebalo da bude.

Pročitajte i ovo

Ovih dana, prvi čovjek Evrolige gostovao je u Berlinu i govorio o daljim planovima, prije svega kada je u pitanju prohodnost u elitu iz Evrokupa.

Prema njegovim riječima, aktuelni dogovor da drugo po snazi takmičenje daje dva učesnika Evrolige ne mora da svake sezone bude pravilo, zavisno od nastupa ekipe koja prethodno uđe u takmičenje na taj način.

"Klubovi sa dugotrajnim licencama su bezbjedni, jer ih posjeduju. Ne možemo da utičemo na njih ovim sistemom. Međutim, uveli smo još nešto što do sada nismo imali, a to je da još jedan tim može da uđe i ispadne iz lige - vicešampion Evrokupa", izjavio je on.

"Novina je da tim koji igra dobro u Evroligi može da ostane u Evroligi i to ne nauštrb nekog tima sa višegodišnjom licencom, već na štetu vicešampiona Evrokupa iz iste sezone. Taj mehanizam daje nam garanciju da ovaj sistem neće biti blokiran", objavio je Bertomeu.

Da bi "pojednostavio" svoju priču, Bertomeu je dodao:

"Uvijek ćemo u Evroligi imati tim koji dolazi iz Evrokupa. Vjerujem da je ovaj sistem veoma prost. Princip ulaska i ispadanja iz lige odnosi se samo na timove koji dolaze iz Evrokupa i na one koji će dolaziti naredne godine iz Evrokupa. To se neće ticati ostalih ekipa".

Da li će biti daljih proširenja i da li će u jednom trenutku evroligaši prestati da igraju nacionalne lige? Bertomeu kaže da nije za to. Bar u ovom trenutku.

"Vjerujem da će biti tako. Broj od 18 učesnika pravi naš kalednar zgusnutijim, ali je to dobar broj, jer pravi dobru ravnotežu između geografskog rasporeda i kvaliteta timova. Vjerovatno možemo da održimo isti balans i daljim povećavanjem, ali ne većim od 20 ili 22 timova".

"Ipak, imamo to ispred sebe i takođe moramo da uzmemo u obzir i nacionalne lige. Ako proširimo ovaj broj na više od 18, postaće nemoguće da kombinujemo i nacionalne lige sa Evroligom. To je nešto što u ovom trenutku ne razmatramo. Tako da će broj od 18 timova biti siguran u srednjem roku, jer vjerujemo da će sa više od 18 timova učešće naših timova u nacionalnim ligama biti nemoguć. I to ne želimo da uradimo".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC