• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su ova tri tima najbliži "A" licenci Evrolige?

Autor mondo.rs

Poznate su Đordijeve namere i planovi, znaju se i motivi. Kad se sve sabere, da li je ovo logičan izbor za dodeljivanje još tri licence?

 Evroliga-deli-jos-tri-A-licence-tri-tima-su-glavni-kandidati Izvor: MN PRESS

U srpskoj i regionalnoj javnosti se neko vreme priča o prohodnosti ABA lige ka Evroligi. Iz regionalnog takmičenja više puta su ponovili da se ne brinu, bez obzira što prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu ne krije da ide ka "zatvaranju" elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Od 18 klubova koji se ove sezone takmiče u Evroligi, njih 11 ima "A" licencu, odnosno garantovano mesto u takmičenju, bez obzira na rezultate. Od prošle sezone dodeljene su i privremene licence, koju je 2018. dobio Bajern, a 2019. ASVEL, dok su ostali klubovi svoje mesto izborili isključivo na osnovu rezultata.

Možda će vas zanimati

To bi uskoro, kao što smo rekli, moglo da se promeni. Znamo da Bertomeu želi takmičenje od 18 timova, sa 16 "A" licenci i dve promocije iz Evrokupa. Pošto je i ranije govorio da cilj Evrolige nije primarno sportski, već zarada, jasno je da želi da širi takmičenje ka bogatim tržištima.


Sada su španski mediji otkrili koja tri kluba tima su najbliža dobijanju "A" licence.

Prvo, Evroliga želi da ima predstavništvo u Velikoj Britaniji, da bi otvorila novo i bogato tržište. Osim toga, poslednjih dana su predstavnici takmičenja govorili da nameravaju da zadrže ili čak poboljšaju predstaljanje nemačkih klubova. Osim njih, svoje prisustvo bi mogla dodatno da uveća i Španija, trenutno najmoćnija košarkaška zemlja Evorpe.

Razni izvori u toj zemlji objavili su da je Valensija jedan od mogućih novih vlasnika "A" licence. Ona se ove sezone takmiči kao osvajač Evrokupa. Njena konkurencija će biti Alba Berlin, koja je ove sezone plasman izborila preko nemačke lige, kao i neki klub iz Londona.

Moguće je i da je ova trojka već izabrana, prema drugim izvorima iz Španije. Naravno, tu mora da se računa i na francuske ekipe, pošto se ASVEL pokazao kao dobar izbor, ali i evropski velikan Virtus, koji ima sve više evroligaški budžet i jako je popularan, kako u Italiji, tako i na kontinentu.

Jedna od stvari koja bi mogla da odlučuje su i kapaciteti dvorane. Valensija se nada da će njena nova hala biti spremna do 2023. godine, dok je Virtus takođe u fazi proširenja kapaciteta. Znamo, međutim, da to nije ključno, zbog toga što su CSKA i Barselona godinama igrali u salama ispod kapaciteta.

Kada se, dakle, sve sabere, u Evroligi od 18 klubova, biće 14 onih sa "A" licencom i dve licence za Evrokup. Šta će Đordi uraditi sa preostale dve? ABA i VTB liga deluju kao logični odgovori, ali, kao što smo rekli, sportski motivi ipak nisu primarni...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC