• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalina sjajan, Makabijev specijal na 2,8 sekundi do kraja utišao Istanbul

Autor mondo.rs

Dramatičnu utakmicu odigrali su Fenerbahče i Makabi pred 10.500 navijača.

 Evroliga-2019-20-TV-prenosi-parovi-raspored-tabela-statistika-Fenerbahce-Makabi Izvor: MN PRESS

Nedugo poslije utakmice u Podmoskovlju između direktnih konkurenata za plasman u plej-of, u Istanbulu je završen drugi meč večerašnjeg evroligaškog programa.

Riješen je "specijalom" Janisa Sferopulosa na 2,8 sekundi prije kraja, koji je utišao 10.500 navijača u dvorani.

Otelo Hanter "razgrnuo" je Malkoma Tomasa pod košem i nekako uhvatio lob pas Anđela Koloiara iz bočnog auta, podigao se i naslonio loptu na tablu za 15. i najvažniji poen na utakmici, koju je u preostalih 2,8 sekundi pokušao da dobije Derik Vilijams - ali, njegov šut za tri poena, iz dvokoraka, nije pogodio ni obruč!

Poslije šest pobjeda u posljednjih sedam kola, ekipa srpskog trenera Željka Obradovića doživjela je neprijatan poraz od gostiju iz Tel Aviva:

Fenerbahče - Makabi 77:78 (23:20, 17:21, 23:23, 14:14)!

Možda će vas zanimati

Poeni u ekipi Makabija bili su dosta bolje raspodjeljeni: Otelo Hanter 15 (6/8 za dva), Deni Avdija 13 (2/3 za dva, 3/6 za tri), Eron Džekson 12 (3/3 za dva, 1/3 za tri), Kvinsi Ejsi 11 (4/4 za dva, 1/1 za tri)...

Nikola Kalinić poslije dva blijeda izdanja u pobjedama nad Albom u Berlinu i Zenitom u Sankt Peterburgu, odigrao je majstorski ovog petka uveče, trojkom poslije osam vezanih promašaja svojih saigrača potpuno vratio Fener u igru na 2.15 do kraja, potom agresivnom odbranom natjerao Tajlera Dorsija na korake pri rezultatu 75:76 na svega 9,7 sekundi prije kraja, ali nakon što je Kostas Slukas pogodio oba slobodna bacanja i iskoristio neiskustvo Denija Avdije...

...Kalina je mogao samo da posmatra kako Koloiaro i Hanter stavljaju "tačku na i".

Kalinić je ubacio 18 poena uz samo jedan promašaj na utakmici (2/2 za jedan, 5/6 za dva, 2/2 za tri), a imao je i skok, asistenciju i po dvije ukradene i izgubljene lopte. To ga je uz Slukasa sa 18 poena i četiri asistencije, Vilijamsa sa 22 poena, šest skokova i dvije asistencije i Jana Veselog sa 12 poena, osam skokova i četiri asistencije svrstalo u grupu igrača koji će moći da pogledaju u oči trenera Obradovića.

Njegov tajm-aut na 6:07 do kraja pri rezultatu 63:71, kada je Avdija trojkom za evroligaški rekord karijere od 13 poena produžio seriju Makabija na 0:7 od starta četvrte četvrtine, isprovocirao je prepoznatljivu odbranu iz koje su žuto-plavi krenuli u kontra-seriju i zahvaljujući Veselom, Kaliniću, Vilijamsu i hrabrom Leu Vestermanu stigli do vođstva 75:74, na samo 65 sekundi do kraja.

U tom napadu Vesterman se podigao na petu trojku na meču i peti put promašio, a kada je Veseli pokupio četvrti ofanzivni skok i dao domaćinu novu šansu, Vesterman nije oklijevao ni sekunde - čim mu se lopta našla u rukama, šutnuo je i šesti put, pogodio i podigao buku u dvorani na granicu nesnosnog.

Makabi se ove sezone profilisao kao "izraziti domaćin" (11-1), "Ponos Izraela" doputovao je na Bosfor sa skorom 4-7 u gostima i jednom pobedom na poslednja četiri gostovanja.

Nesigurna sudijska trojka u narednom napadu vidjela je "bodiček" Veselog, koji je prije toga zaradio tehničku, odnosno četvrtu ličnu, pa je Obradović u posljednjih 45 sekundi morao bez najvažnijeg igrača u reketu i to se "debelo" osjetilo.

Prvo se Dorsi podigao na dvojku iz driblninga preko ruke i pogodio dno mrežice za 75:76, što je "Žoca" natjeralo na novi tajm-aut na svega 40 sekundi do kraja...

Ovog puta, umjesto smislene akcije, neprepoznatljivi Nando De Kolo zaletio se pod koš i dobio rampu od Hantera, što bi Makabi vjerovatno lakše kaznio da u već pomenutoj situaciji Kalinić nije "zaključao" Hantera i obezbijedio ekipi još jedan pokušaj.

Slukasova ruka sa linije penala nije zadrhtala, ali nije ni Koloiaru kada je slao loptu sa sredine igrališta pravo u srce reketa, što bi bilo skoro neizvodljivo da se tu nalazio Veseli.

Fener nije ličio na ekipu jesenas, sve do 27. decembra i poraza kod kuće u produžetku od Valensije, poslije kog je pao na začelje tabele sa skorom 5-11. Najavio je Obradović tada da će nešto morati da se menja i da je logično da to bude trener, ali je uslijedila reakcija i Fenerove publike i čelnika kluba, poslije kog se šampion Evrope iz 2017. pokrenuo, u narednih sedam mečeva izgubio samo od Barselone (uz četiri "brejka" na strani), ali večeras se našao bolji i spretniji.

Rezultati 24. kola:

petak

Himki – Crvena zvezda 78:72
Fenerbahče – Makabi Tel Aviv 77:78
Bajern Minhen – Valensija 59:64
Panatinaikos – Zenit 96:81
Barselona – Milano 84:80

četvrtak

Anadolu Efes - Žalgiris
96:91
Alba Berlin - Real Madrid 97:103
Olimpijakos – CSKA
72:59
Baskonija - Lion 79:65

Tabela: Efes 21-3, Real 18-6, Barselona 18-6, CSKA 16-8, Makabi 16-8, Panatinaikos 14-10, Valensija 12-12, Milano 11-13, Fenerbahče 11-13, Crvena zvezda 10-14, Himki 10-14, Olimpijakos 10-14, Žalgiris 9-15, Baskonija 9-15, Lion 9-15, Alba 8-16, Zenit 7-17, Bajern 7-17.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC