• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije pomogao ni prepun "Mejdan" - Grci prejaki za "zmajeve"

Autor mondo.ba

Izabranici Vedrana Bosnića su nakon treće četvrtine zaostajali 16 poena za Grcima, potom sjajnom posljednjom dionicom prišli na samo tri poena minusa, ali nisu imali snage ni vremena za dodatni udarac

 Eurobasket 2021 kvalifikacije BiH Grčka Izvor: FENA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da savlada favorizovane Grke u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021.

''Heleni'' su trijumfovalu u prepunoj tuzlanskoj dvorani ''Mejdan'' rezultatom 65:70 i upisali drugu pobjedu u kvalifikacijama, dok je pulenima Vedrana Bosnića ovo prvi poraz, s obzirom da su, podsjetimo, na startu slavili u Letoniji.

BiH - GRČKA 65:70

Navijači BiH su do posljednjeg mjesta ispunili tuzlanski hram sporta, što je dalo doatni impuls izabranicima Vedrana Bosnića, koji su već u prvom napadu digli ''Mejdan'' na noge.

Pejmejker Filip Adamović i krilni centar Miralem Halilović izveli su ''alej up'' koji je pokrenuo i ostale saigrače, pa su sve do posljednjeg minuta prvog kvartala Bosnićevi igrači bili rezultatskoj prednosti između dva i četiri poena, koliko je iznosio maksimalan plus domaćih u ovom dijelu igre (6:2, 8:4, 15:11).

Ipak, mini-serijom 1:6 u posljendjih 60 sekundi uvodne četvrtine, Grci su u drugi period ušli pri prednosti od jednog poena.

Četiri od pomenutih šest poena ''Heleni'' su postigli sa linije za slobodna bacanja dok je niz, dvojkom sa zvukom sirene nakon nesmotrenosti odbrane, zaključio Janulis Larencakis.

Vrlo brzo je u tim trenucima dvije lične greške dobio Andrija Stipanović, koji je poslije samo tri minuta igre u drugoj četvrtini upisao i treći prekršaj, koliko su tokom dva kvartala skupili i Edin Atić i Emir Sulejmanović.

Poremetilo je to u velikoj mjeri bh. tim, koji je posustao u drugom dijelu druge dionice, pa je pad u igri ''zmajeva'' uslovio minus od šest poena pred ulazak u drugo poluvrijeme (34:40).

Treći period Bosnićev tim odigrao je izuzetno loše u napadačkom smislu.

U tom dijelu igre Bosna i Hercegovina je postigla samo devet poena, što prvi favorit grupe nije propustio da kazni.

Grčki sastav je, za razliku od domaćih, u ovom periodu postigao 19 poena, za kapitalnih ''plus 16'' (43:59) na ulasku u posljednju četvrtinu, u kojoj je Bosna i Hercegovina pokazala potpuno drugo lice.

Serijom 15:4 ''zmajevi'' su, nošeni podrškom ''Mejdana'', prišli na samo pet poena minusa (58:63) na tri minuta do kraja. Na sto sekundi do kraja, nakon slobodnih bacanja Milana Miloševića, prednost Grka je iznosila samo četiri poena (61:65), da bi na isteku pretposljednjeg minuta Edin Atić pogodio trojku uz prekršaj.

Iskoristio je bek bh. tima dodatno slobodno bacanje za 65:68, te dao nadu potom svom timu da u posljednjih 25 sekundi meča dođe i do potpunog egala, ali je u narednom napadu svog tima bio neprecizan.

Odmah potom Muhamedu Pašaliću nije preostalo ništa drugo nego da faulira Lefterisa Bohoridisa, koji je realizovao oba slobodna bacanja za konačnih 65:70.

U bh. timu samo dva igrača su upisala dvocifren broj poena - Filip Adamović (17) i Edin Atić (13). Kod Grka su se istakli Dimitrios Agravanis (17), Janulis Larencakis (15) i Evangelos Margaritis (14 poena).

U drugoj utakmici drugog kola ove kvalifikacione grupe, reprezentacija Bugarske je tek nakon dva produžetka savladala Letoniju rezultatom 110:104 i upisala prvi trijumf u borbi za plasman na Eurobasket 2021.

Sa druge strane, Letonci su sebi znatno zakomplikovali situaciju s obzirom da su tokom prvog kvalifikacionog ''prozora'' upisali dva neuspjeha.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021 nastaviće se u novembru.

EUROBASKET 2021 – kvalifikacije, 2. kolo

Bugarska – Letonija 110:104

Bosna i Hercegovina – Grčka 65:70

TABELA: Grčka 4, Bugarska 3, Bosna i Hercegovina 3, Letonija 2.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC