• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva mesta za ABA ligu u Evroligi? Moguće je!

Autori Mladen Šolak Autori Sport klub

Direktor Evrolige u intervjuu za Sport klub objasnio da postoji šansa da se opet dva ovdašnja tima nađu u eliti.

 ABA-liga-dva-mesta-u-Evroligi Izvor: MN PRESS

ABA liga, kao i sve nacionalne lige, izgubila je prošle godine direktnu prohodnost u Evroligu, ali je dobila čvrstu garanciju da će dobiti jednu pozivnicu u sezoni 2019/20.

Sve do prekida tekuće sezone zbog pandemije virusa korona, Partizan je odlično "gurao" u Evrokupu i uz svoju čelnu poziciju ABA lige stekao realnu šansu da se i kroz međunarodno takmičenje dokopa elite.

Možda će vas zanimati


Pošto su pravila takva da osvajač Evrokupa sigurno ide u Evroligu, a da će u društvo najboljih otići i finalista ako Valensija ne bude igrala Top 8, postavlja se pitanje šta će se dogoditi za licencom namenjenoj ABA ligi?


Odgovor na to pitanje je u razgovoru za "Sport klub" dao izvršni direktor Evrolige, Edvard Skot.

"Pravila licenciranja Evrolige za sezonu 2020/2021. uključuju tri specijalne pozivnice, a jedna od njih rezervisana je kao prioritet za prvaka ABA lige. Ako šampion ABA lige nije Partizan, a Partizan bude šampion ili vicešampion Evrokupa i tako se direktno plasira u Evroligu za 2020/2021, postoji mogućnost da sledeće sezone dve ekipe iz Jadranske lige učestvuju u Evroligi", rekao je Skot za Sport Klub

Poslednji put, ABA liga je imala dva predstavnika u sezoni 2014/15, kada su iz regiona igrali Cedevita i Crvena zvezda.

Sa druge strane, u ovom trenutku košarka nije u prvom planu zbog ugroženog zdravlja ljudi širom sveta. Sport je stao na velikom delu planete, uključujući i Evropu, gde je do daljeg odložena i Evroliga.

Postavlja se pitanje - kako će i da li će takmičarska 2019/20 uopšte biti nastavljena.

"Naš trenutni plan jeste da održimo fajnal-for Evrolige u Kelnu u ranije planiranom datumima. Ipak, ako bude potrebno, tu temu ponovo ćemo otvoriti u zavisnosti od razvoja situacije sa koronavirusom na evropskoj teritoriji”, rekao je Skot i naglasio da se trenutno ne razmatra otkazivanje takmičenja.

"Naš cilj jeste da na ovaj ili onaj način dobijemo šampione Evrolige i Evrokupa, na koji god to bio način. Takođe, naši pravilnici ne uzimaju u obzir modifikacije postojećih formata takmičenja. Zato ćemo, u zavisnosti od razvoja situacije, sesti za sto zajedno sa klubovima i doneti odluku kako će se tačno i gde sezona završiti", dodao je visoki funkcioner Evrolige.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC