• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(DŽ)ABA LIGA 2019/20

Autori mondo.rs Autori Pavle Knežević

Epilog košarkaške sezone: Ko nije šampion, ko ne ispada, ko ne ide u Evroligu 2020-21.

 ABA liga Epilog košarkaške sezone: Ko nije šampion, ko ne ispada, ko ne ide u Evroligu 2020-21. Izvor: ABA League/KK Partizan NIS/Dragana Stjepanovic

Približavamo se prvom punom mesecu bez košarke, ljudi vode važnije bitke, ali se na ovim prostorima, gde žive košarkaški fanatici, malo po malo postavlja jedno te isto pitanje: šta će biti sa ABA ligom?

MONDO vam donosi najsvežija saznanja, koja se mogu svesti pod sledeće: "donji dom" je "podmiren", a sve osim tri kluba uopšte ne zanima šta se dešava na vrhu tabele.

A apsolutno niko ne zna šta će se desiti i nemoguće je da zna.

Možda će vas zanimati

Prostije rečeno, baš njih briga ko će da bude šampion.

Dakle, kako trenutno stoji situacija?

Budućnost je iznela zvaničan predlog kako liga da se završi, Cibona i Zadar su se zvanično i (nezvanično) oglasili za proširenje, to, nezvanično i poluzvanično čujemo, savršeno odgovara i Borcu i Splitu.

Pisali smo ranije, problem sa proširenjem su bili finansije i kalendar. Pošto su otkazane Olimpijske igre, kalendar više nije problem, već samo finansije.

A sada čujemo i da finansije nisu toliki problem i da novi poslovni i glavni direktor lige Dubravko Kmetović ne bi trebalo da ima preveliki problem da nađe za još toliko. Podsećamo, ABA svim klubovima učesnicima pokriva SVE troškove utakmica, uključujući i prevoz i hotele.

E, kad je taj nezvanični konsenzus među klubovima postignut, nezvanični jer se svi čuju i dopisuju, ali zvanični organi lige nisu zasedali, 11 klubova koji bi trebalo sledeće sezone da igraju ABA su "otišli na odmor". Prostije rečeno, baš njih briga ko će da bude šampion.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


A što se tiče Partizana, Budućnosti i Crvene zvezde…Uh.

Da krenemo redom. Partizan neko vreme vodi nezvaničnu medijsku kampanju da mu se dodeli titula ako se takmičenje ne nastavi. Odnosno, ne Partizan, već njegovi bivši i sadašnji igrači i funkcioneri u izjavama često pominju taj stav.

- Partizan je zatražio da se odigra plej-of ili da mu pripadne titula šampiona;

- Budućnost je zvanično predložila da se igraju plej-of ili Fajnal for u julu, što je nemoguće;

- Crvena zvezda je odmah na početku pandemije rekla da se neće baviti košarkom dok traje vanredno stanje;

I to je to, sva tri ova stava imaju podjednaku praktičnu težinu – nikakvu.

Anketa

Da li bi titula prvaka ABA lige trebalo da pripadne Partizanu?

  • Da, to je jedino logično

    70.87% (90)

  • Ne, zašto bi?

    29.13% (37)

Da li bi titula prvaka ABA lige trebalo da pripadne Partizanu?

Rezultati


Partizanova "kampanja" nema nikakav efekat (osim da možda nervira navijače (i čelnike) Zvezde), predlog Budućnosti je praktično neizvodljiv, a Zvezda se zvanično ne izjašnjava.

Dakle, zašto je predlog Budućnosti nerealan?

Prosto, ko bi bio četvrti učesnik plej-ofa/"fajnal fora"? Partizan, Budućnost i Zvezda su sigurni, a za četvrto mesto se bore Mornar i Cedevita Olimpija.

Kako odlučiti ko bi od njih bio četvrti? Postoji predlog da igraju međusobno da se odluči, ali to prosto nije regularno. Mornar je u poslednjem kolu trebalo da igra protiv Mege, a Cedevita Olimpija protiv Krke, zašto bi međusobni duel odlučivao o plej-ofu?

Dalje, čak i da se nekako odluči ko bi bio četvrti, tu je pitanje svih pitanja: virus korona.

Čak i da se u najboljem slučaju sve završi do početka juna, imaćemo dva nepremostiva problema, oba podjednako važna. Prvi je spremnost igrača, jer posle dva ili tri meseca sedenja kod kuće, potrebno je mnogo, mnogo vremena da se vratite u takmičarsku formu, pogotovo vrhunac forme koja je potrebna za borbu za trofeje.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević


Drugi problem su stranci. Bilo ko ko dođe iz inostranstva mora da bude u karantinu 28 (ili 14) dana. Kada će ti igrači da dođu? Kako će da se spremaju dok su u karantinu?

Pritom, ne zaboravimo sada na činjenicu da uprkos globalizaciji košarke, države i dalje postoje i da nije kod svih ista situacija. Ogromno je pitanje kako će se epidemija završiti u SAD.

Pisali smo vam ranije, ABA se ugleda na Evroligu, koja se ugleda na NBA. Oba ova veća takmičenja htela su po svaku cenu da nastave da igraju, ali kako vreme odmiče, sve to deluje manje verovatno.

Čak i da se Evroliga nastavi – kako će neko da putuje, na primer, iz Italije u Srbiju? Doći će ekipa i biti četiri nedelje u karantinu, pa odigrati utakmicu?

Nemoguće.

Izvor: MONDO/Mladen Šolak


Naravno, postoji ta ideja da se svi preostali mečevi odigraju u jednom gradu i jednoj hali, ali zamislite onda to: svi klubovi dolaze u isti grad, timovi bivaju u karantinu, redovno se testiraju, pa onda igraju u potpunoj izolaciji. Jer, što bi čelnici tog grada dozvolili bilo kakvu šetnju i rizikuje ovo što kroz sada prolazi veći deo Evrope.

Dakle, čak i da pandemija prestane u junu, što deluje malo verovatno, tehnički je neizvodljivo organizovati nastavak takmičenja tako rano.

Opet, ranije smo pisali i to, ABA ima dva rešenja: ili da Partizan proglasi za šampiona ili da se liga poništi.

Kako sada stvari stoje, ne mora da bude ništa od toga. Moguće je da se liga registruje bez šampiona, jer, budimo realni, košarka nije košarka bez plej-ofa (setite se Crvene zvezde pre dve godine, kada je imala samo dva poraza u regularnom delu takmičenja, a Budućnost postala šampion).

Sa druge strane, čemu bi služila takva registracija bez šampiona? Koja je onda svrha ABA lige?

Pa, plasman u Evroligu sigurno nije, jer prema sadašnjim pravilima, šampion ABA "ima prednost pri dodeli 'vajld karda'", a Evroliga će tu pozivnicu uručiti prema svojim merilima, bez obzira ko je prvak u regionalnom takmičenju.

Čemu onda služi ABA?

Izvor: MN PRESS


Odgovor je prost, iako vrlo nepopularan, pogotovo za arogantnu košarkašku sredinu kakva je naša: opstanku klubova. Sviđalo se to nekom ili ne, da nije ABA i ABA2, ne bi klupska košarka ovde bila gde je sad (što nisu neke baš visoke grane).

I da ne zaboravimo: Da li je fer prema Partizanu zaključivanje lige bez šanse da pokaže šta ume kada je najvažnije?

Apsolutne ne!

Ali, kao što smo rekli, ogromnu većinu klubova u ABA to ne zanima. Sad kad nema ispadanja, a ima ulaženja, vrh tabela zanima vrlo mali broj klubova. Ko će u Evroligu ne odlučuje plasman u ABA, a bukvalno niko ne može da zna kakva će odluka biti doneta o nastavku Evrolige i Evrokupa, jedinog sigurnog puta u Evroligu.

Do tada, realno, klubovi ABA lige zvanično ćute i pokušavaju u javnosti da ispadnu što pošteniji i da imaju što bolji imidž u doba ove elementarne nepogode i pravog primera više sile.

Šta vi mislite, može li se ovo raspetljati i kako?

Pišite nam u komentarima.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC