• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ko zna... Možda bi ispisao istoriju NFL, bio u Kući slavnih..."

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Evo podsjećanja na kratku karijeru Alena Ajversona u američkom fudbalu

 Alen Ajverson karijera američki fudbal Izvor: Ezra Shaw/Getty Images North America

Najkorisniji igrač NBA lige u sezoni 2000-01, plejmejker koji je jedanaest puta nastupio na ol-star mečevima najjače košarkaške lige svijeta, dva puta MVP ol-star utakmice, nevjerovatni atleta koji je Filadelfiju prije 19 godina odveo do finala NBA lige protiv Los Anđeles Lejkersa, ruki godine i zvijezda u usponu 1997. godine, četiri puta najbolji strijelac lige...

I još mnogo toga, ali smo izvukli neke najvažnije stvari iz karijere – Alena Ajversona, koji je "patike razvezao" tamo gdje, ruku na srce, ni sam nije možda vjerovao – u taboru turskog Bešiktaša 2011. godine!

Možda će vas zanimati

Imao je impozantnu igračku karijeru, tokom koje je nastupao za četiri kluba "preko bare": Filadelfiju, Detroit, Denver i Memfis, a lako je moglo da se desi da ne uradi ništa od onoga što smo naveli u prvom pasusu da se odlučio za – karijeru profesionalnog igrača američkog fudbala!

Podsjetimo se na to.

Ajverson je rođen 1975. godine u Hemptonu, u američkoj saveznoj državi Virdžinija, gdje je pohađao srednju školu, te u tinejdžerskom periodu osim košarkaškog (a možda je nekima na ovim prostorima i manje poznato), bio istaknuti član školske ekipe u američkom fudbalu.

Još manje je možda poznata činjenica da je u trećoj godini srednje škole bio osvajač nacionalnog šampionata u oba sporta, te da su mu pripale indidivualne nagrade za najboljeg pojedinca.

"Imao je nevjerovatne reakcije, instinkte, 'lake' kukove, dobro vertikalno trčanje. Mnogo ljudi je dolazilo i raspitivalo se o tom momku. Bio je sjajan igrač američkog fudbala. Ne dobar, nego sjajan", prisjetio se u jednom od intervjua Ajversonove kratke karijere u ovom sportu Tom Leming, jedna od istaknutijih glava na tlu Amerike kad su u pitanju "regrutacija" i prikupljanje podataka o, eventualno, budućim zvijezdama američkog fudbala.

U nekom drugom svijetu, drugačijem od ovog koji poznajemo, Ajverson bi izgradio impozantnu karijeru, vjeruje ovaj stručnjak. Alenu su brojni koledži nudili stipendije, kako bi nastavio da gradi svoje ime u svijetu američkog fudbala, ali je sudbina za njega imala drugačije planove...

"Vjerujem da bi obilježio jednu NFL epohu. Ko zna, možda bi jednog dana bio i stanovnik Kuće slavnih", rekao je, između ostalog, Leming 2016. godine za magazin VICE.

Ajversonov mentor bila je osoba po imenu Geri Mur (ne, nije riječ o legendarnom sjevernoirskom gitaristi koji je preminuo 2011. godine), već o treneru američkog fudbala koji je živio u Hemptonu, a kod kojeg je Ajverson napravio prve korake u ovom sportu.

"Zapravo, od prvog dana je samo želio da uskoči na teren i igra. Želio je da bude moj ključni igrač. Ta agresivnost, taj entuzijazam, to je ono što sam najviše volio i poštovao kod njega. Kad sam ga vidio kako 'pleše' uzduž i poprijeko po terenu, pomislio sam – ovaj momak ima nešto", rekao je Mur u jednom od dokumentaraca o Ajversonovom liku i djelu.

Iako su se mnogi otimali da ga vrbuju, na kraju je Ajverson završio u srednjoj školi Betel u rodnom gradu, kod trenera Denisa Kozlovskog.

I mnoge stvari su, po pitanju sportske karijere išle kako bi i trebalo sve do 1993. godine, kada je Ajversonov život mogao iz korijena da se promijeni.

U jednoj kuglani u njegovom rodnom gradu, Alen i njegova družina sukobili su se sa obezbjeđenjem, ali i drugom naoružanom grupom ljudi. Riječ je bila o rasističkom obračunu koji su, u dobroj mjeri, bili dio svakodnevice, a Ajverson je nakon nemilog događaja osuđen zbog tri stavke na – 15 godina zatvora!

Jedan od svjedoka ovog incidenta identifikovao je, između ostalog, buduću NBA zvijezdu kao osobu koja je jednu djevojku udarila stolicom u predjelu glave i nanijela joj teške povrede.

Ipak, nakon svih uloženih žalbi, novog pregleda svih dokaza, kazna mu je smanjena na pet godina, ali je odslužio samo četiri mjeseca, zbog primjernog vladanja, ali i nedostatka dokaza.

Posljednju srednjoškolsku godinu Ajverson je proveo u školi za "problematične" i možda se tad činilo da njegovoj sportskoj karijeri nema spasa, ali je isti uslijedio u liku Džona Tompsona, trenera košarkaške sekcije na koledžu Džordžtaun, koji mu je ponudio punu sportsku stipendiju.

Briljirao je na koledžu, te 1996. godine izašao na draft, gdje je izabran u prvoj rundi, za prvog pika!

Ostalo, a dio ostalog smo naveli na početku, je košarkaška istorija...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC