• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalina: Ja sam kao Vidić, u Zvezdi sam ostvario snove! Saši zameram samo...

Autor Mladen Šolak

Poznati srpski košarkaš govorio o svojoj sezoni za pamćenje u crveno-belom, o tome šta ga je uznemirilo u vezi sa reprezentacijom prošlog leta, o Bogdanoviću, Obradoviću...

 Nikola-Kalinic-intervju-Crvena-zvezda-Nemanja-Vidic-Partizan-Bogdan-Bogdanovic-Zeljko-Obradovic Izvor: MN PRESS

Posle povratka u rodnu Suboticu iz Istanbula, as Fenerbahčea Nikola Kalinić poštovao je dvonedeljni karantin, a ove nedelje je počeo da trenira.

Kao i ostatak ekipe, uključujući trenera Željka Obradovića, "Kalina" je kod kuće i iščekuje dalje vesti o sudbini evroligaške sezone, jer je tursko prvenstvo već okončano.

Možda će vas zanimati

Prema njegovom mišljenju, sezona bi trebalo da bude gotova.

"Mislim da nema šanse da se sezona nastavi, ali videćemo. Evroliga će odlučiti 24. maja. Misllm da će doneti odluku da se ne nastavi, jer ima mnogo problema, rizika od povreda... Šta će se dogoditi ako neko bude inficiran, da li ćemo sve da zaustavimo? Mislim da će doneti odluku da se ne nastavi i da je bolje to sada odložiti i razmišljati o sledećoj sezoni, da bismo bili fer prema svima. Videćemo", rekao je on u Instagram intervjuu za portal "Eurohoops".

U online razgovoru, Kalinić je govorio o svom detinjstvu, o problemu sa vilicom koji je postao njegov zaštitni znak, kao i o svom košarkaškom putu.

"Ja sam kao Nemanja Vidić, našao sam se u njegovim rečima da je ostvario san kada je zaigrao za Zvezdu. Moj san je bio da igram za Zvezdu i za reprezentaciju i to sam uradio veoma rano, sa 22-23 godine. Bilo mi je zabavno. Nisam imao velike ciljeve. Moj cilj je bio da pobedim Partizan, jer su osvajali titulu 12-13 godina i to mi je bila želja i za to sam bio veoma motivisan", rekao je on.

Iako je za Zvezdu igrao samo sezonu, 2014/15, bila je to jedna od najuspešnijih godina tog kluba, a on je bio jedan od lidera tog tima koji je osvojio obe domaće titule i prvi put u ovom veku postavio crveno-bele na postolje.

"Bilo je to emitovno za mene, da igram za klub za koji navijam od najmlađih dana. Iako nisam bio aktivan navijač koji je išao na utakmice, u kop, pratio sam taj klub, voleo sam ga. Osećao sam se sjajno. Rekao sam Radonjiću: 'Hajde dovedi me, mogu da uradim nešto'".

Izvor: MN PRESS

O Bogdanoviću u tri reči: Lud je!

Upitan za svoje saigrače iz Fenerbahčea, Kalinić je u tri reči opisao Bogdana Bogdanovića - tvrdoglav, veliki radnik i lud.

"Volim ga mnogo, jer je lud. Sviđa mi se jer je lud, jer sam i ja bio lud kao on pre dve godine kada smo bili zajedno. Radili smo mnogo ludih sranja u Istanbulu. Zanimljiva priča je da sam ga jednom pitao da li je ubacio manje ili više od milion šuteva u životu. On je rekao: 'Ma, sigurno više', a objasnio sam mu da bi onda trebalo da svakog dana šutira 350 puta, da je bio i na odmoru, da je išao na more, ali on je ostao pri svome i govorio: 'Ne, ne, sigurno jesam...", smejao se Kalinić dok je prepričavao.

Kalinić žali što taj Zvezdin tim nije ambicioznije igrao Top 16 fazu Evrolige.

"Osvojili smo ABA, osvojili smo srpsku ligu, ušli u drugu fazu Evrolige, a imali smo sjajan tim. Boban je igrao MVP sezonu, Vilijams je bio sjajan, Dangubić, Jović... Mislim da smo mogli da napravimo još jedan korak, bili smo zadovoljni time što smo u Top 16, pa smo zastali, ali bez obzira na to, bila je to neverovatna sezona. Voleli su nas, bili smo dobri momci, zabavljali smo se, tu sezonu ću najduže pamtiti".

Kalinić pamti da je bio iznenađen kada je čuo da će posle 12 meseci otići i to u Fenerbahče.

"Bile su pripreme reprezentacije u Sloveniji, trener Đorđević dao mi je vreme da odem i da potpišem. Iskreno, bio sam šokiran zbog toga. Imao sam sve što mi je trebalo u Zvezdi, ostvario sam san da tamo igram, svi su me voleli, sve mi je odgovaralo... A onda ti neko kaže da ideš u Fenerbahče. Rekao sam da sam zadovoljan u Zvezdi i da nemam želju da odem, a onda su mi objasnili da idem kod Željka, da mogu da osvojim Evroligu, pa sam shvatio i prihvatio to. Bio sam tužan, ali sada shvatam da je bila dobra odluka da odem".

U Fenerbahčeu je pet godina, a u dresu istanbulskog kluba osvojio je Evroligu 2017. godine. I dalje se pamti njegova velika uloga na tom Fajnal-foru, na kojem je u polufinalu odmarao samo minut i po (i dao 12 poena), a u finalu dao 17 protiv Olimpijakosa. U meču za titulu trojke je šutirao 4/6.

"Bila je to jedna od najboljih utakmica koje sam odigrao. Puštali su me da šutiram, borio sam se sa svojim demonima. OK, nisam Rej Alen, ali nisam loš šuter, mada sam u svakom slučaju bio lošiji od ostalih sa kojima sam tada igrao, jer su tu bili Bogdanović, Datome, Dikson i Slukas (osmeh). Bila je to neverovatna utakmica. Znam kako Olimpijakos igra, oni odaberu jednog igrača i onda mu 'ulaze u glavu', puštaju ga... Tada su to uradili sa mnom".

Izvor: MN PRESS

Kalinić je govorio i o reprezentaciji i o tome koliko voli da igra za Srbiju. Smatra da su "orlovi" na Olimpijskim igrama u Riju trebalo da budu hrabriji u finalu protiv Amerike.

Kalinićev idealni tim: Jokić "četvorka"? Posle Kine, ne znam

Na pitanje da sastavi idealnu petorku reprezentacije, Kalinić je rekao da su "zakucana" samo dvojijca, Bodiroga i Gurović.

"Kao prvo, na poziciji dva je sigurno Bodiroga i od njega polazim. Plejmejkera ne znam, Teodosić ili Đorđević. Broj tri su Gurović, Stojaković Ili Danilović, koji bi verovatno trebalo da bude, ali staviću ovako samo jer volim Gurovića. Centar je Divac, a ne znam za poziciju krilnog centra. Da tu stavim Jokića? Mislim da bi tu trebalo neko niži, pogotovo posle poslednjeg takmičenja u Kini", rekao je Kalinić.

"Sjajan je osećaj kada igraš za reprezentaciju. Bili smo zadovoljni srebrom na Olimpijskim igrama, a nismo napali zlato. Imali smo šansu da ih pobedimo u grupi, pa zato ostaje možda mala žal, ali sva leta sa reprezentacijom su neverovatna. Stekao sam mnogo prijatelja, dobrih uspomena, bez obzira na to da li pobeđuješ ili gubiš, uvek je lepo".

Prošlog leta nije bio u timu, a zbog toga Đorđeviću zamera samo to što mu nije lično javio tu svoju odluku.

Na pitanje da li je izostavljen zbog svog intervjua o Kosovu, zbog kojeg su ga vređale i Delije ove sezone, Kalinić je odgovorio da to nije pitanje za njega.

"To je pitanje za onoga ko je pravio tim. Možda je to uticalo, možda nije. Nisam bio ljut, već sam bio uznemiren što mi niko nije rekao dan ranije. U reprezentaciji sam pet godina, pošalji mi poruku dan ranije, ne moraš da me zoveš i u redu smo. Odabrao si nekog drugog i nemam problegm sa tim, misliš da neko drugi više odgovara timu kakav hoćeš, da igra bolje i nemam problem. Ali da saznam to u porukama ili da čitam u novinama... Kada počele da mi stižu poruke pomislio sam da mi nešto nije bilo u redu sa porodicom".

Izvor: MN PRESS

Za sada nije sigurno da li će i naredne sezone u Fenerbahčeu biti Željko Obradović (kome ističe ugovor) i Kalinić (koga navodno želi Armani). Srpski košarkaš biranim rečima govori o najtrofejnijem evropskom stručnjaku

"On je genije, motivator... Uvek želi da napreduje. Njegova radna etika je ogromna. Posle devet titula svakodnevno dolazi u halu, priprema se pre treninga, posle treninga ostaje sa mladim igračima dodaje im loptu, koriguje im šut... nema dana odmora", rekao je on.

Izvor: MN PRESS

Da li se nekad uplašio za svoj život kada se Obradović naljuti?

"Nikad se nisam plašio za život, ali bilo je tih momenata", kaže Kalinić.

"Mi imamo srpski temperament, u sve ulazimo emotivno. Često se događa da se raspravljamo, ali on ti uvek želi najbolje i trebalo mi je malo vremena da se naviknem na to".

Pod "Žocovim" vođstvom, Kalinić je osvojio osam trofeja i godinama je jedan od njegovih najpouzdanijih "vojnika". Uskoro bi moglo da bude poznato da li će i dalje ostati na okupu u Istanbulu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC