• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije 20 godina Borac Nektar osvojio premijerno prvenstvo BiH!

Autor Dragan Šutvić

Titula je osigurana 27. maja 2000. godine, pobjedom nad tuzlanskom Slobodom

 Borac Nektar prvi šampion BiH 2000 2020 Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Tačno dvije decenije – toliko se danas navršava otkako je Košarkaški klub Borac Nektar ostvario najveći domaći poslijeratni uspjeh osvojivši prvu (i jedinu) titulu šampiona Bosne i Hercegovine!

Možda će vas zanimati

U toj sezoni, 1999-2000, po PRVI PUT U ISTORIJI odigrano je prvenstvo na nivou cijele države. U takmičenju koje je tad nosilo naziv Stella Artois liga učestvovalo je šest timova, a nakon deset kola, titulom su mogli da se pohvale izabranici Velimira Gašića.

Dogovorom predstavnika tri saveza (KS RS, KS FBiH, KS HB) koja egzistiraju na tlu BiH, a uz "amin" Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), po četiri kluba su učestvovala u kvalifikacijama za ligaški dio. Igralo se na dvije pobjede, a bolji iz dvomeča stekli bi pravo nastupa u najvažnijem dijelu.

Izvor: Promo/KK Borac Nektar/arhiva

Tadašnji "pivari", koji su nešto ranije u finalnoj seriji plej-ofa prvenstva Republike Srpske po prvi put ostali bez titule (osvojila ju je Igokea), 15. i 18. aprila su se u kvalifikacionoj rundi sastali sa zeničkim Čelikom, koji za Gašićev tim nije predstavljao pretežak zalogaj.

U "Boriku" je bilo 83:67, a u "Bilmišću" 69:81, pa je Borac Nektar, zajedno sa Igokeom, Bosnom, Slobodom, Širokim i Brotnjom u narednih 40-ak dana borio za istorijsku bh. titulu.

I – izborio se, iako prva četiri kola nisu nagovještavala takav scenario!

Prvo prvenstvo "dejtonske" BiH ikad osvojili su Zoran Kukić, Miodrag Jovičić, Saša Anić, Miodrag Kovačević, Miodrag Babić, Saša Vuleta, Saša Vujasinović, Vasilj Ševo, Nenad Đorić, Aleksandar Šućur, Tibor Florjan i Boris Blagojević. Trener ekipe bio je Velimir Gašić.

U prva dva domaća meča Borac Nektar je lako izašao na kraj sa Širokim (87:69) i Bosnom (105:84), uz 34 poena kapitena Zorana Kukića i na prvoj i na drugoj utakmici, ali se "opekao" u drugom i četvrtom kolu, na gostovanjima u Čitluku (95:71) i Tuzli (85:77).

Peto kolo, ipak, razgalilo je srca navijača. Igokea je Banjaluku napustila uz minus od 28 poena (88:60), a nakon što su vezane još tri pobjede (u Širokom Brijegu 83:91, u Banjaluci protiv Brotnja 76:54 i u Sarajevu protiv Bosne 94:98), jedna stvar je postala jasna pred pretposljednje, deveto kolo, koje se igralo na današnji prije 20 godina.

Naime, te večeri u gradu na Vrbasu su gostovali Tuzlaci, tabela je izgledala ovako: Borac Nektar 14 bodova, Sloboda 13, Brotnjo, Široki i Igokea po 12, a Bosna osam bodova, pa se poudano znalo – ako Borac Nektar savlada Tuzlake bar poenom razlike, osvojiće premijerni šampionat BiH!

Nije bilo 1 – bilo je 12! Za 76:64 nakon 40 minuta igre, uz 20 poena Zorana Kukića i 15 Nenada Đorića, tako da meč posljednjeg kola, protiv Igokee u dvorani "Nenad Baštinac" u Aleksandrovcu, nije imao rezultatski značaj.

Borac Nektar je tako, kao šampion, izborio nastup u Kupu Rajmonda Saporte, nakon što je prethodno dvije sezone predstavljao Republiku Srpsku i BiH u Kupu Radivoja Koraća.

U narednoj sezoni, 2000-01, Borac Nektar je bio na pragu odbrane titule.

Imao je sve u svojim rukama, plus 3 protiv Širokog Brijega pred posljednji napad gostiju u regularnom dijelu, a onda se, na žalost Krajišnika, a na sreću Hercegovaca, ukazao Mladen Erjavec trojkom uz zvuk sirene za produžetak, u kojem su na kraju Širokobriježani pokazali više znanja i koncentracije.

O tome, ipak, nekom drugom prilikom...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC