• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snažna poruka Grega Popovića: Osramoćen sam kao belac, naša istorija je laž

Autor Milutin Vujičić

Legendarni trener oglasio se posle rasistički motivisanog ubistva u Sjedinjenim Američkim Državama zbog kojih danima traju protesti.

 Greg-Popovic-o-ubistvu-Dzordza-Flojda-Osramocen-sam-kao-belac Izvor: Guliver/Getty Images/Kevin C. Cox, Kevin C. Cox/Getty Images North America

Jedan od najboljih trenera u istoriji košarke Greg Popović (71) nije poznat samo po svom besprekornom poznavanju ovog sporta, nego i delovanju van terena...

Nikada se nije plašio da govori "van šablona", da komentariše društvene probleme, politiku, pa tako nije propustio priliku da se oglasi povodom slučaja "Džordž Flojd". U pitanju je 46-godišnji Afroamerikanac koji je ubijen na ulici, najgore od svega je što je u pitanju odgovornost policije, pa zbog toga već danima u Sjedinjenim Američkim Državama traju protesti.

Možda će vas zanimati

Građani su na ulicama širom zemlje, traže pravdu za Flojda, zahtevaju da se reši problem sistemskom rasizma koji se "gura pod tepih", a Donald Tramp to pokušava da "uguši" vojskom i policijom.

Greg Popović, koji predsednika SAD otvoreno naziva "običnom budalom", u emotivnoj poruci objavljenoj na zvaničnim kanalima San Antonija govorio je o delikatnom trenutku u istoriji čovečanstva poručivši da "prava i privilegije" moraju da važe za sve ljude.

"Na neki čudan način možda najbolji trenutak za učenje iz ove tragedije smo dobili iz izraza lica policajca... Tako belci vide koliko je nonšalantan, koliko je to za njega svakodnevna stvar, pa je čak stavio i ruku u levi džep i ritisnuo drugu osobu kolenom da mu očita lekciju. On prosto misli da je to njegovo pravo, čak i dužnost", počeo je Greg Popović svoju snažnu misao.

"Ne znam, mislim da sam samo osramoćen kao belac što znam da takve stvari mogu da se dogode. Da to vidimo u stvarnosti. Videli smo u knjigama, tamo su crnci visili sa drveća, ali sada se to opet događaj. Nikada nisam mislio da ću to videti svojim očima u današnjem vremenu".

Greg Popović ističe da belci "moraju nešto da urade" pošto se promene neće desiti sami od sebe, a ističe da je njegova nacija napredovala samo zbog istrajnosti crnaca.

"Istorija naše nacije je od samog početka na mnogo načina bila laž. Nastavljamo i danas sa pokušajima da tu laž učinimo istinom. Prava i privilegije moraju da važe za sve ljude. Na nama je da bez obzira na posledice govorimo istinu, da istina ima moć. Moramo da govorimo, ne smemo da dozvolimo da se stvari samo dešavaju", zaključio je Greg Popović.

Pogledajte njegovo čitavo obraćanje koje su podelili Spursi na zvaničnom Twitteru.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC