• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Draženova sjenka nam je veliki teret: Hrvatski kapiten iskreno o legendi

Autor Mladen Šolak

Poznati košarkaš otvoreno je govorio o problemu za koji hrvatska reprezentacija nema rješenje već četvrt vijeka.

 Drazen-Petrovic-hrvatska-reprezentacija-veliki-teret Izvor: Guliver, Ken Levine/Getty Images North America

Svaki 7. jun sjeti sve starije ljubitelje košarke na jednog od najvećih jugoslovenskih, hrvatskih i evropskih košarkaša, velikog Dražena Petrovića.

Na današnji dan, "košarkaški Mocart" je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. godine i njegova pogibija ostavila je nikad nadoknadiv gubitak za čitavu košarku.

Decenijama unazad početkom svakog juna stariji igrači, Draženovi saigrači i rivali, evociraju uspomene na fenomenalnog košarkaša, koji je Ciboni donio dvije titule šampiona Evrope. U dresu Jugoslavije Petrović je postao šampon Evrope, svijeta i osvojio niz drugih velikih medalja, počev od olimpijske bronze u Los Anđelesu 1984.

Nakon raspada SFRJ, Petrović je dolazio iz NBA lige da igra Hrvatsku i vodio je do olimpijskog srebra u Barseloni 1992. Njegova generacija je zaista ostavila dubok trag i u dresu Jugoslavije i zemalja nastalih podjelom te države.

Izvor: Guliver, Ken Levine/Getty Images North America

U hrvatskom slučaju, taj trag je bio prosto predubok da bi ga pratili nasljednici u toj reprezentaciji. Zato je Draženova generacija ostavila pretežak zadatak igračima koji su oblačili dres sa šahovnicom i to je takođe jedan od razloga zašto Hrvati nemaju medalju još od 1995, kada su sišli sa postolja kada je SR Jugoslavija postala prvak Evrope u Atini.

Prošlo je tačno 25 godina!

O tom teretu iskreno je u autorskom tekstu za portal index.hr govorio kapiten hrvatske reprezentacije, iskusni plejmejker Roko Leni Ukić (35).

Izvor: MN PRESS

"Nekoliko generacija hrvatske košarke odrastalo je u debeloj sjeni Draženove i generacije Kukoča i Rađe koja se naslonila na njegovu. Bili su to košarkaški genijalci. Sva trojica su u top deset najboljih evropskih igrača svih vremena, a bili su članovi iste ekipe i iste generacije. Tako se poklopilo. Ta je generacija navikla naše ljude na uspjehe, na medalje i zlata", napisao je on.

"Bilo je nemoguće kasnije se približiti tim rezultatima jer su oni bili neponovljivi u svjetskim okvirima. Svaki novi neuspjeh predstavljao je dodatan pritisak i zato sam često govorio da bi jedan pravi rezultat naše košarke puno toga promijenio. Ne zbog rezultata, već zbog promjene ukupne percepcije i skidanja strašnog tereta koji je stalno prisutan i koji očito sputava našu košarku", dodao je Ukić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC