• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako se prati korona: Nijemci izmislili "pametne" narukvice - pamte dodire

Autor Nikola Janković

"Nadamo se da će momci razumjeti zbog čega se ovo radi", rekao je Pešić za mrežu ESPN.

 Pametne-narukvice-za-kosarkase-na-finalnom-turniru-Bundeslige-u-Audi-domu-Ovako-se-prati-korona Izvor: Guliver, Jonathan Ferrey/Getty Images North America

Finalni turnir njemačkog košarkaškog prvenstva u Minhenu počeo je u subotu porazom domaćina i aktuelnog šampiona, Bajerna, a nastavljen u nedjelju pobjedama Getingena u Grupi A, odnosno Albe i Ludvigsburga u Grupi B.

U kratkim pauzama između tri meča odigrana pred praznim tribinama "Audi doma", održano je nekoliko konferencija za medije, a svakako najzanimljivija bila je ona na kojoj je Marko Pešić, direktor košarkaških operacija Bajerna i sin slavnog srpskog trenera, Svetislava Pešića, predstavio njemačkoj javnosti inovaciju u oblasti zaštite od korona virusa i praćenja potencijalnog širenja smrtonosne zaraze među igračima i ekipama.

Možda će vas zanimati

Izvor: Guliver, Michael Hickey/Getty Images North America

Sve ekipe smještene su u istom hotelu i koriste iste svlačionice i dvorane za trening.

Konkretno, košarkaši koji to budu željeli, uz zagarantovanu privatnost, dobiće na korišćenje "pametne" narukvice za trening i utakmice, preko kojih će tim vrhunskih ljekara, predvođen doktorom Florijanom Kajncingerom, u najkraćem roku moći da utvrdi ko je sa kim bio u kontaktu - u slučaju da se COVID-19 zaraza "uvuče" među timove i prateće osoblje.

Šanse za to su minimalne, jer će kompletan turnir biti odigran u istoj dvorani, u koju pravo ulaska ima strogo određen krug ljudi, koji će i ostatak vremena provoditi u takođe obezbijeđenim hotelima i trening centrima - bez kontakta sa "spoljnim svijetom".

No, Nijemci k'o Nijemci, ne samo da ništa ne prepuštaju slučaju, već nastoje da upotrebe i najnovije tehnologije kako bi u budućnosti još spremniji dočekali slične izazove, pa je tako u "pametnim" narukvicama prepoznat potencijal za brzo i efikasno prepoznavanje "puta" kojim se korona virus širio.

Tokom pandemije na zalasku u većini evropskih zemalja, upravo je taj dio posla predstavljao veliki problem za lkekare i podrazumijevao ispitivanje enormnog broja zaraženih, a rezultati su u velikoj mjeri zavisili od njihove memorije, kao i iskrenosti u pružanju dragocjenih informacija.

Doktor Kajncinger je rekao da će igrači biti podstaknuti da učestvuju i nose narukvice, ali da to neće biti obaveza.

"U slučaju da imamo jednog ili više igrača ili članova osoblja, koji su pozitivni na korona virus, moći ćemo da iskoristimo te podatke kako bismo utvrdili s kim su bili u kontaktu u prethodnih 48 sati. Ova tehnologija je tu samo kao pomoć ako se dogodi najgori mogući slučaj".

Igrači koji pristanu na ovaj mali eksperiment biće zavedeni pod šifrovanim imenima i njihov identitet biće poznat samo timu stručnjaka doktora Kajncingera.

"Nadamo se da će momci razumjeti zbog čega se ovo radi", rekao je Pešić za mrežu ESPN.

Rezultati:

Grupa A

subota

Bajern Minhen - Ulm 85:95

nedelja

Getingen - Krejlshajm 89:78

ponedeljak

Oldenburg - Ulm

Tabela: Getingen 1-0, Ulm 1-0, Oldenburg -, Bajern 0-1, Krejlshajm 0-1.

Grupa B

nedelja

Frankfurt - Alba Berlin 72:81

Vehta - Ludvigsburg 76:81

ponedeljak

Alba Berlin - Bamberg

Tabela: Alba 1-0, Ludvigsburg 1-0, Bamberg -, Vehta 0-1, Frankfurt 0-1.

U četvrtfinale će se plasirati četiri tima iz obje grupe, petoplasirani igraju međusobno za 9. mjesto i završavaju turnir. U plej-ofu igraće se dvije utakmice, na koš-razliku. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC