• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sagadin: Nastao je veliki cirkus! Plašim se za sudbinu ABA lige

Autor Mirjana Šegan

Prekaljeni stručnjak prokomentarisao otkazivanje sezone u Evroligi i regionalnom takmičenju, kako to koristi NBA, pričao i o FIBA, (pre)velikom broju stranaca u klubovima...

 Zmago-Sagadin-o-ABA-ligi-Evroligi-FIBA-NBA-korona-virus Izvor: MN PRESS

Bivši trener Crvene zvezde Zmago Sagadin već dugo ne vodi nijedan tim, ali pomno prati sve što se dešava u košarci.

Evroliga je odlučila da prekine sezonu, potom je isto učinila i ABA liga, i čini se da je to bilo iznenađujuća odluka za mnoge na koju nisu bili spremni.

"Iznenađen sam načinom na koji su to uradili. Greška je već bila u polazištu, jer međunarodne i nacionalne federacije nisu imale definisane protokole šta će se dogoditi ako se takmičenja prekinu zbog prirodnih katastrofa. Iznad svega, trebalo bi jasno napisati da se odluke o nastavku takmičenja donose na osnovu stručnih mišljenja, a ne da se pitaju klubovi, igrači ... To nije dobro urađeno. Zapravo, Evroliga nije toliko jaka da sama donosi takvu odluku. Nisu ni znali kako da se sakriju iza profesije. Ako zdravstveni sistem ustanovi da je situacija pogodna, samo se igra. Svi su igrači bili protiv. Ali oni će biti tamo kada su u pitanju njihove isplate. Sve je ovo jedan veliki cirkus", rekao je u razgovoru za "Slovenske novice" Sagadin.

Možda će vas zanimati

Slovenački stručnjak dotakao se i ABA lige, čiji je bio inicijator i pokretač prije dvije decenije. Nakon posljednjeg sastanka ne krije da je jasno da u tom takmičenju "ključa" i da je zabrinut za njenu budućnost.

"Ako Partizan nešto podrži, Crvena zvezda je protiv toga. Ako se dva beogradska kluba možda ujedine, Budućnost se protivi. Ta tri kluba su najjača i nalaze se na suprotnim obalama. Svaka drastična odluka prijeti ligi. Ako se liga raspadne, svi bi trebalo da budu svjesni posljedica - već gubimo kontakt s Evropom, jedva smo negdje u nekoj drugoj evropskoj ligi po kvalitetu... Besmisleno je imati državna prvenstva u tako malim zemljama. Iznad svega, nije moguće kvaliteno raditi i proizvoditi. Međutim, možda je trenutna situacija prilika za čišćenje ovih stranih legija koje ubijaju proizvodnju na ovom području. Nije normalno imati sedam stranaca u klubu", rekao je Sagadin.

On je napomenuo da nije slučajno to što je prije nastanka te lige odlučeno da uprava i sjedište budu u Sloveniji.

"Kada smo 2000. godine postavili ovo takmičenje, bilo je presudno da ga pokrenemo iz Slovenije. Da bi se izbjegle političke i nacionalne tenzije. Nismo bili opterećeni tim razdorima. Naš jedini motiv bio je stvaranje kvalitetne lige koja će proizvoditi izuzetne igrače koji će ići u Evroligu i NBA. Činjenica da smo bili najbolja produkcijska liga takođe je priznala i NBA liga", ponosno je poručio Sagadin.

Neki smatraju da bi situaciju mogla da iskoristi FIBA, a bivši trener Zvezde ističe i NBA liga.

"Istina je da je Evropa podijeljena na klubove koji su uz FIBA i one u Evroligi i Evrokupu. Može se dogoditi da se neki klubovi iz Evrokupa prebace u FIBA takmičenje. A ovaj evropski haos vješto iskorištava NBA liga, koja plaća nešto manje od milion evra za uzimanje evropskog igrača. NBA bi trebalo da plati pet miliona za svakog! Ovo bi značajno pomoglo klubovima. Međutim, može se dogoditi da NBA ujedini razorenu Evropu pod istim krovom kao jednu od njenih divizija".

Dotakao se i dugogodišnjeg problema zbog kojeg nacionalni timovi ne mogu da igraju u najjačim sastavima.

"NBA i Evroliga ne poštuju rokove i ne dozvoljavaju igračima da igraju za nacionalni tim. FIBA ne daje osnovna pravila za sve reprezentacije kako bi mogli igrati u najboljim sastavima. Sada ste i dalje kažnjeni ako imate previše igrača u NBA. FIBA katastrofalno organizuje takmičenja. Na utakmici Evropskog prvenstva je 16 gledalaca, koji se nalaze na rang listi od 9. do 12. mjesta, od kojih su Zmago Sagadin i nekolicina izviđača. U fudbalu, koji je nekoliko svjetlosnih godina ispred košarke, to se ne može dogoditi! Tribine su pune na utakmicama Evropskog i Svjetskog kupa! FIBA, koja je veoma ozbiljna organizacija, trebalo bi da slijedi dva kriterijuma: regularnost i interes, ali ne uspijeva", dodao je Sagadin, koji je tokom trenerske karijere osvojio 25 trofeja sa klubovima koje je vodio. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC