• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraća se NBA: Sve što treba da znate o nastavku najluđe sezone!

Autor Mladen Šolak

Ovakvu NBA sezonu nikad nismo i nećemo videti. Ponovo počinje u četvrtak!

 NBA liga se vraća u četvrtak Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

"Mislim da ovo ne shvataju svi, ali NBA "babl" (na engleskom 'bubble' - mehur) koštaće NBA ligu 1,5 miliona dolara dnevno. Da ne pričam o tome da je liga izgubila ogromne prihode jer ne može da naplati karte. I da osam timova neće imati nikakve prihode", rekao je novinar "ESPN"-a Brajan Vinhorst opisujući u kakvim okolnostima će NBA liga biti "restartovana".

I svakako se nadamo da će košarka vredeti tolikog novca!

Možda će vas zanimati

Ekskluzivno: Kokoškov i Van Gandi na Areni

U specijalnoj emisiji "U obruču", posvećenoj restartu NBA lige gosti će u četvrtak u 22.30 biti poznati NBA stručnjaci, selektor Srbije Igor Kokoškov i Sten Van Gandi. Najaviće nastavak u razgovorima od po sat vremena

Od četvrtka ujutru, u izolovanoj zoni "Dizni vorlda" u Orlandu, u koju smeju da uđu samo košarkaši, predstavnici timova, TV ekipe i službene osobe, posle četiri i po meseca biće nastavljena NBA sezona 2019/20.

U uslovima kakvi do sada nisu viđeni, 22 od 30 NBA tima igraće u dvorani u kojoj neće biti publike. Predviđeno je da je ligaški deo sezone bude odigran od 30. jula do 14. avgusta, tri dana kasnije počeće plej-of i trajaće do 30. septembra, a veliko finale biće igrano od 30. septembra do 12. oktobra.

Ovo su najvažnije informacije o NBA "bablu" koje će vam biti od koristi.

  • Ukupno učesvtvuju 22 ekipe, od čega je 16 trenutno na pozicijama koje vodi u plej-of, a šest je i dalje u trci za plasman
  • Sa Istoka su tu Milvoki (53-12), Toronto (46-18), Boston (43-21), Majami (41-24), Indijana (39-26), Filadelfija (39-26), Bruklin (30-34), Orlando (30-35), Vašington (24-4
  • Sa Zapada su tu Lejkersi (49-14), Klipersi (44-20), Denver (43-22), Juta (41-23), Oklahoma (40-24), Hjuston (40-24), Dalas (40-27), Memfis (32-33), Portland (29-37), Nju Orleans (28-36), Sakramento (28-36), San Antonio (27-36), Finiks (26-39)
  • Od domaćih igrača, u "bablu" su Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica (Sakramento), Boban Marjanović (Dalas), Marko Gudurić (Memfis)
  • Plej-of će biti odigran u tradicionalnom formatu sa 16 timova i četiri runde na po četiri pobede. Kako koji tim bude završavao učešće, napuštaće Orlando u skladu sa zdravstvenim i bezbednosnim protokolima
  • Ekipama je dozvoljeno da imaju do 17 igrača. Uobičajenih 14 ili 15, uz dva dodatna mesta za igrače na dvosmernim ugovorima. Košarkašima je zabranjeno da napuštaju centar u kojem su smešteni.
  • Svih 88 utakmica biće odigrano u tri različita objekta u Orlandu.
  • TV Arena sport prenosiće utakmice počev od prve, Nju Orleans – Juta u noći između četvrtka i petka (00.30), a odmah potom meč Lejkersi – Klipersi (3.00).
  • Utakmice će najranije počinjati u 19 časova po ovdašnjem vremenu. U tom terminu ćemo prvi put videti Nikolu Jokića u subotu, u utakmici protiv Majamija, uz prenos na TV Arena sport 3. Najviše mečeva biće na programu narednog četvrtka i subote – po četiri u danu.
  •  Ako osmoplasirani tim na tabeli nakon osam utakmica u Vold Dizni rizortu bude imao bar četiri pobede više od devetog na tabeli, on će izboriiti plasman u plej-of i neće biti doigravanja za osmo mesto.

ŠTA ČEKA NAŠE IGRAČE: OVO JE RASPORED

Izvor: MATTHEW STOCKMAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, Guliver

Svakako pozitivna okolnost ljubitelja NBA lige u Srbiji je da će svi naši igrači biti u "bablu", uz izuzetak Alena Smailagića, koji nije sa ekipom Golden Stejta na Floridi.

Očekivano, najveća pažnja biće usmerena ka Nikoli Jokiću, zvanično najboljem centru NBA lige, koji je u prethodnom periodu preležao koronu, pre dve nedelje se pridružio saigračima i spreman i nikad mršaviji dočekuje nastavak. Čak i da igra plejmejkera.

Denver je treći tim zapada, siguran učesnik plej-ofa i ima ambiciju da napravi korak dalje u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj je ispao u sedmoj utakmici polufinala Zapada protiv Portlanda.

KADA IGRA DENVER: U subotu u 19 protiv Majamija, naredne subote u 21.30 protiv Jute, u utorak 11. avgusta protiv Lejkersa od 3 ujutru, u četvrtak 12. avgusta protiv Klipersa u istom terminu i u petak, 14. avgusta.

"Srpski Sakramento" biće kao i uvek u centru interesovanja zbog našeg tandema Bogdan BogdanovićNemanja Bjelica. Njihov Sakramento je četiri pobede udaljen od Memfisa, prvog iznad crte, pa će Kingsi u Floridi koristiti šansu da zakuvaju i da pokažu da imaju perspektivu.

Svakako, Bogdan će razmišljati i o novom ugovoru, s obzirom na to da će ovog leta postati ograničeno slobodan agent koji će moći da razmatra ponude drugih timova. Na Sakramentu će biti da te ponude izjednači i da ga zadrži.

KADA IGRA SAKRAMENTO: U četvtak, 6. avgusta protiv Nju Orleansa od 19.30 časova, zatim dan kasnije, u petak protiv Bruklina od 23 časa, a onda protiv Lejkersa u četvrtak, 13. avgusta.

Izvor: Guliver, Ezra Shaw/Getty Images North America

Boban Marjanović je koristio to što u pripremnim mečevima nije bilo njegovih konkurenata na centarskoj poziciji, pa je Rik Karlajl bio veoma zadovoljan Bobijevim nastupom. Dalas je trenutno na sedmoj poziciji Zapada, a njegove ambicije ponovo sežu visoko.

Kako bi i bilo drugačije kada u timu ima Luku Dončića?

KADA IGRA DALAS: Maveriksi će prvi meč odigrati u noći između petka i subote od 3 časa protiv Hjustona. Potom će na teren u petak 7. avgusta protiv Klipersa (00.30), zatim protiv Milvokija u nedelju 9. avgusta od 2.30, a poslednji meč pred plej-of odigraće u ponedeljak, 10. avgusta, protiv Jute od 21 čas.

Izvor: Guliver, Ronald Martinez/Getty Images North America

I tokom kontrolnih mečeva bilo je potvrđeno da će biti iznenađenje ako Marko Gudurić dobije značajne minute u Memfisu. U "punom" sastavu, lišenom samo krila Džastisa Vinsloua, trener Tejlor Dženkins ne vidi da srpski šuter može da dobije veliki prostor i pitanje je koliko će se to promeniti u Orlandu.

Posebno zbog toga što su Grizlisi na osmom mestu tabele Zapada – pslednjem koje vodi u plej-of.

KADA IGRA MEMFIS: Neverovatni Dža Morent i saigrači odigraće čak pet utakmica u ligaškom delu. Protivnici će im biti Nju Orleans u utorak ujutru (2.30), Juta u sredu (20.30),  zatim Toronto u nedelju 9. avgusta (20.00), Boston u sredu 12. avgusta (00.30) i Milvoki u četvrtak, 13. avgusta.

GLAVNI PRIORITET – DA IGRAČI OSTANU ZDRAVI

Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

Šta će se dogoditi ako neki igrač postane zaražen koronom?

U tom slučaju, on će biti izolovan od ekipe i biće mu dozvoljen povratak samo posle dva odvojena negativna testa, dobijena u razmaku od 48 sati. Jedan pozitivan slučaj neće ugroziti takmičenje. O pojavi eventualne epidemije biće razmatrano naknadno, rekao je komesar NBA lige Adam Silver.

Dalje, da bi liga uradila sve što je do nje, igračima je propisala obavezno nošenje maski uvek osim na treninzima, pri obrocima i u individualnim akttivnostima. Poštovanje fizičke distance se podrazumeva, ali i najrigoroznije mere.

Na primer, ako košarkaši odaberu da se opuste uz neku kartašku igru, te karte će odmah potom biti bacane. Takođe, omogućeno im je da koriste bazen, terene za golf, da pecaju... Ali im je i propisano i da ne jedu dok vrše bilo kakvu aktivnost.

Svakako se podrazumeva da će mali broj igrača primati posete u "bablu", jer će za svakoga ko uće u taj centar biti obavezan karantin i testiranje.

U PRVOM PLANU: LEBRON I LEJKERSI

Izvor: Guliver, Harry How/Getty Images North America

Kada se sezona malo razvije steći ćemo i konkretniju sliku o tome ko je u kakvoj formi i koliko je na ekipe uticalo to što su neki igrači bili zaraženi (Rasel Vestbruk nije sa Hjustonom jer je pozitivan).

"Vraćajući film" na to kako je sezona izgledala do prekida, neizbežno je staviti na mesto prvog favorita Lejkerse i Lebrona Džejmsa, sigurno glavnog favorita za MVP titulu.

"The King" je bio jedan od najupornijih da se sezona nastavi, doveo je živopisnog saigrača iz Klivlenda Džej-Ar Smita i konstantno trenirao da bi bio spreman za ono glavno – napad na svoju četvrtu titulu.

Iako je spreman kao i uvek, Lebron je svestan da neće imati još mnogo prilika da poveća svoj broj prstenja i da poboljša svoj skor u finalima (3-5). U decembru ipak puni 36 i sigurno će biti zabavno pratiti da li će rođendan dočekati kao šampion, što Lejkersi nisu bili tačno 10 godina.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC