• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boli i godinu dana kasnije: Najteži poraz Saleta Đorđevića - dan kada su Skola i Kampaco ''razbili'' Srbe!

Autor Dušan Ninković

Argentinci su nas nadigrali i srušili nam snove o još jednoj tituli.

 Boli i godinu dana kasnije: Najteži poraz Saleta Đorđevića - dan kada su Skola i Kampaco ''razbili'' Izvor: MN PRESS, MONDO kolaž

Ko bi rekao da je prošlo već godinu dana. Navijačima reprezentacije Srbije poraz od Argentine na Mundobasketu u Kini i dalje deluje kao da je bio juče!

Ličilo je na napad na svetsko zlato, na šampionski pohod koji će tri srebrne medalje osvojene na takmičenjima pre ovog krunisati na najbolji način. Ali, sve se raspalo...

Možda će vas zanimati

Turnir u Kini je završio selektorski mandat Saleta Đorđevića, ali je ovaj turnir za Srbiju bio gotov i pre nego što je odigran poslednji meč.

Tri pobede u prvoj grupnoj fazi, pa pobeda i poraz u drugoj grupnoj fazi turnira u Kini značili su da će Srbija protiv Argentine igrati za polufinale takmičenja.

Padali su redom Angola, Filipini i Italija, pa onda i Portoriko, pre nego što je Španija bila bolja od naše reprezentacije. to je značilo da ćemo mi na Argentince i u teži deo žreba, a Španci na Poljake.

Iako je u Kinu stigla sa jednim od najiskunijih sastava koje su Svetska prvenstva viela, Argentinu niko nije shvatao ozbiljno. Nekoliko igrača sa ulogama u evropskim timovima, nekoliko ne baš zvučnih imena i Luis Skola, čovek za kog se smatralo da je završio sa ozbiljnom košarkom.

E, tog dana je igrao. Vrlo, vrlo ozbiljno.

Problem za sve srpske centre je ubacio 20 poena, uz pet skokova i dve asistencije, pa je bio lider tima i učinkom na terenu, a ne samo ulogom koja mu je određena pre početka turnira.

Znalo se da je kvalitetan, sećaju ga se navijači naše reprezentacije, kako god se ona zvala iz nekih davnih vremena, ali da nam može napraviti toliko problema...

Posebno kada je Srbija na turniru imala četiri klasična centra. Boban Marjanović, Miroslav Raduljica i Nikola Milutinov su u ovom meču imali minutažu od oko deset minuta, ukupno, dok je Jokić odigrao preko 31 minut!

Argentinci su bolje otvorili meč, pa su stigli do prednosti od 7:2, a ubrzo i 12:4. Srbija je uspela da se vrati u meč, da izejdnači tokom prvog dela i da četvrtinu završi sa samo dva poena zaostatka.

Snage za pravi proekret nije bilo.

Iako je Srbija tokom druge četvrtine povremeno stizala do prednosti, na poluvreme se otišlo sa 54:49 za Argentinu i tada smo postajali svesni da momci iz Južne Amerike neće biti lak zalogaj. Iskakali su u prvi plan Dek, Garino, Kampaco, igrači od kojih se nije očekivalo da napadnu svetsku titulu na početku takmičenja.

Neki od ključnih detalja za poraz Srbije došli su krajem treće četvrtine. Tada je Srbija bila blizu, ponovo je imala napade za prednost, ali oni nisu iskorišćeni. Da jesu, možda bi otpor u nastavku meča bio nešto slabiji, pa bismo se danas prisećali drugačijeg ishoda.

Ovako, četvrti deo igre je u potpunosti pripao Argentincima. Dok je Srbija tražila način za preokret, izabranici Serhija Ernandeza su samo radili ono što najbolje znaju. ''Rudarili'' su za svaki koš, ali na kraju i uspevali da stignu do njega.

Do kraja turnria u Kini Srbija je savladala SAD, koje nisu došle sa najjačim timom, a zatim i Češku u borbi za peto mesto. Argentinci su u finalu lako poraženi od Španije.

Osvojeno pet mesto nije nikakva uteha nakon poraza koji boli i godinu dana kasnije.

Argentina: Kafaro, Vildoza 11, Skola 20, Kampaco 18, Laprovitola 8, Brusino 4, Fjelerup 2, Delia 4, Dek 13, Redivo, Garino 15, Galici 2

Srbija: Simonović 3, Bogdanović 21, Bjelica 18, Lučić 12, Raduljica, Birčević, Jokić 16, Milutinov, Micić 5, Gudurić 5, Jović 7, Marjanović

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC