• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 najvećih luzera u NBA ligi: Jokić je srušio Kliperse posle 1:3, ali nisu oni jedini koji su gubili dobijeno!

Autor Pavle Knežević

Nagetsi su u eliti jer su to radili dva puta, ali su jedini to radili u ISTOM PLEJ-OFU!

 NBA 13 najvećih luzera Izvor: Guliver/Ezra Shaw/Getty Images, Guliver/Harry How/Getty Images, Guliver/Douglas P. DeFelice/Getty Images

Nikola Jokić i Denver Nagets plasirali su se u finale Zapadne konferencije NBA, da, svi to znamo i svi znamo da se taj plasman opisuje kao "podvig". I to ne samo zato što su LA Klipersi napravljeni sa ciljem da igraju veliko finale, već i zbog načina na koji je tim iz Kolorada došao do trijumfa.

Klipersi su, naime, vodili 3:1 u seriji, ali im nije bilo dovoljno za trijumf. Denver je tako uspeo da sustigne i preokrene taj gubitak, što je bio tek 13. put da se to desi u istoriji NBA!

Naravno, dodatnu težinu daje podatak da su Nagetsi to isto uradili i u prethodnoj rundi ovogodišnjeg plej-ofa, što nikad nikom nije pošlo za rukom!

Možda će vas zanimati

Prava je prilika da se podsetimo i ostalih ovakvih podviga, tako da možete sami da izmerite gde da smestite ovaj Denverov.

Inače, kada su plej-of serije u pitanju, timovi koji vode 3:1 pobedili su 244 puta u tim serijama, a timovi koji gubili 1:3, tek 13. Čisto da stavimo stvari u perspektivu.

Dakle, hronološki, od najnovijeg do prvog preokreta

Denver Nagets 2020. protiv LA Klipersa u polufinalu Zapada

Izvor: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Jutrošnji preokret je napravio Denver jedini tim u istoriji najbolje svetske lige koji je nadoknadio 3:1 dva puta u istom plej-ofu. Nagetsi sada imaju skor 6:0 u utakmicama u kojima im je pretila direktna eliminacija.

Sa druge strane, Klipersi su postali tek treća franšiza koja je prokockala 3:1, pošto im se isto to desilo 2015. Pre nje to su bili Filadelfija i Feniks.

Denver Nagets 2020. protiv Jute u prvoj rundi Zapada

Utah Jazz's Royce O'Neale (23) defends against a pass by Denver Nuggets' Jamal Murray (27) during the second half an NBA first round playoff basketball game, Tuesday, Sept. 1,2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Izvor: Tanjug/AP/Mark J. Terrill

Ovu seriju obeležio je poenterski duel Donovana Mičela i Džamala Mareja, koji su nemilosrdno rešetali koš rivala, ali se sedma utakmica završila "evropskim" rezultatom 80:78. Ovo je bio prvi put Nagetsima da nadoknade 1:3.

Klivlend Kavalirs 2016. protiv Golden Stejt Voriorsa u velikom finalu

Izvor: Guliver, Jason Miller/Getty Images North America

Ovo je jedini put u istoriji NBA da se neki tim u velikom finalu vratio posle 1:3. To je Kavalirsima bila prva titula u istoriji kluba, ali i prva titula u profesionalnim sportovima za Klivlend u 52 godine.

Golden Stejt 2016. protiv Oklahome u finalu Zapada

Pošto su srušili rekord lige po broju pobeda u ligaškom delu takmičenja, 73, Voriorsi su došli na ivicu eliminacije. Ne samo da je tada Golden Stejt uspeo da se plasira u drugo uzastopno veliko finale, već je posledično i uništio Oklahomu, "ukravši dušu" Kevinu Durentu, ali to je neka druga priča.

Hjuston 2015. protiv LA Klipersa u polufinalu Zapada

Hjuston protiv Klipersa 2015.
Izvor: YouTube/Houston Rockets

Roketsi su jedan od tek tri tima u istoriji NBA koji su dva puta uspeli da nadoknade 1:3. Prvi put su to uradili 1995, kada su branili titulu, protiv Feniksa. To je bila slavna generacija u kojoj su igrali Hakim Olajdžuvon, Klajd Dreksler, Robert Hori, Vernon Maksvel, Sem Kasel, Mario Eli… Ali, to je neka druga priča.

Najupečatljivija utakmica u seriji protiv Klipersa bila je šesta, kada je Hjuston poslednju četvrtinu dobio 40:15, sustigao 19 poena minusa (zvuči poznato?) i na kraju slavio 119:107.

Feniks Sans 2006. protiv LA Lejkersa u prvom kolu Zapada

Izvor: Guliver, Harry How/Getty Images North America

Posle poraza u četvrtoj utakmici, kada je Kobi Brajant "ukrao" trijumf Sansima, tim iz Arizone rešio je da ne očajava nego da zaigra najbolje što može. Preostale tri utakmice dobio je prosečnom razlikom od 18,7 poena. Feniks je ponovo otišao u finale konferencije, i tamo ih je ponovo izbacio Dalas. Sansi su jedan od tek dva tima koja su bila na obe strane vođstva 3:1. Štaviše, oni su jedan od tek tri tima koji su dva puta prokockali 3:1.

Detroit Pistons 2003. protiv Orlando Medžika u prvoj rundi plej-ofa Istoka

Detroit u četiri utakmice nije imao rešenje za Trejsija Mekgrejdija, koji je u njima imao ludačke proseke od 36,3 poena, 4,5 asistancija i 2,3 ukradene lopte, iz šut za dva 51,6 odsto i 40 odsto za tri. Pistonsi su potom pojačali odbranu i zadržali stanovnika Kuće slavnih na 25,7 poena po meču do kraja serije. Detroit je tada izborio svoje prvo konferencijsko finale još od 1991. Tu ih ga pobedio Nju Džersi Nets. Pistonsi su tog leta na "draftu" izabrali Darka Miličića, a naredne sezone osvojili titulu.

Majami Hit 1997. protiv Njujorka u polufinalu Istoka

Izvor: Guliver, Andy Lyons/Getty Images North America

Rivalitet Majamija i Njujorka s kraja devedestih, kada su ekipe igrale jedna protiv druge u četiri uzastopna plej-ofa, dostiglo je svoj vrhunac na istorijski način. Prve četiri utakmice bile su jako neizvesne, ali je Majami tada otvorio ofanzivni arsenal i dobio poslednja tri meča sa prosečno 10 razlike.

Hjuston 1995. protiv Feniksa u polufinalu Zapada

Mario Eli "poljubac smrti"
Izvor: Youtube/NBA on ESPN

Hjuston je branio titulu, ta čuvena generacija imala je šta da kaže još iako su je svi unapred otpisali. Titulu su na kraju odbranili sa šestog mesta Zapada, a preokret protiv Feniksa usledio je u poslednjim sekundama utakmice, tačnije 7,1 sekundu pre kraja, uz čuveni "poljubac smrti" Marija Elija kao udarac za konačni nokaut.

Boston Seltiks 1981. protiv Filadelfije u finalu Istoka

Boston je tada bio na putu ka prvoj tituli u eri Lerija Berda tokom osamdesetih, a tim je ušao u istoriju kao tek drugi koji je pobedio nakon što je gubio 3:1. Seltiksi su se plasirali u veliko finale, gde su dobili Hjuston u šest utakmica. MVP finala Sedrik Maksvel rekao je da je serija protiv Filadelfije bila možda i najbolja koju su neki timovi odigrali mimo velikog finala.

Vašington Bulets 1979. protiv San Antonija u finalu Istoka (Da, Spursi su tada bili na Istoku, u Centralnoj diviziji)

Ovo je prvi put u istoriji NBA da je aktuelni šampion gubio 3:1, ali Buletsi su uspeli to da preokrenu i postanu tek treći tim koji je to uspeo. Vašington je slavio u sedmoj utakmici uprkos 42 poena Džordža Gervina, ali i minus od 10 poena u poslednoj četvrtini.

LA Lejkers 1970. protiv Feniksa u polufinalu Zapada

Lejkers protiv Sansa 1970. godine
Izvor: YouTube/70sFan

Sansi su u svojoj tek drugoj sezoni u NBA skrenuli pažnju na sebe. Priterali su šampiona Zapada Lejkerse uza zid, ali su Vilt Čemberlejn, Džeri Vest, Eldžin Bejlor, Pet Rajli i drugi imali šta da kažu i uspeli su da preokrenu rezultat.

Boston 1968. protiv Filadelfije u finalu Istoka

Filu je predvodio moćni Vilt Čemberlejn, a Siksersi su priterali branioca titule u ćošak, ali, na njihovu žalost, istorija je otišla u drugom pravcu, pošto je Boston postao prvi tim u istoriji NBA koji je uspeo da stigne 3:1. Seltiksi su tada osvojili titulu, svoju 10. u istoriji kluba.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC