• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optimizam u Borcu pred Rio Ave, Jagodić: "Da uradimo ono što Borac nikad do sad nije!"

Autor Dragan Šutvić

Banjalučani su spremni!

 Liga Evrope 2. kolo kvalifikacija Borac Rio Ave Vlado Jagodić najava Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Dvadeset dana prošlo je od prve Borčeve evropske utakmice nakon osam godina.

U Platonovoj ulici je 27. avgusta savladana nikšićka Sutjeska (1:0) u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, pa je tako banjalučki klub po prvi put nakon 45 godina uspio da preskoči prvu prepreku na internacionalnoj sceni.

Druga je pred "crveno-plave" postavljena sutra, kada će sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na TV Arena sport, snage odmjeriti sa portugalskim Rio Aveom, i to na 45. godišnjicu debija na ino-sceni (17. septembra 1975. godine Borac je takođe na Gradskom stadionu ugostio luksemburški Rimelanž u Kupu pobjednika kupova i trijumfovao rezultatom 9:0, op.a.).

Možda će vas zanimati

"Ovih dana živimo u jednom lijepom trenutku za klub, svi se radujemo ovome što slijedi sutra. U krajnjem slučaju, od početka priprema je pomalo u razmišljanjima postojalo da možemo da prođemo prvo pretkolo, a onda sad kad znamo protivnika u drugoj rundi i kad znamo da igramo na domaćem terenu, jasno je da se bude raznorazne ambicije i to je sportski. U svakom slučaju, zadovoljstvo je svima nama u klubu da možemo da pričamo o ovome što slijedi i realno je da su ovo dani koji će, vjerovatno, ispisati nove stranice istorije. Ja sam nepopravljivi optimista, ali moramo da budemo svjesni da nas čeka veoma zahtjevan posao, težak zadatak", rekao je na konferenciji za novinare, u najavi utakmice, trener Borca Vlado Jagodić.

Podsjetio je strateg Banjalučana na rezultate koje je portugalski predstavnik zabilježio u prošloj sezoni.

"Svi znate da je ekipa Rio Avea u prošlom prvenstvu Portugala zauzela peto mjesto, ali i ekipa koja je na gostujućim terenima na 18 utakmica samo dva puta bila poražena. Sve mi to znamo, ali naravno da znamo i svoju snagu. Niko nam ne može zabraniti da se nadamo da možemo da napravimo novi istorijski poduhvat. Ova generacija igrača, pa ni ja kao njihov trener, ne zna koliko može i zaista imaju kvalitet. Dešavalo nam se kroz prvenstvo da upišemo određene poraze, ali i da ispoljimo 'dječije bolesti'. To se dešava u svim klubovima, to je normalno, pogotovo u ekipama poput nas gdje želimo da spojimo mladost i iskustvo. Možda smo mogli da u prvenstvu osvojimo još dva-tri boda, ali izostanak toga je možda proizvod razmišljanja o ovome što sutra slijedi."

Mnogi su već poslije žrijeba istakli da je Rio Ave apsolutni favorit u gradu na Vrbasu...

"Ja sam uvijek pričao da mi na domaćem terenu nećemo da prihvatimo takve stvari. Normalno je da moramo da budemo optimisti, ali isto tako i da cijenimo protivnika. Oni nisu počeli prvenstvo, odigrali su tri kontrolne utakmice, dvije sa Maritimom i jednu sa Pakoš de Fereirom. To smo pomno ispratili, skautirali dobro i mislim da ne može da se desi nijedno iznenađenje po pitanju njihovog sastava, ali ni načina igre. Međutim, moram da kažem da ekipa koja promijeni deset igrača, ekipa koja je na pozajmicu dobila igrače iz vrhunskih klubova poput Mančester sitija (ofanzivni vezista iz Japana Riotaro Mešino, op.a.) vrijedi pažnje. Na te tri utakmice igrali su čak tri sistema, i 4-4-3 i 4-4-2 i 3-4-3. Svašta su probali, pogotovo u toj prvoj utakmici, a mi smo, ponavljam, sve to dobro pratili. E sad, utakmica nosi nepredviđene i predviđene okolnosti, ali analizirali smo ih na ovih nekoliko treninga prije Sarajeva", rekao je Jagodić, podsjetivši da je Borac, za razliku od rivala, u takmičarskom pogonu.

"Njihov nedostatak takmičarskih utakmica možda može da bude mali tas na vagi u našu korist jer smo mi odigrali sedam takmičarskih utakmica u prvenstvu. Ipak je takva utakmica nešto drugo u odnosu na kontrolni meč, tako da pomalo i tu tražimo neke naše prednosti."

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Lešinari, najvatreniji navijači Borca, okupili su se, tokom sinoćnjeg treninga, na sjevernoj tribini Gradskog stadiona i, kao i pred meč protiv Nikšićana, pružili podršku Jagodićevim izabranicima.

"Sinoć je naša velika grupa navijača još jednom pokazala i jasno nam rekla šta želi. Naravno, to želimo svi mi, ali jasno je da će se pomalo pitati i protivnik. Želim da im se zahvalim na toj sinoćnjoj podršci, imali smo je i pred Zrinjski i pred Sutjesku, i ja sam siguran da mi njih nećemo razočarati, već da ćemo mnoge prijatno iznenaditi. Žao mi je što nećemo imati podršku navijača tokom utakmice, ali igrači znaju da imamo podršku, znaju šta ova utakmica može da znači."

Naveo je Jagodić, prilikom obraćanja predstavnicima medija, koji igrači predstavljaju okosnicu portugalske ekipe.

"Imaju igrače iz osam država, a dominira miks Portugalaca i Brazilaca. Krase ih jasno izražena visina i snaga u posljednjoj liniji, imaju poljskog golmana Pavela Kiseka, tu je štoper Santos, pa kapiten Tarantini, i sad im se u napad vratila legenda kluba Bruno Moreira. To su igrači koji čine osovinu tima i koji su u rasponu od 32 do 36 godina. Svi ostali su između 20 i 25. Atraktivno djeluju, pas igra im je osnovna karakteristika, a mogli ste da pratite da je njihov trener jasno rekao da žele da imaju kontrolu igre. Utakmicu želimo da kontrolišemo, naravno, i mi, pa ćemo vidjeti ko će tu biti uspješniji."

Prema Jagodićevim riječima, na meču sa Sutjeskom bio je evidentan grč, kojeg sutra ne smije da bude ukoliko se želi povoljan rezultat.

"Borac dugo nije igrao evropsku utakmicu, pa je malo bilo i toga. Ovo je utakmica u kojoj to ne smijemo da pokažemo, te meč u kojem ne smijemo da ispoljimo "dječije bolesti" iz prvenstva. Takve greške ovakav protivnik će sigurno znati da kazni. Njihovi krilni igrač Mane, Dijego, Gabrijelžinjo... igraju izuzetno okomito i ako im se dozvoli prostor, mogu da budu izuzetno nezgodni. Naravno da imaju svoje slabosti, mi znamo koje su i pokušaćemo na tome da gradimo optimizam i rezultat."

Kada je u pitanju igrački kadar Borca...

"Subić neće biti u kombinaciji jer se ponovo povrijedio na Koševu, pa sam ga morao da ga mijenjam i od tada na trenira sa ekipom. Dujaković je trenirao sa ostatkom tima maksimalno koliko može, a svi znamo šta znači ta njegova pauza od 15 dana koju je napravio. Kujundžić je bio van ekipe 8-9 dana zbog svojih problema. Svi ostali su na raspolaganju, iako se Jovo Lukić sinoć požalio na bol u aduktoru, ali mislim da će naša medicinska služba to sanirati."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Najveći dobitak je, ističe Jagodić, to što je ekipa i na posljednjem testiranju bila negativna na korona virus.

"To pokazuje da ekipa živi sportski i da se ponaša na način kako treba da se ponašaju profesionalci. Gledajući šta se dešava u drugim timovima, zaista mi je zadovoljstvo da konstatujem da sam prezadovoljan disciplinom momaka, a od toga sve počinje."

Na kraju, Jagodić poručuje:

"Borićemo se do posljednjeg, da pokušamo da uradimo ono što Borac do sad nikad nije uradio, a sama ta rečenica dovoljno govori. O motivaciji ne moram ništa da pričam jer vidim da su igrači između sebe svjesni da ovo treba odigrati sa što manje grešaka, bez psihološkog opterećenja jer mi možemo samo da dobijemo iz ove utakmice."

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC