NO COMMENT

"GROBARI PJEVALI ČETNIČKU PJESMU 'TAMO DALEKO'": Sarajevski mediji napali navijače Partizana zbog tradicionalne pjesme!

Autor Dragan Šutvić

Navijači Partizana pjevali su u Madridu tradicionalnu pjesmu srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata koju su sarajevski mediji opisali kao "četničku i kontroverznu".

Izvor: MN PRESS

Partizan nije uspio da se plasira na fajnal-for Evrolige pošto je u "majstorici" doživio poraz od Real Madrida (98:94), i to poslije jednog od najvećih preokreta u plej-ofu ovog takmičenja (-18). I pored svega, navijači Partizana su pokazali koliko su uz tim tako što su i po završetku utakmice ostali da bodre svoje igrače, odnosno sačekali su ih i na aerodromu "Nikola Tesla" i podržali ih pred nastavak sezone.

Čitava Evropa, kako kaže Željko Obradović, prepoznala je u navijačima Partizana više nego pozitivnu stvar za Evroligu, međutim djeluje da ima i onih koji se utrkuju da ih "ocrne". Tako su pojedini sarajevski mediji prenijeli informaciju da su navijači Partizana pred peti meč sa Real Madridom pjevali "četničku pjesmu Tamo daleko".

"Grobari u Madridu pevali kontroverznu četničku pjesmu", prenosi sarajevsko "Oslobođenje", uz dodatak da se radi o "kontraverznoj (kaže se kontroverznoj, prim. aut.) četničkoj pjesmi koja se pjevala među srpskim nacionalistima i vojnicima na Solunskom frontu". S druge strane sarajevski "Faktor.ba" uz naslov "Bruka i sramota: Navijači Partizana pred duel sa Realom pjevali četničku pjesmu", dodaje da je to "inače nacionalistička pjesma, srpskih tj. četničkih vojnika na Solunskom frontu, koja je dugo bila zabranjena u bivšoj Jugoslaviji i tek "ilegalno" je snimana i pjevana među srpskim nacionalistima".

Nekoliko manjih portala u Bosni i Hercegovini prenijelo je slične informacije, dok je sarajevski "Klix" objavio da se radi o pjesmi koja je "kontroverzna". "Ništa novo od Grobara, pred utakmicu sa Realom u Madridu pjevali kontroverznu pjesmu", glasi naslov najčitanijeg sarajevskog portala koji podsjeća na ružne uvrede Džananu Musi u Beogradu, uz dodatak o pesmi "Tamo daleko": "Očigledno da će navijači Partizana nastaviti u istom tonu i večeras, budući da su se na ulicama Madrida "zagrijavali" uz pjesmu Tamo daleko. Riječ je o pjesmi vojnika na Solunskom frontu koja je bila zabranjena u bivšoj Jugoslaviji, a koja se redovno pjevala i baštinila među srpskim nacionalistima".

Podsjetimo, pjesma Tamo daleko je nastala na grčkom ostrvu Krf 1916. godine u znak sjećanja na povlačenje srpske vojske kroz Albaniju tokom Prvog svjetskog rata. Postala je tako nezvanična himna srpskog vojnika, koji je patio za zavičajem i priželjkivao mir, a kompozitor pjesme je Đorđe Marinković iz Korbova.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!