• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"GROBARI PJEVALI ČETNIČKU PJESMU 'TAMO DALEKO'": Sarajevski mediji napali navijače Partizana zbog tradicionalne pjesme!

Autor Dragan Šutvić

Navijači Partizana pjevali su u Madridu tradicionalnu pjesmu srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata koju su sarajevski mediji opisali kao "četničku i kontroverznu".

 sarajevski mediji napali navijače partizana  Izvor: MN PRESS

Partizan nije uspio da se plasira na fajnal-for Evrolige pošto je u "majstorici" doživio poraz od Real Madrida (98:94), i to poslije jednog od najvećih preokreta u plej-ofu ovog takmičenja (-18). I pored svega, navijači Partizana su pokazali koliko su uz tim tako što su i po završetku utakmice ostali da bodre svoje igrače, odnosno sačekali su ih i na aerodromu "Nikola Tesla" i podržali ih pred nastavak sezone.

Čitava Evropa, kako kaže Željko Obradović, prepoznala je u navijačima Partizana više nego pozitivnu stvar za Evroligu, međutim djeluje da ima i onih koji se utrkuju da ih "ocrne". Tako su pojedini sarajevski mediji prenijeli informaciju da su navijači Partizana pred peti meč sa Real Madridom pjevali "četničku pjesmu Tamo daleko".

"Grobari u Madridu pevali kontroverznu četničku pjesmu", prenosi sarajevsko "Oslobođenje", uz dodatak da se radi o "kontraverznoj (kaže se kontroverznoj, prim. aut.) četničkoj pjesmi koja se pjevala među srpskim nacionalistima i vojnicima na Solunskom frontu". S druge strane sarajevski "Faktor.ba" uz naslov "Bruka i sramota: Navijači Partizana pred duel sa Realom pjevali četničku pjesmu", dodaje da je to "inače nacionalistička pjesma, srpskih tj. četničkih vojnika na Solunskom frontu, koja je dugo bila zabranjena u bivšoj Jugoslaviji i tek "ilegalno" je snimana i pjevana među srpskim nacionalistima".

Nekoliko manjih portala u Bosni i Hercegovini prenijelo je slične informacije, dok je sarajevski "Klix" objavio da se radi o pjesmi koja je "kontroverzna". "Ništa novo od Grobara, pred utakmicu sa Realom u Madridu pjevali kontroverznu pjesmu", glasi naslov najčitanijeg sarajevskog portala koji podsjeća na ružne uvrede Džananu Musi u Beogradu, uz dodatak o pesmi "Tamo daleko": "Očigledno da će navijači Partizana nastaviti u istom tonu i večeras, budući da su se na ulicama Madrida "zagrijavali" uz pjesmu Tamo daleko. Riječ je o pjesmi vojnika na Solunskom frontu koja je bila zabranjena u bivšoj Jugoslaviji, a koja se redovno pjevala i baštinila među srpskim nacionalistima".

Podsjetimo, pjesma Tamo daleko je nastala na grčkom ostrvu Krf 1916. godine u znak sjećanja na povlačenje srpske vojske kroz Albaniju tokom Prvog svjetskog rata. Postala je tako nezvanična himna srpskog vojnika, koji je patio za zavičajem i priželjkivao mir, a kompozitor pjesme je Đorđe Marinković iz Korbova.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marković Zoran

Pesma TAMO DALEKO opisuje Srpsku tragediju u prvom sveckom ratu i nikoga ne vredja ali baš iz te Bosne odnosno AUSTROUGARSKE u to vreme koja je napala Srbiju imaju nešto da pričaju

Marković Zoran

Pesma TAMO DALEKO nema nikakvu nacionalističku konotaciju u smislu da nekog vredja, opisuje Srpsku tragediju a gle baš čuda javljaju se iz bosne a znamo da je tamo čak i fašistički vazduh a kamoli ostalo

JaJeremija

Kakve ima veze prelazak preko Albanije i golgota srpske vojske u prvom Svetskom Ratu sa savremenom Bosnom!?! Ispada da najbolje ne postojimo ,al sipak!

Pero

Sta imsju oni da pevaju cetnicke pesme sta imaju oni sa cetnicima nista oni su granjevci mi delije cigani smo cetnici na celu sadr prof sedeljem

Zole

Bošnje vazda kmeče

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC