Košarka

Dan kad je Bosna pokorila Stari kontinent! Prije 45 godina "studenti" postali prvaci Evrope

Autor Dragan Šutvić

Ovog petka navršava se tačno 45 godina od najvećeg klupskog uspjeha.

Izvor: MN PRESS

Priej tačno 45 godina, 5. aprila 1979. godine, sarajevska Bosna pokorila je Evropu!

Pod komandom trenera Bogdana Tanjevića, "studenti" su u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona trijumfovali nad Emersonom iz Varezea i ostvarili jedan od najvećih uspjeha bh. sporta ikad.

Sarajlije su postale prvi klub iz Bosne i Hercegovine koji se okitio titulom košarkaškog prvaka Evrope, trasiravši put Ciboni, koja je taj podvig ostvarila 1985. i 1986. godine, Splitu (tada Jugoplastika i POP 84) koji se na krov Evrope popeo 1989, 1990. i 1991. godine, te Partizanu, koji je vladar Starog kontinenta postao 1992. godine.

U sezoni 1978-79, timovi su bili podijeljeni u šest grupa, a samo prvoplasirani su nastavljali borbu za trofej.

Bosna je bila smještena u grupu E, zajedno sa Zbrojovkom Brno, Partizanijem iz Tirane i AEL-om iz Limasola, a u toj konkurenciji upisala je pet pobjeda i jedan poraz, što je bilo dovoljno za plasman u novoformiranu Ligu 6.

Emerson i Bosna su u drugom dijelu sezone iza sebe ostavili Makabi, Real, Huventud i Olimpijakos, te zakazali legendarno finale u Grenoblu, koje je završeno trijumfom Bosne rezultatom 96:93.

Junak sarajevskog tima bio je legendarni Žarko Varajić, koji je u finalu postigao 45 poena, dok je 30 poena upisao najbolji bh. sportista svih vremena Mirza Delibašić.

Zlatnim medaljama okitili su se i Predrag Benaček, Boro Vučević, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Sabahudin Bilalović i Dragan Zrno.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)