Košarka

Željko dovodi NBA šampiona? Dominirao protiv Partizana, igrao sa Durentom, Vestbrukom, Janisom...

Autor Bojan Jakovljević

Serž Ibaka navodno je jedna od meta Partizana za narednu sezonu.

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Serž Ibaka (34) mogao bi od naredne sezone da obuče dres Partizana! Njemu na ljeto ističe ugovor sa minhenskim Bajernom i prema informacijama italijanskog novinara Matee Andreanija crno-bijeli ga prate. "Željku Obradoviću se dopada", dodaje Mateo. Izgleda da postoji interesovanje...

Ibaka je, uz Silvana Franciska, bio najzaslužniji za pobjedu Bavaraca u Beogradu u februaru (79:78). Dao je 14 poena (6/7 za dva), uz tri skoka, a na oko minut prije kraja meča dao je i dva važna slobodna bacanja. Dobru partiju u Beogradu pružio je i u novembru prošle godine u porazu od Crvene zvezde (74:68) kada je imao 10 poena, pet skokova i 4četiri asistencije.

Upravo je poslije tog meča pričao sa srpskim novinarima. Priznao je da ga je oduševila publika. "Bilo je prelijepo, nevjerovatno zaista. Slušao sam mnogo o ovom mjestu i sada sam igrao ovdje. Stvarno je bilo nevjerovatno", rekao je tada Ibaka.

Ibaki je ovo prva sezona u Evroligi, ali ne i prva u Evropi. Karijeru je počeo u rodnom Kongu, pa je onda u sezoni 2008/09 igrao u španskoj Manresi i odatle je otišao u NBA gdje je kao 24 pik izabran od strane Sijetla koji je postao Oklahoma poslije gašenja. U Tanderima je igrao od 2009. do 2016. godine i bio je dio tima sa Kevinom Durentom, Raselom Vestbrukom i Džejmsom Hardenom. Onda je igrao za Orlando, Toronto, Kliperse i Milvoki. Sa Reptorsima je osvojio i NBA titulu.

Kada je reprezentacija u pitanju, branio je boje Španije i sa njima ima zlato sa Evropskog prvenstva 2011. godine i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

(MONDO - N. S.)